Contactpersoon voor de media: Geert van Poelgeest, voorzitter Natuurlijk Delfland, 015 – 261 00 48, 06 – 33 00 1742

 

Help ons de natuur te beschermen Klik hier 

De KNNV staat geregeld in
de Buurt Delft klik hier
Het AD klik hier
De Telegraaf Klik hier
 
 

16 december 2019

PERSBERICHT

Eindejaars Plantenjacht

Duurzaam Delfland organiseert op 29 december een Eindejaars Plantenjacht. Kom om 13:00 uur naar de Wezelstraat 38, Delft, o.l.v. Cor Nonhof, verzamelen Wezelstraat 38, Delft.
Ook dit jaar is er weer een eindejaarsplantenjacht: in de winter 1 uur zoeken we naar bloeiende wilde planten, dit jaar in de diverse biotopen in Tanthof. Na afloop gaan we wat drinken in de Wezelstraat.
Informatie via afdelingDelfland@knnv.nl

De Eindejaars Plantenjacht is een initiatief van Floron, door het hele land worden 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari 2020 activiteiten ondernomen en kunnen bloeiende planten gemeld worden.

9 december 2019

PERSBERICHT

De langste nacht

Op 22 december organiseert Natuurlijk Delfland van 20:00 tot circa 22:00 uur een avond over de langste nacht in het natuurcentrum het Melarium, Melariumpad 11 in Delft.
Onder het genot van een kop koffie of thee zullen diverse hemelverschijnselen besproken en ervaren worden, buiten op het dakterras van het Melarium kijken we naar de hemel. De deelname is gratis, aanmelden is niet verplicht via educatie@delfland.knnv.nl

De 22ste is ook het begin van de sterrenkundige winter, de zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. In de nacht van 22 en 23 december is het maximum van de meteorenzwerm de Ursiden.

2 december 2019

PERSBERICHT

Fotowedstrijd

Natuurlijk Delfland organiseert de fotowedstrijd: wat is jouw mooiste natuurfoto uit 2019?
Er worden vier prijzen uitgereikt in de categorieën: vogels, planten, insecten en natuur overig. De winnaars ontvangen elk een bon ter waarde van € 50,-- die in de afdelingswinkel te besteden is.
Foto’s uit het werkgebied van Natuurlijk Delfland hebben de voorkeur. Iedereen in het werkgebied wordt uitgenodigd om foto’s uit Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Rijswijk en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag) in te sturen.
Bewerk of verklein de foto niet en zet de categorie er bij. Een korte toelichting per foto wordt op prijs gesteld.
Alle inzenders ontvangen een bericht wanneer de prijzen worden uitgereikt.
Inzenden uiterlijk voor 24 december.
Stuur je foto naar afdelingDelfland@knnv.nl

Vorig jaar is ook een fotowedstrijd geweest, toen waren de categorieën natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming.
De categorie Natuurbescherming is toen gewonnen door Ellen Keizer uit Pijnacker met een foto van een tureluur en grutto op één hekje. De foto is gemaakt op 4 juni 2018 in De Groenzoom. Zowel de tureluur als de grutto zijn hier regelmatig te zien, maar zo gebroederlijk naast elkaar in de avondzon dat is een gelukstreffer.

18 november 2019

PERSBERICHT

Natuurlijk Delflang gaat weer wilgen knotten
Help mee de wilgen te knotten of te wel het groene fitnessen. Natuurlijk Delfland zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen. Bij regen gaan de activiteiten niet door. Belangstellenden boven de 15 jaar zijn welkom die graag hun handen uit de mouwen steken. Informatie: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl
De knotplekken zijn:
H 30 november 9:30 – 12:30 uur, Poelkade 8, ’s Gravenzande
H 30 november 10:00 – 12:30 uur, 10.00 uur op de kruising Abtswoude / Vietnampad, Delft. 
H 30 november 9:30 – 12:30 uur, de Blokhut, Pieter Postmapad, Rijswijk

 

13 november 2019

PERSBERICHT

Zijn er muurplanten in tuinen?

Leden van Natuurlijk Delfland zijn planten die op muren groeien in de centrum van Delft in kaart aan het brengen. Deze groeien op muren, kades en bruggen.
Het is voor hen onmogelijk om naar muren te kijken van de binnentuinen in het centrum van Delft. Hierbij roepen wij bewoners op die planten op hun muren hebben staan dit aan Natuurlijk Delfland te melden.
Stuur een foto van de plant(en) of vraag om een bezoek aan de tuin via afdelingDelfland@knnv.nl Meer informatie via 015 - 213 86 57.
Het belang van planten op muren is dat ze de stad veel aangenamer maken in sfeer en zij horen bij de stenige omstandigheden van een stad. In de vrije natuur groeien zij in de bergen.
Deze inventarisatie is de zesde ronde die in Delft plaatsvindt, de eerste ronde was in 1991, de laatste was in 2014.

4 november 2019
Persbericht
Demonstratie in Tanthof: houd de scholen op hun plek
Zondag 17 november organiseren Stichting behoud het park, Natuurlijk Delfland, Kinderboerderij Tanthof, Waterspeeltuin Tanthof en Stichting Kindertuinen Delft een demonstratie onder de leus: Houd de scholen op hun plek.
Hiermee willen de initiatiefnemers de gemeente vragen een alternatief te onderzoeken voor de plaats waarop een nieuwe basisschool moet komen. Dit alternatief houdt in dat de twee basisscholen in Tanthof Oost en Tanthof West op hun plaats blijven en dat op deze huidige locaties nieuwe scholen worden gebouwd (herbouw). Tot nu toe heeft de B&W van Delft geweigerd dit idee te onderzoeken.
De organisatoren nodigen bewoners, ouders, kinderen en alle andere geïnteresseerden uit om op 14:00 uur naar het Abtswoudsepark te komen (keerlus tram- en bushalte) en iets groens en/of boerderij-achtigs aan te trekken of bij zich te hebben. Vandaar uit wandelen we naar de kinderboerderij, waar de actie feestelijk wordt afgesloten. Daar start ook een kaartenactie, waarmee we de gemeenteraad willen aanmoedigen ons alternatief mee te nemen in het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Delft.
De gemeente wil slechts twee locaties voor de nieuwe basisschool onderzoeken: het Abtswoudsepark (bij het Vietnampad) en de Kinderboerderij, waterspeeltuin Tanthof en kindertuin De Boterbloem.
Deze zorgen ervoor:
- dat het groene karakter van Tanthof onherstelbaar wordt beschadigd.
- dat mooie groene speelterreinen verdwijnen.
- dat er verkeerschaos ontstaat op omliggende wegen.
- dat de reistijd langer wordt, met meer risico's voor ouders en kinderen.
- dat er een zeer grote (kindonvriendelijke) megaschool ontstaat.
- dat de verplaatsing of verdwijnen van kinderboerderij, waterspeeltuin en kindertuinen zal plaatsvinden

Kaartenactie en demonstratie hebben als doel de gemeenteraad aan te zetten tot serieus overwegen en onderzoeken van de mogelijkheid scholen op de bestaande locaties te herbouwen.

 

25 oktober 2019

PERSBERICHT

Natuurlijk Delflang gaat weer wilgen knotten
Help mee de wilgen te knotten of te wel het groene fitnessen. Natuurlijk Delfland zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen. Bij regen gaan de activiteiten niet door. Belangstellenden boven de 15 jaar zijn welkom die graag hun handen uit de mouwen steken. Informatie: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl

De knotplekken zijn:
H 2 november 9:30 – 12:30 uur, Poelkade 8, ’s Gravenzande
H 2 november 10:00 – 12:30 uur, 10.00 uur op de kruising Abtswoude / Vietnampad, Delft.
H 2 november 9:30 – 12:30 uur, de Blokhut, Pieter Postmapad, Rijswijk

20 oktober 2019

PERSBERICHT

Actie Plant bloembollen voor bijen

Natuurlijk Delfland is een actie gestart Plant bloembollen voor bijen. Belangstellenden die aan deze actie willen meedoen worden uitgenodigd om op 27 oktober tussen 14:00 en 15:00 een bloembollenpakket op te halen in het natuurcentrum het Melarium, Melariumpad 11, Delft. Er zijn geen kosten verbonden aan deze actie.
De bollen in het pakket zijn biologisch opgekweekt en bevatten vijf soorten die van begin februari tot in mei bloemen.
Deze actie is een onderdeel van het jaarthema van de KNNV, bescherm de natuur in je buurt. De tuin en de straat is de plek waarbij bewoners de natuur het dichtbij beleven. Er is toch niets mooiers om vlinders te zien fladderen, hommels te horen zoemen, zweefvliegen stil in de lucht te zien staan of een egel in je tuin te zien scharrelen. De tuin is niet alleen van hem of haar. Daarom is iedere tuinbezitter in onze ogen een natuurbeschermer.
De deelnemer die de karakteristiekste foto van de actie Bollen voor bijen plaatst op twitter: NatuurlijkDelfland of facebook: NatuurlijkDelfland ontvangen een prijs.
Zie ook voor het Melarium
https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen....
Routebeschrijving: Ga naar de Thijsseweg 11, Delft en daar zie je aan het eind het Melariumpad, loop of fiets het pad af en na 10 minuten lopen of 3 minuten fietsen zie je het Melarium. Inlichten 06 – 13 07 07 14.

