Boek 'Stadsflora van de lage landen' en botanisch stoepkrijten in Amersfoort
‘Botanisch stoepkrijten’ verovert de hele wereld via de sociale media, mede dankzij het coronavirus. Binnen enkele weken na de start in Engeland zijn plantenliefhebbers in allerlei landen bezig om trottoirs af te speuren, terwijl ze met stoepkrijt de namen naast stoepplantjes schrijven. Zo kunnen wandelaars heel gemakkelijk hun plantenkennis bijspijkeren. Ook in Amersfoort.
Stoepplanten in Amersfoort
In Amersfoort is Kees de Heer met andere plantenliefhebbers van IVN en KNNV aan de slag gegaan. Het is vast niet toevallig dat het botanisch stoepkrijten nu is gestart. Nu hebben meer mensen tijd om te wandelen in hun eigen omgeving, terwijl natuurgidsen even geen enkele excursie kunnen geven. Ook in andere Nederlandse steden, waaronder Haarlem, Rotterdam en Deventer, zijn botanische stoepkrijters actief.
'Stadsflora van de lage landen' - boek met wandelroutes
Botanische stoepkrijters kunnen hun plantenkennis bijspijkeren met het spiksplinternieuwe boek van Ton Denters, getiteld ‘Stadsflora van de lage landen’, waarin maar liefst achthonderd stadsplanten worden geportretteerd. Denters beschrijft in zijn boek de typische stadsflora van zesentwintig verschillende steden, compleet met routebeschrijvingen. Ook Amersfoort is in het boek opgenomen, met een wandelroute rond het centrum:
Wandelroute Amersfoort - Gekoesterd stadsgroen
Amersfoort toont zich in vele tinten groen. Er zijn mooie passages over de oude veste, met haar muurfragmenten. Het stadswater wordt begrensd door rijk begroeide walmuren. Amersfoort houdt haar muurflora in ere en dat is tijdens deze rondgang prachtig te zien. De wandeling start bij de Koppelpoort - download en lees verder
Bijzondere stadplanten langs de wandelroute in Amersfoort
Vooral langs de beschreven route zijn nu veel #stoepplantjes gemarkeerd. De Keistad biedt veel bijzondere stadsplanten: op de oude stadsmuur groeit Muurleeuwenbek met spierwitte bloemen, pal naast plantjes met de normale paarse bloemkleur. Rond de Koppelpoort floreert Klein glaskruid, dat zijn naam dankt aan het gebruik om met bladeren glas op te poetsen. Naast de sokkel van de Amersfoortse kei groeit Straatgras en Liggend vetmuur, deze algemene stoepplantjes worden nu eveneens met stoepkrijt gemarkeerd. Datzelfde geldt voor Hertshoornweegbree, die tegenwoordig in de Keistad net zo algemeen is als Smalle en Grote weegbree. Dankzij het gepekel van de straten in vorstperioden is dit zouttolerante plantje tegenwoordig in vrijwel iedere straat te vinden.
Ook meedoen?
Speur in Amersfoort naar stoepkrijt plantjes in je eigen wijk of langs de route uit het boek. Of ga ook met stoepkrijt aan de slag, en schrijf in iedere straat bij een of twee plantjes de naam op en deel daarna foto’s via de sociale media met #stoepplantjes. Geniet ervan!
Laat je inspireren
IVN Amersfoort portretteert iedere dag een typische stadsplant via Instagram (@keesdeheer57). Ton Denters deelt zijn kennis over stadsplanten via Twitter (@urbane_natuur). De Hortus in Leiden maakt een educatieve website over stoepplantjes (hortusleiden). Zie ook de Floron Verspreidingsatlas
Contact
Kees de Heer, keesdeheer@kpnmail.nl
Het boek 'Stadsflora van de lage landen' van Ton Denters is op 27 mei 2020 verschenen en is te bestellen via de (online) boekhandel. Tot 16 juni 2020 geldt de speciale actieprijs van €27,50. Daarna kost het boek €34,95. Zie ook Naturetoday