Werkgroep Planten determineren

Planten determineren met een Flora!?! Wie doet dat nog? Dat is toch niet van deze tijd? Tegenwoordig heb je van die handige Apps waarmee je heel makkelijk een naam bij een plant kan vinden. Even een foto maken en de App vertelt je precies (nou ja, 'precies') welke plant het is.

Tja, als je alleen maar een naam wilt weten, dan kan zo’n App in veel gevallen volstaan, maar… als je de veelzijdigheid en schoonheid van de vele planten en bloemen wilt beleven, ontdekken en de vele soorten wilt kennen en herkennen alsook hun onderlinge verwantschappen beter wilt begrijpen, dan biedt het determineren van planten met een Flora véél meer dan alleen een plant een naam geven.

Hoe gaan we te werk?
Tijdens determineerbijeenkomsten nemen we enkele plantensoorten letterlijk en figuurlijk onder de loep. Aan de hand van een Flora proberen we stap voor stap (of beter kenmerk voor kenmerk) te achterhalen welke plant het is. Kenmerken die we in de Flora tegenkomen, maar die voor ons niet duidelijk zijn, worden uitgelegd. Geleidelijk leren we op deze wijze de vele verschillende kenmerken van de plantensoorten te herkennen en gaan we verwantschappen zien. Ervaren we de veelvormigheid van de planten en bloemen, en begrijpen we waarom Koolzaad en Judaspenning tot dezelfde familie behoren, terwijl Judaspenning en Penningkruid 'niets' met elkaar te maken hebben. De plantenwereld blijft hetzelfde maar gaat er toch anders uitzien.

Dit laatste gaan we ook ervaren door een aantal excursies in de directe omgeving van Amersfoort en Leusden te doen. Excursies waarbij we de grote diversiteit aan soorten, maar ook hun onderlinge verwantschap de nodige aandacht geven. Bovendien, planten determineren vergroot niet alleen onze kennis en inzicht, het is nog gezellig ook!

Oh ja, welke Flora gebruiken we? We gebruiken de Heukels’ Flora van Nederland 23e editie, maar… Inmiddels is de 24e editie uit. Zodra we voldoende exemplaren hebben, gaan we over op deze 24e editie.

Contact en informatie
Werkgroepcoördinator Theo van de Water, theovandewater@kpnmail.nl

 

 

 

 

 

Deel deze pagina