 

18 oktober 2019

PERSBERICHT

Nacht van de Nacht

Natuurlijk Delfland organiseert op 26 oktober een bijeenkomst om de Nacht van de nacht te ervaren. We ervaren binnen en buiten de sterren en de lichtvervuiling, o.a. op het dak van het natuurcentrum het Melarium.
Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur te verzamelen in Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, waar we op het dak de nacht goed kunnen zien, Melariumpad 11, Delft. Inlichtingen via 06 – 33 00 1742 of via afdelingDelfland@knnv.nl
De avond zal tot circa 22:00 uur duren, er zijn geen kosten aan verbonden.
Ga naar het Melarium via de Thijsseweg 11 in Delft en daar zie je aan het eind het straatnaaambord Melariumpad. Loop of fiets het pad af en na 10 minuten lopen of 3 minuten fietsen zie je het Melarium.

Gezondheid
Licht werkt verstorend op de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Uit onderzoek blijkt ook vooral dat men zich hindert aan het overvloedige licht.

Esthetiek
Het besef van de relatie tussen heelal en mens is een belangrijke erfenis die in alle culturen een rol speelt en gespeeld heeft. Helaas is onze Westerse cultuur als eerste bezig dit besef van de relatie tussen heelal en mens te verliezen.

Economie
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de hoeveelheid geld dat jaarlijks de duisternis in wordt gestraald. Heeft een gemeente al eens stil gestaan bij het feit dat de verlichting van één kerktoren met een vijftal schijnwerpers jaarlijks zo’n € 700,- aan energie kost? Datzelfde geldt natuurlijk voor het aanstralen van bedrijfspanden waar vaak een nog grotere hoeveelheid licht en dus geld wordt gebruikt.

Dieren
Vogels, insecten en amfibieën
Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van deze dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe.
Voor vogels is licht de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteit. Nachtelijk kunstlicht verandert de natuurlijke licht-donker cyclus. Daardoor kan de betrouwbaarheid van licht als prikkel verzwakken.

Nachtvlinders
Nachtvlinders hebben veel last van nachtelijk licht. De lampen trekken ze aan, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor dieren die op hun jagen. Bovendien raakt hun biologische klok in de war.

Planten
Planten worden gestuurd door licht. Door continue belichting kunnen sommige planten niet groeien. Andere planten vertonen groei ontwijkend gedrag. Dit onderzoek toont de nadelige effecten op flora en fauna door licht.

Sterren
De Melkweg is in steden in Nederland niet meer te zien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden.

Verkeersveiligheid
Uit onderzoek blijkt dat meer verlichting van wegen vaak leidt tot meer ongelukken. Zo gebeuren er in België twee keer zoveel ongelukken als in Nederland, terwijl de verlichting daar hoger is afgesteld en bijna alle snelwegen verlicht zijn. Het gevaar zit hem in het plots opduiken van verlichte objecten, zoals lantaarns digitale reclameborden. Het felle licht verblindt de autorijders voor korte tijd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook wordt er bij meer verlichting harder gereden, waardoor er meer ongelukken gebeuren.
Om de verkeersveiligheid te behouden is het belangrijk om de toename van digitale reclameborden tegen te gaan en om straatverlichting verantwoord te installeren.

 

9 oktober 2019

PERSBERICHT

Een kijk op foraminifera

Op zondag 20 oktober organiseert Natuurlijk Delfland van 14:00 tot 16:00 een lezing , een kijk op foraminifera in het natuurcentrum het Melarium, Melariumpad 11, Delft. De secretaris van Natuurlijk Delfland, Kees van de Kraan, zal zijn ervaringen aan de aanwezigen vertellen en laten zien.
Kees zal twee vragen beantwoorden: Wat zijn foraminifera? Hoe kan je ze ontdekken?

Want wie heeft ook gehoord van deze dieren? Foraminifera zijn microscopisch kleine zeeorganismen, die het ontdekken waard zijn.
Het zijn eencelligen met een uitwendig kalkskelet, dat meestal is opgebouwd uit kamers. De naam is afgeleid van het Latijnse foramen = opening en ferre = dragen. Door het stevige kalkskelet zijn er veel fossielen van bekend, deze worden veel gebruikt als gidssoort in klimatologische studies.

Kees is een autodidact die uit eigen ervaring die deze zeer intrigerende diertjes in onze Noordzee heeft onderzocht.

 

9 oktober 2019

PERSBERICHT

Operatie Steenbreek in de Week van ons Water

Tijdens de Week van Ons Water zijn er drie ruilacties:
Tuintegels voor planten of bloembollen, zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt.

Groene tuinen zijn onmisbaar om bij hevige regenbuien het water op te vangen in de grond. Een groene tuin is goed voor mens en dier, vangt fijnstof op en geeft verkoeling in de zomer.
16 oktober tussen 14:00 uur en 16:00 uur in De Lier, op de waterberging, parkeerplaats bibliotheek, Van Rijnstraat 28
23 oktober tussen 14:00 uur en 16:00 uur in Naaldwijk, Parkeerplaats Prinsenbos, Grote Achterweg 15a
26 oktober tussen 14:00 uur en 16:00 uur in Kwintsheul, nabij de woning Groene pad 8

In Operatie Steenbreek Westland werken Natuurlijk Delfland en de gemeente Westland samen om tot een groener Westland te komen.

24 september 2019

PERSBERICHT

Week van de Veldbiologie

Van 5 oktober tot en met 13 oktober organiseert Natuurlijk Delfland de Week van de Veldbiologie. In deze week kunnen belangstellenden de veelzijdigheid van de natuur leren kennen. De volgende activiteiten worden georganiseerd:

5 oktober, 14:00 – 15:30 uur, excursie Muurplanten, verzamelen: Markt 87, 2611 GS Delft voor het stadhuis o.l.v. Cor Nonhof wordt er langs de grachten gewandeld en langs vele muren in de stegen van de binnenstad.

open dag in het natuurcentrum Melarium, Melariumpad 11, Delft met ieder half uur een onderwerp:
6 oktober 12:30 fossielen/schelpen
6 oktober 13:00 gallen zoeken
6 oktober 13:30 mossen
6 oktober 14:00 zeisen laten zien (oude ambacht)
6 oktober 14:30 honingbijen en imker
6 oktober 15:00 braakballen
6 oktober 15:30 vissen

13 oktober 8:00 – 10:00 uur, Vogeltrekexcursie, verzamelen parkeerterrein Molenslag Monster o.l.v. Jacqueline de Boer en Frans van Antwerpen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie via afdelingdelfland@.knnv.nl of 06 – 33 00 17 42.

De Week van de Veldbiologie is een initiatief van de landelijk KNNV; door het hele land zijn er vele activiteiten.

 

https://www.instagram.com/knnvafdelingdelfland/

 

24 september 2019

PERSBERICHT

Lezing Egels

Op 10 oktober organiseren het IVN Delft e.o., Natuurlijk Delfland en de Vogelwacht Delft e.o. een lezing over egels. Belangstellenden worden uitgenodigd deze bij te wonen in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT, de toegang is gratis. Van 20:00 tot 22:00 uur zal Merel Klaarmond, coördinator van de Egelwerkgroep Nederland haar ervaringen van het boeiende leven van de egel vertellen, van paartijd tot winterslaap en van populatieaantallen tot bedreigingen.
Kom op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt!

Een egel heeft ± 8000 stekels waarmee hij zich tegen de vijand beschermt. Maar egelopvangcentra zitten vol, hoe kan dat? Tijdens een onderzoek kwam Merel er achter dat we eigenlijk maar weinig weten over deze stekelige zoogdieren. Om meer onderzoek en een betere bescherming van de egel mogelijk te maken, richtte zij de Egelwerkgroep Nederland op. Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel en in het teken hiervan werd het project Egelsnelweg gelanceerd. Met een egelsnelweg wordt de egel op weg geholpen.

 

20 september 2019

PERSBERICHT

Natuurcafé: paddenstoelen

Op 2 oktober organiseert Natuurlijk Delfland een natuurcafé met als thema paddenstoelen. Dit is de start van een driedaagse cyclus, de volgende data zijn 9 oktober en 16 oktober. Op de eerste bijeenkomst wordt er een inleiding gegeven over bouw, functie en ecologie van paddenstoelen. In de volgende bijeenkomsten gaan we paddenstoelen op naam brengen. Kees Pinster van de KNNV afdeling Den Haag zal ons daarbij begeleiden.
Gezien de beperkte ruimte is opgeven verplicht via educatie@delfland.knnv.nl; informatie bij 06 – 33 00 17 42. Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomsten verbonden.
Het natuurcafé vindt plaats in het natuurcentrum Melarium, Melariumpad 11, Delft en is van 10:00 - 11:30.

