Terugblik 2019

Terugkijkend op het afgelopen visseizoen hadden we wisselend succesvolle avonden en mindere. In totaal hebben we op 6 avonden in de periode van april t/m september op 6 locaties geschept. Onze groep bestond in wisselende samenstellingen uit 10 personen, elke locatie werd meestal door 4 of 6 personen met schepnetten bemonsterd. Over het werkgebied van de Natuulijk Delfland, hebben we geschept in Rijswijk, Midden Delfland, Delft en Schipluiden.

De vangsten werden in cuvetten bekeken, gefotografeerd, geteld en gemeten en ter plekke via de app van Waarneming.nl door gegeven aan RAVON. Daarnaast werden de vangsten ook nog op ons standaardformulier ingevuld en opgeslagen in ons eigen digitale systeem.
Qua soorten overheersten twee soorten, de tiendoornige stekelbaars en de kleine modderkruiper. Daarnaast hebben we ook bittervoorns, rietvoorns, windes, baarzen en zeelten en van de exoten, de blauwband.

Als bijvangst hadden we ook amerikaanse rivierkreeften, kikkervisjes, kleine watersalamanders, libellelarven en grote watertorren.

 

Snoek en Kleine modderkruiper

 zaklamp vissen

Als laatste avond hebben we voor het eerst aan zaklamp vissen gedaan in de grachten van Delft. In samenwerking met Fabian Smith van RAVON hebben we met sterke zaklampen de grachten bemonsterd van Delft. Dit laatste was sterk afhankelijk van de helderheid van het water en de afwezigheid van eendenkroos. We hebben uiteindelijk 5 soorten gevonden; brasem, zeelt, baars, blankvoorn en rietvoorn. Vaak grote exemplaren. Ook heel veel Amerikaanse rivierkreeften de in de avond op jacht gaan. We hadden gehoopt op de rivierdonderpad, maar die hebben we niet gevonden.

 

 

Vooruitblik

Voor het seizoen 2020 willen we op dezelfde wijze doorgaan en mogelijk het zaklampvissen verder uitbreiden. Hiervoor moeten we echter wel goed materiaal aanschaffen, nu waren de zaklampen geleend bij RAVON.

Deel deze pagina