Thema 2019: Bescherm de natuur in je buurt

In 2019 is het jaarthema Bescherm de natuur in je buurt. Bij je buurt kan je denken aan balkon, tuin, erf, straat, berm, bedrijfsterrein, park en wijk.
Mocht je een idee hebben om je de natuur in je eigen omgeving b.v. met je buren te beschermen neem contact op. Denk aan een actie nestkast, een actie gooi het afval in de bak, haal die stenen uit je, een geveltuin actie, of boomspiegels.  Wij ondersteunen dit soort activiteiten graag.

Bij beschermen van de natuur kun je ook denken aan de keuzes die je maakt als persoon, bij het kopen van voedsel, verzorgingsproducten en voor de aankleding en inrichting van je huis.
Kies bijvoorbeeld biologisch voedsel om de omslag naar natuurinclusieve landbouw te steunen.

De natuur geeft ons het goede voorbeeld, we moeten proberen natuur in ons leven te betrekken. Onze afdeling heeft dat samengevat als Samenleven met de natuur.
Klik hier voor onze Gedachten over natuurbescherming.
Daar kan jij in je eigen omgeving mee beginnen, met kleine stapjes. Ook zo'n klein stapje helpt, want we zijn met zoveel dat al de kleine stapjes samen echt er toe doen. Met soort van de maand en bescherm de natuur in je eigen buurt zetten we in op een hoge biodiversiteit.

Soort van de maand
Eén van de activiteiten om het jaarthema vorm te geven is het Soort van de maand. Hier wordt een oproep gedaan om elke maand naar een ander soort uit te kijken, deze te melden en iets te doen voor dat soort. De soorten zijn goed herkenbaar, komen algemeen voor en hebben een natuurbeschermingsaspect.
Van ieder soort wordt een beschrijving van gemaakt, waarin de herkenning, leefwijze, voorkomen en bescherming (in je tuin) voorkomen.

november- december 2019 Heb je een klimop gezien?
oktober 2019 Plant bollen voor bijen
september 2019 Heb je een kruisspin gezien?
augustus 2019 Heb je een egel gezien?
augustus 2019 brief aan de buren
augustus 2019

egel informatie en adviezen

augustus

Waar zijn de egels gemeld?

juli - september

Waar zijn de egels gemeld?

juli 2019 snorzweefvlieg
juni 2019 koolwitje
mei 2019 koolmees
april 2019 aardhommel
maart 2019 pinksterbloem
februari 2019 bruine kikker

 

 

Deel deze pagina