 

16 september 2019

PERSBERICHT

Fietstocht Boomgaarden

Op 28 september organiseert Natuurlijk Delfland van 14:00 tot circa 16:00 uur een fietsexcursie Boomgaarden in Delft o.l.v. Geert van Poelgeest en Kees van der Kraan worden deze bezocht. In Delft en directe omgeving zijn diverse boomgaarden die oorspronkelijke bij boerderijen stonden, want de bewoners wilden ook fruit eten.
Veel zijn er gesloopt en veel waren verwaarloosd. Deze laatste groep heeft de aandacht van Natuurlijk Delfland. De leden onderhouden diverse boomgaarden en beleven daar veel plezier aan. Tevens zijn deze een sieraad voor het landschap en een leefplek voor planten, bijen, vlinders, mossen enzovoort. In deze excursie gaan we met elkaar de volgende vraag beantwoorden: Wat is de waarden van de boomgaarden in verleden, heden en toekomst?
Verzamelen station Delft aan de kant van de Coenderstraat met een fiets. Er kunnen maximaal 14 deelnemers mee. Dus verplicht opgeven via afdelingdelfland@knnv.nl of via 06 – 33 00 17 42

 

15 septermber

PERSBERICHT

Bewoners Renovalaan Delfgauw gaan slapeloze nachten tegemoet

BergRoses zet de achtertuinen aan de Renovalaan in Delfgauw in de schijnwerpers. Na de overname van Van Marrewijk Tomaten is de rozenkweker de directe achterbuurman geworden van de bewoners aan de Renovalaan, op slechts 25 meter van de huizen.

Rozenkweker BergRoses heeft het ruim acht hectare grote kassencomplex aan de Zuideindseweg in Delfgauw van Van Marrewijk overgenomen. Hiermee breidt het bedrijf zijn kassencomplex met 50% uit. De WUR heeft uitgerekend dat deze rozenkweker vijf keer zoveel elektriciteit gebruikt dan de tomatenkweker en dat zit vooral in de felle, nachtelijke verlichting.

BergRoses kweekt zeer exclusieve rozen die in Nederland alleen kunnen worden gekweekt door ze dag en nacht te belichten. De lampen produceren veel warmte, die moet worden afgevoerd. De gemeente heeft de tuinder een uitzonderingspositie gegeven; hij mag ‘s nachts het dak open zetten om te ventileren. Het gevolg is dat het ‘s nachts oranje kleurt boven Delfgauw.

Aan de grond wordt de nachtelijke verlichting afgeschermd, maar het dak van de kassen van de rozenkweker staat gedeeltelijk of geheel open. Bewoners kijken straks vanuit hun slaapkamer recht in de kassen, die hun huis en tuin fel belichten. Dit is vergelijkbaar met altijd slapen met het licht aan. Het verstoort het bioritme van mens en natuur.

De Bewonersvereniging Delfgauw slaat alarm namens de bewoners. Voorzitter Esther Hasselman noemt de transitie onacceptabel, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor het welzijn en de nachtrust van de bewoners. Ook is ze verbolgen over het feit dat er niet met omwonenden is gesproken. Ze heeft het toevallig via Natuurlijk Delfland vernomen en is meteen in actie gekomen.

In augustus stuurde Harry Hendriks van Natuurlijk Delfland een door bewonersverenigingen en natuurvereniging NMP mede ondertekende brief aan gemeenteraad en gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp met kritische vragen over de verwachte toename aan energieverbruik en lichtuitstoot. Esther Hasselman en Harry Hendriks hebben een gesprek gehad met wethouder Van Kuppeveld, die zich op de situatie beraadt.

Klik hier voor de brief

 
26 augustus 2019

PERSBERICHT

Kroos scheppen een succes

Twintig bewoners, negen kruiwagens kroos en een oude slof, dat waren de ingrediënten van de kroosschepactie aan de Koninginnehof in Pijnacker. Jong en oud kwam donderdag 22 augustus naar de sloot aan de Koninginnehof. “Het was een groot succes. Een goede opkomst en in één avond is de hele sloot volledig kroosvrij geschept. Ik heb begrepen dat de KNNV dit niet eerder heeft meegemaakt”, vertelt Ernst Raaphorst, ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

De aanwezigen kregen informatie over kroos, waterdiertjes en over wat je zelf kan doen om de waterkwaliteit te bevorderen. Er werden twee kroossoorten opgevist, het veelwortelig- en wortelloos kroos. Daarnaast was er veel aandacht voor het onderwaterleven. Met veel energie werden waterdiertjes zoals de spook- en dansmug gevangen en bekeken. De hoeveelheid zwerfafval bleef gelukkig beperkt tot een oude slof, een stuk piepschuim en enkele blikjes frisdrank. Het opgeviste kroos wordt door het Hoogheemraadschap afgevoerd en gecomposteerd.

Op 5 september vindt er opnieuw een kroosschepactie plaats in Pijnacker. Dan wordt er om 19:00 verzameld op de hoek van de Meidoornlaan/Brehmlaan. Er ligt hier heel wat kroos op de sloot. Dus wil je een leuke avond en leren over kroos en het onderwaterleven? Sluit dan ook aan!

Deze actie wordt uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland en met steun van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Meer informatie over deze actie is op te vragen bij de KNNV afdeling Delfland via 06-33001742 of via kroosscheppenindelfland@gmail.com.

 

26 augustus 2019

PERSBERICHT

Workshop snoeien Steenfruit

Natuurlijk Delfland organiseert op 7 september van 14:00 tot 16:00 een workshop Snoeien Steenfruit (pruim, kers). De volgende vragen worden beantwoord en geoefend, hoe en waarom snoeien we? Waarom snoeien we nu?
De workshop wordt in Delft georganiseerd. Belangstellenden worden uitgenodigd hieraan mee te doen. Voor gereedschap wordt gezorgd.
De kosten hiervoor zijn € 8,-; voor leden van Natuurlijk Delfland €5,- en voor vaste helpers is deze workshop gratis.
Na aanmelding volgt meer informatie.
Contactpersoon:
Geert van Poelgeest / afdelingDelfland@knnv.nl / 06 – 33 00 17 42
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

14 augustus 2019

PERSBERICHT

Gezocht: deelnemers aan kreeftenonderzoek

De Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zoekt mensen die tussen 15 augustus en 15 oktober mee willen doen aan onderzoek naar de verspreiding van zoetwaterkreeften. Meer informatie en opgeven bij de KNNV, 06 – 33 00 17 42, educatie@delfland.knnv.nl.
De meetpunten liggen in de gemeenten Delft, Lansingerland, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam (o.a. Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen en Westland.
De deelnemers lenen een fuik en ontvangen een ontheffing om met dit verboden vangmiddel de dieren te vangen en terug te zetten. Uiteraard ontvangt iedere deelnemer een instructie.

De fuiken moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden. De kreeften worden vervolgens gefotografeerd. Om mee te doen is voorkennis van kreeften niet noodzakelijk.

Dit onderzoek vindt op initiatief plaats van EIS (instituut van ongewervelden) in Leiden met afstemming met de Nederlandse waterschappen.

Tien jaar geleden heeft zo’n zelfde onderzoek plaatsgevonden.
Het huidige onderzoek heeft twee doelen:
Wat is de verspreiding van de verschillende soorten zoetwaterkreeften en wat zijn de effecten van rivierkreeften op de kwaliteit en structuur van het oppervlaktewater. `
De meetmunten vallen samen met de meetpunten van de waterschappen.

 

12 augustus 2019

PERSBERICHT

Nacht van de Vleermuis

Op 24 augustus organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland van 21:00 tot 23:30 uur een excursie in het kader van de Nacht van de Vleermuis. Verzamelen bij het natuurcentrum Het Melarium, Melariumpad 11, Delft, te bereiken via de Thijsseweg 11 in Delft.

Na een inleiding gaan we buiten kijken welke en waar vleermuizen voorkomen.
Aanmelding is verplicht via educatie@delfland.knnv.nl er kunnen maximaal 12 deelnemers mee, waarbij geen kosten voor deelname zijn.

In vele landen in Europa wordt dit weekend aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het in 2019 de 23ste keer dat de Bat Night plaatsvindt, als initiatief van Eurobats.

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging.


12 augustus 2019

PERSBERICHT

Workshop Luizen

Op 24 augustus organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland van 13:30 tot 16:30 uur een workshop Luizen. Eric Mooij, gewasbeschermer en adviseur sierteelt leidt deze workshop. Deze vindt plaats in het
natuurcentrum Melarium, Melariumpad 11, Delft.
Eric zal iets vertellen over deze uiterst interessante diergroep, naast de levenswijze, herkennen komt ook de vraag naar voren Hoe kan je een plaag voorkomen? Of te wel hoe krijg je een evenwichtige tuin, waar ook de luis zijn plek heeft. Want voor heel veel dieren als vogels en mieren is het een zeer belangrijke voedselbron. Ook gaan we rond het Melarium naar luizen zoeken.
De kosten zijn € 10,-, leden van de KNNV afdeling Delfland € 5,-
Gezien de beperkte capaciteit is opgeven verplicht via educatie@delfland.knnv.nl
Na aanmelding volgt een bevestiging van deelname.

 
12 augustus 2019

PERSBERICHT

Help kroos scheppen
De KNNV zoekt enthousiastelingen om op 22 augustus het kroos aan de Koninginnehof in Pijnacker weg te scheppen. Doe jij mee?

