vrijdag 25 december 2020

Eindejaars Plantenjacht

De Planten Werkgroep deed ook dit jaar mee aan de FLORON Eindejaars Plantenjacht. Welke wilde planten bloeien nu, midden in de winter?

Ivm corona deden we de inventarisatie in aangepaste vorm: Iedereen ging apart op stap, tussen 25 december (1e Kerstdag) en zondag 3 januari en noteerde gedurende 1 uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten).

Download de zoekkaart Top-15 winterbloeiers. Onderweg kun je ook apps als ObsIdentify gebruiken om soorten te herkennen.

Resultaat voor Amersfoort & Leusden
Er is door 13 KNNV-ers uit de regio Amersfoort en Leusden aan meegedaan en in totaal zijn 78 soorten bloeiende planten gevonden. Het aantal deelnemers en gevonden soorten winterbloeiers is nog nooit zo groot geweest.

In onze TOP 10 staan: Paarse dovenetel, Straatgras, Canadese fijnstraal, Duizendblad, Klein kruiskruid, Madeliefje, Herderstasje, Paardenbloem, Vogelmuur en Gewoon Jakobs Kruiskruid. Meer hierover later dit jaar in de Voorjaarseditie van de Natuurkijker.

Contact
Arie van den Bremer, a.vandenbremer@telfort.nl.

De Planten Werkgroep maakte in 2018 jaar een inventarisatie in winkelcentrum de Hamershof in Leusden, waar oa bloeiende muurleeuwenbek werd gevonden, en in natuurgebied de Schammer, waar maar liefst 41 bloeiende soorten werden aangetroffen. Dat laatste leverde een vermelding op in het FLORON eindrapport. Zie ook het verslag in de Natuurkijker (voorjaar 2019).

Deel deze pagina