Kroos, je ziet het momenteel op veel sloten liggen. Het is een natuurlijk verschijnsel, dat hoort bij het water. Maar als kroos zo explosief groeit dat het een hele sloot of gracht afdekt, kan er geen licht en zuurstof meer in het water komen. Langzaamaan verdwijnt al het leven uit het water en blijft er een stinkende sloot over.

De oorzaak van een sterke kroosgroei is, dat er te veel voedingsstoffen in het water zitten. Het terugdringen daarvan is iets waaraan het Hoogheemraadschap van Delfland structureel werkt, maar is ook een kwestie van de lange adem.

Om toch ook nu iets te doen tegen kroosgroei slaan de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Pijnacker-Nootdorp de handen ineen met een kroosschepactie in de Koninginnehof.

Sluit ook aan!

De KNNV zoekt enthousiastelingen om op 22 augustus het kroos aan de Koninginnehof in Pijnacker weg te scheppen. De actie begint om 19.00 uur en gaat door tot het donker wordt. Er wordt verzameld naast Koninginnehof 2. Voor gereedschap als schepnetten wordt gezorgd. Uiteraard wordt er ook gekeken naar waterdiertjes. Bewoners in het bezit van een surfplank worden opgeroepen om deze mee te nemen om het kroos bijeen te drijven.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp stelt de aanhanger voor ‘Schoon’ beschikbaar zodat al het afval uit de sloot kan worden afgevoerd. Het Hoogheemraadschap van Delfland zorgt voor het ophalen en het verwerken van het kroos.

Meer informatie over deze actie is op te vragen bij de KNNV afdeling Delfland via 06-33001742 of via kroosscheppenindelfland@gmail.com.

 

4 augustus 2019

PERSBERICHT

Handen af van Abtswoudsepark en kinderboerderij Tanthof

De gemeente Delft onderzoekt of de scholen naar de plek van de kinderboerderij geplaatst kunnen worden.
De KNNV afdeling Delfland er op tegen om deze twee plekken te kiezen. Wij zijn voor het behoud van het Abtswoudsepark zoals het nu is en dat betekent dat we tegen de verplaatsing van de Kinderboerderij zijn. De bezwaren die tegen de bouw van de scholen (zoals de verkeers- en parkeerellende in de directe omgeving) gelden evenzeer voor de bouw van een Kinderboerderij

Beide plannen tasten de groene ader aan, de belangrijkste verbinding tussen Delft en Midden-Delfland. Waarbij de gemeenteraad zich juist heeft uitgesproken voor versterking van deze en andere groene verbindingen.
De KNNV is een groot voorstander van de kinderboerderij, al was het alleen maar dat alle kinderen uit de drie wijken Tanthof, Voorhof en Buitenhof samen spelen rond dieren en water.
Nog kort geleden heeft de KNNV een grote rol gespeeld in de klankbordgroep Renovatie Waterspeeltuin en hebben € 50.000 euro opgehaald die met de € 100.000,- van de gemeente Delft is geïnvesteerd. Het zou dus een grote desinvestering zijn als de waterspeeltuin verplaatst zou worden.
Wij zijn ervoor dat er twee schoollocaties komen, de 2-2 variant, een openbare school in Tanthof Oost met een combinatie van RK en PC school en zo'n zelfde locatie in Tanthof West.

 

29 juli 2019

PERSBERICHT

Zag je een egel? Meld deze.

Voor de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de maand augustus de egelmaand en doet een beroep op alle inwoners van Delfland als zij een egel zien deze te melden. Bel 06 – 33 00 1742 of via afdelingdelfland@knnv.nl
En maatregelen te nemen om deze dieren te helpen. Want egels hebben het moeilijk.

Leefwijze
Egels zijn actief in de avond en nacht. Overdag slapen ze onder struiken, holtes onder boomwortels, in composthopen, takkenhopen of konijnenholen. Van ongeveer november tot april zijn ze in winterslaap, waaruit ze af en toe wakker kunnen worden. Hun temperatuur daalt dan sterk en ook de hartslag en ademhaling dalen. Winternesten worden meestal in de grond gemaakt, tegen een schutting aan, in een schuur of bijgebouw of in een takken- of composthoop. Tijdens de winterslaap verliezen ze gewicht.
Een egel met schuim op de bek en vacht is niet ziek, ze smeren zich hiermee in, het is niet bekend waarom.

Bedreiging: verkeer en gebrek aan insecten
In België is recent een onderzoek gepubliceerd, in tien jaar tijd is het aantal egels gehalveerd. Onderzoek in Groot-Brittannië toont ook een halvering van egels op het platteland en in Duitsland zijn de cijfers niet veel beter. Het is niet waarschijnlijk dat Nederland er wat dat betreft gunstig uitspringt.

Bescherming in eigen tuin
Een egeltuin is groen en heeft doorgangen naar andere (groene) tuinen.
Aan het einde van de zomer denken egels aan de winterslaap en mensen aan het winterklaar maken van de tuin. In de stad zijn egels afhankelijk van onze tuinen.
Wil je egels helpen?
Maak dan in ieder geval je tuin niet winterklaar op de gebruikelijke manier!
Wat kan je wel doen?
Een egeltuin is een beetje rommelig.
Daarin staan planten met bloemen en veel nectar en stuifmeel, dat trekt insecten, die voedsel voor egels kunnen zijn.
De erfscheiding is liefst een haag. Wil je wel een schutting, gaaswand of muur? Maak dan op de grond een opening van 14 x 14 cm als egeldoorgang. Vele tuinen zijn zo een egelsnelweg.
Biedt schuilgelegenheid, bladerhoop, composthoop – pas op met doorspitten, takkenhoop of rommelhoek. Bij gebrek aan ruimte kan een speciaal egelhuis een alternatief zijn.
Bedekte grond tussen de planten en struiken is rijk aan insecten en dus egelvoer.
Gebruik geen gif zoals slakkenkorrels.
Heb je een vijver? Zorg dat een egel er weer uit kan klimmen.

Een egel zorgt voor zichzelf, in eigen tuin kun je bijvoeren, vooral in de herfst kan dat nuttig zijn, zo gaan ze goed gevuld de winter in. Ze eten graag nat voer, honden- of kattenvoer of een roerei, natuurlijk zonder toegevoegd zout. Geef NOOIT brood. Gebruik in uw tuin NOOIT bestrijdingsmiddelen, deze komen altijd ook terecht in andere beestjes dan die welke bestreden zouden moeten worden. De egel krijgt het gif binnen en dat hoopt zich op. Een bakje water is ook altijd welkom ook voor andere dieren. Geef ook NOOIT melk.

In drie wijken wordt een gedetailleerd onderzoek gedaan naar het voorkomen van egels. In delen van Delfgauw, Tanthof Oost (Delft) in en Wateringen.

Het werkgebied van de KNNV omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

 
18 juni 2019

PERSBERICHT

Excursie Natuur in het Wilhelminapark, Rijswijk

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op 29 juni een excursie Natuur in het Wilhelminapark. Belangstellenden worden uitgenodigd om op 10:00 uur te verzamelen bij de Blokhut, Pieter Postmapad, Wilhelminapark Rijswijk.
De aanleiding voor deze excursie zijn de knotdagen in januari – maart 2019. Na een korte powerpoint presentatie van de ervaringen met o.a. het knotten bekijken we de geknotte bomen hoe deze op het knotten hebben gereageerd. Daarnaast zullen we ook naar de overige natuur in het Wilhelminapark kijken. Neem je verrekijker en fototoestel mee. Voor koffie wordt gezorgd. De excursie zal tot ongeveer 12:00 uur duren.
Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden.

Er zullen ook resultaten getoond worden van een inventarisatie van vissen in het Wilhelminapark door de studiegroep Vissen van de KNNV afdeling Delfland.

 

10 juni 2019

PERSBERICHT

Meeloop excursie

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op 22 juni een meeloop excursie Prinsenbos o.l.v. Jan de Vreede. Belangstellenden worden uitgenodigd om op 13:30 naar het natuurcentrum ’t Nest, Grote Achterweg 15, Naaldwijk te komen. De excursie zal op 16:00 uur eindigen.

Deze excursie is speciaal voor hen die meer van flora en fauna willen genieten op hun fietstocht of wandelingen of dit  misschien zien, als een opstapje naar een ontspannen buiten hobby.

Voor mensen die het moeite hebben met het herkennen van vogels aan de grond of in de vlucht of is hun geluid een probleem? Jan weet raad. De juiste kleding en een verrekijker worden aangeraden.

Er zijn geen kosten aan deze excursie verbonden.

 

7 juni 2019

PERSBERICHT

Verslag paddentrek 2019 verschenen.

Bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is het verslag van de paddentrek 2019 verschenen. De campagne duurde van 22 februari tot en met 6 april. Dit gedurende 34 dagen, vorige jaar 24 dagen.
Dit jaar zijn er 8.177 amfibieën overgezet, vorig jaar 14.992

● Er zijn dit jaar ondanks de inzet van helpers aanzienlijk minder amfibieën overgezet ten opzichte van vorig jaar. Mogelijk komt dat door de droge zomer van 2018.
● Het aantal locaties waar veel padden en salamanders voorkomen neemt al jaren af. Waarschijnlijk onder invloed van het verkeer en door de grotere aanwezigheid van natuurlijke vijanden zoals karpers en de Amerikaanse rivierkreeft.
● Op plaatsen waar relatief veel amfibieën slachtoffer worden van het verkeer neemt de populatie af. Dat zien we bijvoorbeeld op delen van de Kerkpolderweg in Delft op plaatsen waar geen overzetacties plaatsvinden.
● Veel amfibieën komen tijdens de trek in straatkolken (putten) terecht. Extra maatregelingen ter voorkoming lijken op zijn plaats.

Positieve ontwikkelingen
Op plaatsen met natuurvriendelijke oevers komen nu meer padden en salamanders voor. Bijvoorbeeld bij de Van der Slootsingel in Delft. Zonder de inzet van de overzetters zou deze locatie echter geen amfibieën hebben omdat de verkeersdruk in de woonwijk erg hoog is.
De Middelweg in Delft heeft zich binnen enige jaren ontwikkeld als een goede paddenlocatie. De aantallen waargenomen kikkers neemt in heel Delfland al enige jaren toe. Mogelijk als gevolg van een betere waterkwaliteit.

Er zijn op 16 plekken padden, kikkers en kleine watersalamanders overgezet in de volgende plaatsen: Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Nootdorp, Ypenburg en Vlaardingen.

Door de gemeenten Delft, Den Haag, Lansingerland, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Vlaardingen zijn verkeersborden geplaatst. In Delft is de Kerkpolderweg afgesloten geweest en in Maassluis en Vlaardingen zijn verkeersdrempels geplaatst. In Bergschenhoek zijn in de putten klimmatten aangebracht.

Er hebben tussen de 300 en 400 mensen meegegaan aan de overzetactie.

Zie voor het verslag Klik hier

 

30 mei 2019

PERSBERICHT

Operatie Steenbreek en klimaatatelier

8 juni 2019 tussen 10:00 en 16:00 uur
Bij museum De Timmerwerf, Hoofdstraat 63, De Lier

Doe mee met de vergroening van het Westland en lever tuinegels in. Voor de eerste 10 tegels krijg je 1 plant per tegel. Voor de volgende 20 tegels krijg je 1 plant per 2 tegels. Bij nog meer tegels krijg je 1 plant per 5 tegels.

Nog meer doen? Praat mee in het klimaatatelier!
In twee groepen van maximaal 20 personen gaan we met elkaar bespreken wat uw en onze ideeën zijn om de Gemeente Westland voor te bereiden op extreem weer dat steeds vaker voorkomt. Inschrijven voor één van de workshops om:
11:00 – 12:30 uur of 13:30 – 15:00 uur
Aanmelden via:waterbewustwestland@delfland.knnv.nl
In museum De Timmerwerf is tot half juni de tentoonstelling “Pompen of verzuipen’ over de periode waarin De Lier in 1998 onder water kwam te staan. Een overstroming waarbij veel huizen en bedrijven onder water kwamen te staan. Ook is te zien hoe daarna is gewerkt aan het uitbreiden van de opvang en beheersing van het water.

Tegels worden omgeruild voor mooie, vaste biologisch gekweekte planten. Daarmee beleef je de natuur hele jaar door met vlinders, bijen en zweefvliegen, vogels en nog meer. Laat het regenwater de grond inzakken in plaats meteen door te sturen naar het riool. Planten geven ook nog eens verkoeling in de zomer en houden fijnstof vast, ze maken de leefomgeving gezonder.

Operatie Steenbreek wil de verstening in tuinen een halt toeroepen en terugdringen. Wat we nodig hebben is open grond, geen tegels of bestrating, maar met verschillende planten. Het motto is alle tuinen groen, goed voor mensen, noodzakelijk voor bijen, vlinders en vogels.

Ons klimaat verandert en vraagt om maatregelen: heviger regenbuien en hogere temperaturen in de zomer. Overlast van water, ondergelopen kelders, een overbelast riool en oververhitting op zomerdagen zijn het gevolg. Wij staan voor de opgave deze verandering het hoofd te bieden, bewoners en gemeente kunnen samen optrekken. Een groene tuin, straat, wijk draagt bij aan gezondheid en welbevinden, geeft schonere lucht omdat fijnstof wordt afgevangen, verminderd hitte in de zomer. Water kan de grond inzakken en afgeven in droge tijden. Zo draagt het bij aan buffering, aanvulling van grondwater en helpt riool overlast te verminderen. Groen biedt overlevingskansen aan vogels, vlinders, bijen, egels en vele andere dieren.

In Operatie Steenbreek Westland werken de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en de gemeente Westland samen om tot een groener Westland te komen.

27 mei 2019

PERSBERICHT

Meeloop excursie

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op 12 juni een meeloop excursie Prinsenbos o.l.v. Jan de Vreede. Belangstellenden worden uitgenodigd om op 19:00 naar het natuurcentrum ’t Nest, Grote Achterweg 15, Naaldwijk te komen. De excursie zal tot donker duren.
Deze excursie is speciaal voor hen die meer van flora en fauna willen genieten op hun fietstocht of wandelingen of dit misschien zien, als een opstapje naar een ontspannen buiten hobby.
Voor mensen die het moeite hebben met het herkennen van vogels aan de grond of in de vlucht of is hun geluid een probleem? Jan weet raad. De juiste kleding en een verrekijker worden aangeraden.
Er zijn geen kosten aan deze excursie verbonden.

 

21 mei 2019

PERSBERICHT

Workshop snoeien hoogstamboomgaard

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op 9 juni 2019 van 14:00 tot 16:00 een workshop Snoeien hoogstamboomgaard. De volgende vragen worden beantwoord en geoefend, hoe en waarom snoeien we? Waarom snoeien we nu?
De workshop wordt in Delft georganiseerd. Belangstellenden worden uitgenodigd hieraan mee te doen. Voor gereedschap wordt gezorgd.
De kosten hiervoor zijn € 8,-; voor leden van de KNNV afdeling Delfland €5,- en voor vaste helpers is deze workshop gratis.
Na aanmelding volgt meer informatie.
Contactpersoon:
Geert van Poelgeest / afdelingDelfland@knnv.nl / 06 – 33 00 17 42

 

10 mei 2019

PERSBERICHT

Jaarverslag 2018 en jaarplan 2019 verschenen

Bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is het jaarverslag 2018 en jaarplan 2019 verschenen.
Deze uitgaven bevat de resultaten en plannen voor natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming, dit zijn de doelen van de KNNV. Waarbij de KNNV afdeling Delfland voor een natuurlijke leefomgeving staat. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur.
Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

De KNNV beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je natuur, rust en ruimte vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats Thijsseweg 11 is het 15 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen... De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.

Zie voor de volledige uitgaven:

https://www.knnv.nl/sites/www.knnv.nl/files/users/delfland/jaarverslag%2...

 

8 mei 2019

PERSBERICHT

Bezwaar tegen ontheffing verlichting

Vier Pijnackerse, Nootdorpse en Delfgauwse natuur- en bewonersorganisatie maken bezwaar tegen ontheffing verlichting zonder voorwaarden KNNV afdeling Delfland en Natuur- en Milieubescherming Pijnacker-Nootdorp (NMP); Bewonersvereniging het Bos van 's Gravenhout; Bewonersvereniging Delfgauw en Wijkvereniging Pijnacker-Noord maken bezwaar tegen de maatwerk ontheffingen assimilatieverlichting voor het bedrijf Rodenburg in Delfgauw voor de donkerperiode en voor de nanacht. Na eerdere bezwaren is gesproken met wethouder Frank van Kuppeveld. De wethouder heeft toen toegezegd de huidige situatie beter in kaart te brengen en -in overleg met de sector- met een visie te komen om binnen afzienbare termijn toe te werken naar afbouw lichthinder en te stoppen met maatwerkontheffingen. Met verwijzing naar dat overleg vinden zij deze ruime maatwerktoewijzing, zonder enige randvoorwaarde gericht op verbetering of restricties, niet passend. Delft en omgeving kennen de hoogste lichtvervuiling van Europa. Op bijgaande foto (© KNNV afdeling Delfland) is de enorme lichtuitstraling te zien in Delfgauw op 11 april 2018 om 02.50 uur in de nanacht, temp. ca. 10 graden Celsius, na regen en geen wind met een afstand tot de kas van 440 meter.

 

7 mei 2019

PERSBERICHT

Minicursus Dagvlinders herkennen

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op 20 juni een minicursus Dagvlinders herkennen. Leer in één avond en één excursie hoe je tuinvlinders kunt herkennen en hoe je vlinders in jouw tuin krijgt.
De bijeenkomst op donderdag 20 juni 2019 is van 19.30 - 21.30 uur in het natuurcentrum Het Melarium, Melariumpad 11 in Delft, de excursie is op zaterdag 22 juni van 13.30 tot 15.30 uur in Delft.
Kosten: €10,00; leden van de KNNV afdeling Delfland €5,00. Een vlinderherkenningskaart is hierbij inbegrepen.
Belangstellenden worden uitgenodigd zich op te geven via afdelingdelfland@knnv.nl, er kunnen maximaal 12 menen aan deelnemen, opgeven is dus verplicht. De inschrijving wordt bevestigd.

Deze cursus wordt in samenwerking met Jaarrond Tuintelling en de Vlinderstichting georganiseerd. Na deze minicursus zijn de deelnemers succesvol mee te doen met de Nationale Vlindertelling van 6 juli - 28 juli 2019.

 

3 mei 2019

PERSBERICHT

Operatie Steenbreek moederdag-actie:

Zaterdag 11 mei 2019 tussen 11:00 – 16:00 uur.

De Carlton Tuincentrum
Naaldwijkseweg 257
2691 PV 's-Gravenzande

Dit is de kans om moeder en alle andere mensen te verwennen met een groene tuin!
Haal wat tegels uit haar of eigen tuin en ruil ze om voor mooie, vaste biologisch gekweekte planten. Daarmee geef je haar of jezelf plezier het hele jaar door, levendigheid door de vlinders, bijen en zweefvliegen, vogels en nog meer. Beleef de seizoenen, laat het regenwater de grond inzakken in plaats meteen door te sturen naar het riool. Planten geven ook nog eens verkoeling in de zomer en houden fijnstof vast, ze maken de leefomgeving gezonder.

De planten geven we gratis weg in ruil voor tuintegels. We zien het Westland graag groen. De vaste planten komen elk jaar terug en zijn gekweekt zonder gebruik van beschermings- of bestrijdingsmiddelen. We hanteren ruilregels, voor de eerste 10 tegels: 1 plant per tegel, voor de volgende 20 tegels: 1 plant per 2 tegels. Voor nog meer tegels: 1 plant per 5 tegels.

Operatie Steenbreek wil de verstening in tuinen een halt toeroepen en terugdringen. Wat we nodig hebben is open grond, geen tegels of bestrating, maar met verschillende planten. Het motto is alle tuinen groen, goed voor mensen, noodzakelijk voor bijen, vlinders en vogels.

Ons klimaat verandert en vraagt om maatregelen: heviger regenbuien en hogere temperaturen in de zomer. Overlast van water, ondergelopen kelders, een overbelast riool en oververhitting op zomerdagen zijn het gevolg. Wij staan voor de opgave deze verandering het hoofd te bieden, bewoners en gemeente kunnen samen optrekken. Een groene tuin, straat, wijk draagt bij aan gezondheid en welbevinden, geeft schonere lucht omdat fijnstof wordt afgevangen, verminderd hitte in de zomer. Water kan de grond inzakken en afgeven in droge tijden. Zo draagt het bij aan buffering, aanvulling van grondwater en helpt riool overlast te verminderen. Groen biedt overlevingskansen aan vogels, vlinders, bijen, egels en vele andere dieren.

Deze actie is mogelijk door de samenwerking met Tuincentrum De Carlton en het Hoogheemraadschap van Delfland.

In Operatie Steenbreek Westland werken de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en de gemeente Westland samen om tot een groener Westland te komen.

 

25 april 2019

PERSBERICHT

Vogelexcursie De Banken

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 4 mei van 8:30 uur tot ca 10:30 uur een excursie met als thema Lentevogels. Belangstellenden worden uitgenodigd zich te verzamelen bij de parkeerplaats aan de Strandweg te ‘s Gravenzande.

Een excursie naar het duinplassengebied De Banken. In de plassen zijn altijd veel eendensoorten. In de duinen zingende nachtegalen, gele kwikstaarten, rouwkwikstaarten en alles wat verder op ons pad komt. Info Jacqueline de Boer, 0174 – 63 12 30 of via afdelingDelfland@knnv.nl

24 april 2019

PERSBERICHT

Lezing Waterkwaliteit in Delfland

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 7 mei van 20:00 tot circa 21:30 uur een lezing Waterkwaliteit in Delfland. De lezing wordt gehouden in het duurzaamheidcentrum De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft/
De aanleiding van deze lezing is het afscheid van Ingrid ter Woorst als bestuurder bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

Zij zal stilstaan bij de volgende vragen: hoe is de waterkwaliteit? Wat is er gebeurd om deze te verbeteren? Welke uitdagingen zijn er nog? En wat kan eenieder doen om de waterkwaliteit te bevorderen? Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden.

De zorg voor voldoende zoet water van goede kwaliteit is zeker in het gebied van Delfland van groot belang, gezien de lage ligging van het gebied, de vele mensen en dichte bebouwing. Ingrid heeft zich hier de afgelopen jaren als hoogheemraad geweldig voor ingezet. Zij heeft voor Water Natuurlijk deze functie vervuld, een partij die van de natuur houdt.

21 april 2019

PERSBERICHT

Zie ze vliegen

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 1 mei van 10:00 tot 11:30 een Natuurcafé, Melariumpad 11, 2629 HB Delft. Het thema is Zweefvliegen, onbekend maar onmisbaar o.l.v. Anna Kreffer gaan we binnen en buiten naar deze insecten kijken. Vangmaterialen zijn aanwezig.
Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden.

Zweefvliegen doen hun naam eer aan, ze vliegen en kunnen in de lucht stil staan. Ze lijken op bijen maar zijn stuifmeeleters en daardoor spelen ze een belangrijk rol in de bestuiving van bloemen.
Tijdens een inleiding zal Anna Kreffer het nodige vertellen en laten zien. Rond het Melarium gaan we ze bekijken. Neem dus een fototoestel mee.
Ook zal zij ideeën geven om zweefvliegen te helpen.

 

17 april 2019

PERSBERICHT

Plantenexcursie in het Prinsenbos

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 28 april van 10:00 tot circa 12:30 uur een excursie Planten in het Prinsenbos; verzamelen natuurcentrum ’t Nest, Grote Achterweg 15, Naaldwijk.
De meeste Westlanders kennen het Prinsenbos als natuureducatie gebied voor de schoolkinderen. Ook als recreatieterrein. Maar wil je echt eens weten welke planten er te vinden zijn of wat de werking is van de kruiden in de kruidentuin? Kom naar deze excursie. Info Jacqueline de Boer, 0174 – 63 12 30 of via afdelingDelfland@knnv.nl

 

10 april 2019

PERSBERICHT

Beheer boomgaard Chilipad eenzijdig opgezegd

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) haalt aanstaande vrijdagmorgen onder protest de schaapskooi in de boomgaard Chilipad in Delft weg. De voorzitter van VvE Chilipad Roel van den Bruele dreigt deze na 15 april te verwijderen.
Dit doet de KNNV onder protest en om vernieling bij verwijdering door de VvE te voorkomen. De KNNV is niet eens met de eenzijdige opzegging van de beheersovereenkomst die de KNNV met de vorige eigenaar projectontwikkelaar Johan van den Bruele en de VVE Chilipad, via het in de overeenkomst opgenomen kettingbeding, met de KNNV afdeling Delfland heeft afgesloten.

Door deze opzegging en de voornemens van de VvE Chilipad is er grote kans dat de bepalingen van de omgevingsvergunning niet worden gehaald t.a.v. beheer van de natuurwaarden (o.a. gewone dwergvleermuis, groene specht, gierzwaluw, tongvaren, zangvogels) van deze oude boomgaard met de oude naam ‘Houdt moed, God is goed’in het voormalige Sint Maartensregt. De bepalingen in de omgevingsvergunning worden hiermee geweld aangedaan en overtreden. De KNNV meldt aan de VvE dat alle juridische en financiële consequenties voor rekening van de VvE zijn.

 
5 april 2019

PERSBERICHT

Actie behoud het Abtswoudsepark

Op 3 april is de stichting Behoud het Park in Delft opgericht. Deze stichting heeft tot doel zorg te dragen voor het in de huidige staat (anno 2019) behouden van het Abtswoudsepark in Delft en alles te doen en/of te bewerkstelligen dat voor dat doel gewenst, nuttig of nodig is. De stichting heeft geen winstoogmerk.

De aanleiding voor de oprichting van de stichting zijn de plannen van de gemeente Delft om een megaschool in het Abtswoudsepark te laten bouwen.
De gevolgen zijn:
Het groene karakter van Tanthof wordt onherstelbaar beschadigd.
Aantasting groene lint Abtswoude.
Verdwijnen van mooie groene speelterreinen.
Verkeerschaos op omliggende wegen.
Waardevermindering van omliggende woningen.
Langere reistijd voor ouders en kinderen.
Er ontstaat een zeer grote (kindonvriendelijke) megaschool.

Uit gesprekken met bewoners en ondernemers zijn ook bedenkingen gekomen over het voortbestaan van het winkelcentrum in de Dasstraat.

Daarom is de actie Behoud het Abtswoudsepark gestart.
Personen en organisaties die deze actie willen ondersteunen worden uitgenodigd deze petitie te ondertekenen. Ga naar http://petities.nl en zoek met behoud het Abtswoudsepark
Een affiche is beschikbaar op:
https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/behoud-het-abtswoudsepark

Ook hebben diverse bewoners het affiche laten afdrukken en in de wijk opgehangen, zie de bijlage.

 

20 maart 2019

 
PERSBERICHT
 
Operatie Steenbreek lente-actie:
 
Zaterdag 30 maart 2019 tussen 9:30 uur – 13:00 uur
Monster – Burgemeester Woutersplein
Naaldwijk – Dreesplein
 
De nieuwe lente komt met een nieuwe actie van Operatie Steenbreek!
Maak je tuin klaar voor de lente: ruil je tuintegels om voor biologische planten of bloembollen.
Maak je tuin klaar voor de lente: ruil je tuintegels om voor biologische planten of bloembollen. En neem meteen een gratis zak compost mee.
De planten en bollen geven we gratis weg in ruil voor tuintegels. We zien het Westland graag groen. De vaste planten en verwilderings-bollen zijn biologisch, dus goed voor bijen en vlinders. Ze komen elk jaar terug en zijn gekweekt zonder gebruik van beschermings- of bestrijdingsmiddelen. We hanteren ruilregels, voor de eerste 10 tegels: 1 plant per tegel, voor de volgende 20 tegels: 1 plant per 2 tegels. Voor nog meer tegels: 1 plant per 5 tegels.
 
Operatie Steenbreek wil de verstening een halt toeroepen en terugdringen. Wat we nodig hebben is open grond, zonder tegels of bestrating, maar met verschillende planten. Het motto is alle tuinen groen, goed voor mensen, noodzakelijk voor bijen, vlinders en vogels.
 
Ons klimaat verandert en vraagt om maatregelen: heviger regenbuien en hogere temperaturen in de zomer. Overlast van water, ondergelopen kelders, een overbelast riool en oververhitting op zomerdagen zijn het gevolg. Wij staan voor de opgave deze verandering het hoofd te bieden, bewoners en gemeente kunnen samen optrekken. Een groene tuin, straat, wijk draagt bij aan gezondheid en welbevinden, geeft schonere lucht omdat fijnstof wordt afgevangen, verminderd hitte in de zomer. Water kan de grond inzakken en afgeven in droge tijden. Zo draagt het bij aan buffering, aanvulling van grondwater en helpt riool overlast te verminderen. Groen biedt overlevingskansen  aan vogels, vlinders, bijen, egels en vele andere dieren. 
 
In Operatie Steenbreek Westland werken de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en de gemeente Westland samen om tot een groener Westland te komen.

 

5 maart 2019

PERSBERICHT

BEHOUD HET ABTSWOUDSEPARK

De actiegroep Behoud het Abtswoudsepark is de actie gestart Behoud het Abtswoudsepark. Personen en organisaties die deze actie willen ondersteunen worden uitgenodigd deze petitie te ondertekenen. Ga naar http://petities.nl en zoek met behoud het Abtswoudsepark
Het is een protest tegen het bouwplan van de gemeente Delft om in het Abtswoudsepark te willen bouwen.
Een affiche is beschikbaar op:
https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/behoud-het-abtswoudsepark

De gevolgen zijn:
Het groene karakter van Tanthof wordt onherstelbaar beschadigd.
Aantasting groene lint Abtswoude.
Verdwijnen van mooie groene speelterreinen.
Verkeerschaos op omliggende wegen.
Waardevermindering van omliggende woningen.
Langere reistijd voor ouders en kinderen.
Er ontstaat een zeer grote (kindonvriendelijke) megaschool

De verwachting is nu dat in oktober het bouwplan in de gemeenteraad van Delft wordt besproken.

Wij kennen geen enkele gemeente in Nederland die zo ver gaat om in een stadspark te willen bouwen.

De actiegroep bestaat uit betrokken bewoners uit Tanthof-Oost en –West met als partner de KNNV afdeling Delfland.

 

27 februari 2019

Excursie Bodemdieren in Midden-Delfland

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op zaterdag 9 maart van 14:00 tot 15:30 uur een excursie Bodemdieren.
Belangstellenden worden uitgenodigd om op 14:00 uur te verzamelen bij het natuurcentrum het Melarium, Melariumpad 11, Delft.
Vraag eventueel een routebeschrijving aan naar het Melarium via afdelingdelfland@knnv.nl.

We lopen dagelijks over bodemdieren, de dieren in en op de grond, ze zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde bodem via hun gekruip, geknaag en gegraaf. Tegelijk zijn ze voedsel voor egels, muizen, vogels.

De excursie staat onder leiding van Anne Krediet, hij heeft veel ervaring met deze dieren, hij heeft o.a. de veldgids Springstaarten geschreven. Anne heeft ook tijdens excursies veel ervaring met kinderen, deze worden dus uitdrukkelijk uitgenodigd om mee te doen.

24 februari 2019

PERSBERICHT

Help de wilgen knotten in Rijswijk

Op zaterdag 2 maart organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland de vijfde een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de knotwilgen in Rijswijk. Belangstellenden kunnen zich om 10:00 uur verzamelen bij de Blokhut, Pieter Postmapad in het Wilhelminapark. Er wordt tot 12:30 uur geknot. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door

De KNNV zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.
Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rijswijk.

Knotwilgen
Vanouds staan er knotwilgen in Rijswijk. Deze werden vooral gebruik om hout te oogsten om de kachel mee te stoken, ook werd het hout gebruikt bij de agrarische werkzaamheden voor gereedschap en palen. Zij herbergen nu belangrijke natuurwaarden en herinneren ons aan het voormalig gebruik. Zij vormen een sieraad voor het landschap en vinden veel dieren en planten er een goed onderkomen.

Rijswijk
De naam Rijswijk is van rijshout afgeleid, dat vooral uit wilgen bestond zijn.

24 februari 2019

PERSBERICHT

De paddentrek is voorzichtig begonnen

De paddentrek is op vrijdag 22 februari voorzichtig begonnen! Na een zachte winter zijn de dieren op weg naar de sloot om zich voort te planten. Ze starten met de avondschemering. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert op de volgende plekken de overzetacties:

Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Nootdorp, Ypenburg en Vlaardingen.

Op de meeste locaties zijn er nog mensen nodig die willen helpen bij het overzetten.

De padden worden op 15 locaties geholpen door ca 300 mensen. De meeste locaties zijn te herkennen aan verkeersborden.
In Delft zal de Kerkpolderweg tussen 19:00 en 22:00 uur voor het autoverkeer afgesloten zijn.
Als ze bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in grote aantallen doodgereden.
De actuele situatie voor de paddentrek is te vinden op
http://www.knnv.nl/afdelingDelfland/help-de-padden

Ook zijn op de diverse locaties de straatputten afgedekt met een rooster. Want dat zijn dodelijke vallen voor deze dieren.

Eerdere startdata in Delfland zijn:
2018, 10 maart
2017, 27 februari
2016, 20 maart
2015, 8 maart
2014, 20 februari
2013, 9 april
De trek vindt plaats tussen 19:00 en 7:00 uur.

Deze beschermde dieren hebben de afgelopen winter in de grond, onder stenen, in composthopen gezeten. Tijdens de paddentrek komen de dieren boven de 6º C tevoorschijn, zeker als het regent.

 

22 februari 2019

PERSBERICHT

Cursus Teleflora

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert de cursus Teleflora Starters.
Dit is een cursus waarin beginners
Leren kijken, voelen en ruiken aan de flora
Leren omgaan met een eenvoudige determinatietabel
Leren zoeken naar meer informatie op internet
De kenmerken van de grote plantenfamilies leren kennen

Het lesmateriaal wordt via de e-mail verzonden, huiswerkbegeleiding en excursies zijn inbegrepen. Het uitvoeren van het huiswerk zal circa vier uur per week zijn. De cursus begint zaterdag 30 maart met de eerste les, huiswerk en puzzels. De deelnemers ontvangen iedere week een cursusaflevering, in totaal 26 weken, na de eerste aflevering bevat deze commentaar op het gemaakte huiswerk.
Op zondagen worden vanaf april tot en met september zes excursies in Delfland gehouden, elke maand één. De excursies zijn op 28 april (Delftse Hout), 26 mei (Duinen Monster), 23 juni, (Rottemeren), 21 juli (Staelduinse Bos); 18 augustus (Abtswoudse Bos), 8 september (Bieslandse Bos)

Inschrijven via afdelingdelfland@knnv.nl en maak € 50,- over op
NL69 TRIO 0776 4967 94 t.n.v. KNNV afdeling Delfland onder vermelding van Teleflora Starters. Het inschrijven wordt bevestigd.
Leden van de KNNV afdeling Delfland betalen €40,-

 

10 februari 2019

PERSBERICHT

Help de wilgen knotten in Rijswijk

Op zaterdag 16 februari organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland de vierde een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de knotwilgen in Rijswijk. Belangstellenden kunnen zich om 10:00 uur verzamelen bij de Blokhut, Pieter Postmapad in het Wilhelminapark. Er wordt tot 12:30 uur geknot. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door

De KNNV zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.
Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rijswijk.

Knotwilgen
Vanouds staan er knotwilgen in Rijswijk. Deze werden vooral gebruik om hout te oogsten om de kachel mee te stoken, ook werd het hout gebruikt bij de agrarische werkzaamheden voor gereedschap en palen. Zij herbergen nu belangrijke natuurwaarden en herinneren ons aan het voormalig gebruik. Zij vormen een sieraad voor het landschap en vinden veel dieren en planten er een goed onderkomen.

 

6 februari 2019

PERSBERICHT

Zoogdieren, het bestuderen waard

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 11 februari van 19:30 tot 21:30 uur een avond Braakballen pluizen, Melariumpad 11, Delft.
Dit is de eerste activiteit van de studiegroep Zoogdieren. Er zijn braakballen van de Zoogdiervereniging ontvangen, we hebben ontleedmaterialen en determinatietabellen. De resultaten worden gebruikt bij het verspreidingsonderzoek van muizen.
Belangstellenden die kennis willen maken met de studiegroep worden uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Opgeven is verplicht via educatie@delfland.knnv.nl

In de studiegroep Zoogdieren wordt deze diergroep bestudeerd met als uitgangspunt Wat kunnen wij van zoogdieren leren? Dit zal door inventarisaties en studieavonden en de ervaringen bekendmaken via publicaties en lezingen. De leden van de studiegroep bepalen met elkaar wat zou gaan doen.

Tot de zoogdieren behoren in het werkgebied van de KNNV afdeling Delfland muizen, vleermuizen en kleine marters.

 

5 februari 2019

PERSBERICHT

Help de padden

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) is op zoek naar 25 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek in Bergschenhoek, Delfgauw.

In Bergschenhoek zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.
Opgeven voor Delfland bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 1742 per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

 

4 februari 2019

PERSBERICHT

Zie ze vliegen

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 10 februari van 8:30 tot circa 11:00 uur een Vogelexcursie. Belangstellenden worden uitgenodigd om naar de Koningin Emmaboulevard 5, 3151 HG in Hoek van Holland te komen.
Deze excursie staat onder leiding van Jacqueline de Boer en Frans van Antwerpen, zij staan bij Unicum. Zij laten zich verrassen wat er rond vliegt en stapt.
Als er bij de groep zin en tijd is kan de excursie naar De Banken gaan. Neem je verrekijker mee.

21 januari 2019

PERSBERICHT

Help de padden in Monster. Kom naar de instructieavond.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) is op zoek naar 30 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek voor de overzetlocaties in Monster. Om de komende paddenoverzetters te instrueren en ervaren paddenoverzetters te ontmoeten wordt op 19 februari van 19:30 uur tot 20:30 uur in de boerderij de Willemshoeve (Westerhonk), Hoevenlaan 17, Monster.een presentatie gegeven over amfibieën en aansluitend kunnen we elkaar van informatie voorzien en een aantal praktische zaken doornemen.

Op deze bijeenkomst zal verteld worden waarom padden trekken, waar en wanneer ze dat doen en wat je kan doen om deze dieren bij hun jaarlijkse trek te helpen.

In Monster zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenoverzetters om hen veilig naar de overkant te zetten.
Opgeven bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 1742 per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden
Aan elke paddenoverzetter vragen we om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterend hesje ter beschikking gesteld en informatie folders om uit te delen aan passanten.

 

31 januari 2019

PERSBERICHT

Help de padden in Vlaardingen. Kom naar de instructieavond.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is op zoek naar 30 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek voor de overzetlocatie in Vlaardingen aan de Watersportweg. Om de komende paddenoverzetters te instrueren en ervaren paddenoverzetters te ontmoeten wordt een ieder op 6 februari uitgenodigd om 19:00 uur naar de Sperwerlan 325 (Kiddoozz), 3130 GH Vlaardingen te komen. De bijeenkomst zal tot circa 20:30 uur duren.
Op deze bijeenkomst zal verteld worden waarom padden trekken, waar en wanneer ze dat doen en wat je kan doen om deze dieren bij hun jaarlijkse trek te helpen.

30 januari 2019

PERSBERICHT

Als je een bruine kikker ziet, meld deze

In het kader van het jaarthema Bescherm de natuur in je buurt organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) het soort van de maand. Voor de maand februari kijken we uit naar de bruine kikker.
Iedereen kan aan deze actie meedoen. Als je een bruine kikker ziet meld dit via afdelingDelfland@knnv.nl

Het soort van de maand is bedoeld dat in februari een ieder aandacht voor de bruine kikker heeft, foto’s neemt, de ervaringen aan de KNNV stuurt en maatregelen neemt om de bruine kikker in zijn of haar buurt te stimuleren.

Deze oproep is voor bewoners in Delft, Lansingerland, Leidschenveen, Midden-Delfland, Pijnacker-Noordorp, Rijswijk, Westland en Ypenburg.

 

29 januari 2019

PERSBERICHT

Help de wilgen knotten in Rijswijk

Op zaterdag 2 februari organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de knotwilgen in Rijswijk. Belangstellenden kunnen zich om 10:00 uur verzamelen bij de Blokhut, Pieter Postmapad in het Wilhelminapark. Er wordt tot 12:30 uur geknot. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door

De KNNV zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.
Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rijswijk.

 

21 januari 2019

PERSBERICHT

Help de padden in Leidschenveen. Kom naar de instructieavond.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) is op zoek naar 30 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek voor de overzetlocaties in Leidschenveen en Ypenburg. Om de komende paddenoverzetters te instrueren en ervaren paddenoverzetters te ontmoeten wordt een ieder op 29 januari uitgenodigd om 20:30 uur naar de Glazenmakerhof 15, 2492 RR Den Haag te komen. De bijeenkomst zal tot circa 21:30 uur duren.
Op deze bijeenkomst zal verteld worden waarom padden trekken, waar en wanneer ze dat doen en wat je kan doen om deze dieren bij hun jaarlijkse trek te helpen.
De instructie is tot circa 21:00 uur.

14 januari 2019

PERSBERICHT

Kom knotten bij Arie
Goed voor je lijf, je leden en het landschap

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op 26 januari en 9 februari een knotdag op het land van Arie van den Berg langs de Ackerdijkseweg.
Belangstellenden worden uitgenodigd om 10:00 uur te verzamelen op de
hoek Ackerdijkseweg / Rijksstraatweg in Delft. De bomen staan daar circa 100 meter vandaan.
Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door

Gereedschap, koffie, thee en koeken zijn aanwezig. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.
Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl

Sinds enige tijd heeft Arie land langs deze weg gekocht, de weg grenzend aan dit land hoorde er ook bij, dus heeft het onderhoud van de wilgen. Langs de weg staan 49 knotwilgen, die variëren van dun tot dik.
De weg heeft een landelijke sfeer en ligt nog net in Delft, naast het weiland liggen de Ackerdijkse Plassen. In het weiland zijn de kreekruggen heel goed te zien.
Arie beheert zijn landerijen op een biologische manier, zie ook http://www.hoeveackerdijk.nl/

 

14 januari 2019

PERSBERICHT

Help de padden

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) is op zoek naar 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek.
Er zijn overzetlocaties in Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maasluis, Monster, Nootdorp, Vlaardingen en Ypenburg.

In Delfland zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.
Opgeven voor Delfland bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 1742 per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Voor mensen die nog nooit padden hebben overgezet is er op 22 januari om 20:00 een instructie over de paddentrek in het wijkcentrum De Hofstee, Sandinoweg 149, 2622 DW Delft.
Er zal verteld worden waarom padden trekken, waar en wanneer ze dat doen en wat je kan doen om deze dieren bij hun jaarlijkse trek te helpen.
De instructie is tot circa 21:00 uur.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden
Aan elke paddenoverzetter vragen we om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterend hesje ter beschikking gesteld en informatie folders om uit te delen aan passanten.

 

8 januari 2019

PERSBERICHT

Help de wilgen knotten in Rijswijk

Op zaterdag 19 januari organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de knotwilgen in Rijswijk. Belangstellenden kunnen zich om 10:00 uur verzamelen bij de Blokhut, Pieter Postmapad in het Wilhelminapark. Er wordt tot 12:30 uur geknot. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door

De KNNV zorgt voor gereedschap, koffie, thee en koeken. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.
Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06 – 33 00 17 42, afdelingDelfland@knnv.nl
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rijswijk.

2 januari 2019

PERSBERICHT

De Duinen het beschermen waard

Op donderdag 10 januari organiseert Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland i.s.m. het IVN Delft eo, en de Vogelwacht Delft eo een lezing De Duinen het beschermen waard.
Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur aanwezig te zijn in het Duurzaamheidscentrum De Papaver, Korftlaan 6 in Delft. De toegang is gratis. Kom op tijd, het aantal plaatsen is beperkt. De lezing duurt tot 22:00 uur.
Ook is een boekentafel aanwezig met titels rond het onderwerp.

De lezing wordt gegeven door Arnoud van der Meulen van Stichting Duinbehoud. De duinen zijn een uniek landschap en Nederland heeft in verhouding een groot duingebied langs de kust. Dit bijzondere gebied is de leefplek van veel bijzondere planten en dieren.
Arnoud zal als directeur van de Stichting Duinbehoud het ontstaan, de bedreiging en ontwikkelingen van ons duingebied laten zien.

De aanleiding voor deze lezing is het jaarthema van de KNNV, Bescherm de natuur in je eigen omgeving. De duinen in de gemeente Westland behoren tot het werkgebied van de KNNV afdeling Delfland.

Deel deze pagina