KNNV-Epe-Heerde heeft een nieuwe nestkast geplaatst voor Steenuilen. In het voor- en najaar zijn er in de gemeente Heerde op diverse plaatsen nieuwe nestkasten geplaatst. De Steenuil is de kleinste uilensoort in Nederland en leeft graag in de nabijheid van mensen. Net als veel andere vogelsoorten heeft de Steenuil het moeilijk in het veranderende landschap. Door een financiële bijdrage van de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting was het mogelijk 15 nieuwe kasten aan te schaffen om deze soort een handje te helpen. Afgelopen voorjaar en dit najaar zijn deze kasten geplaatst bij een aantal adressen in de gemeente Heerde. Op woensdag 30 september kreeg een nieuwe kast een plekje in een Kersenboom bij de familie Van Apeldoorn in Heerde.

In 2019 en 2020 heeft een viertal vrijwilligers de Steenuilen in de gemeente Heerde geïnventariseerd. Door het bezoeken van adressen in 2019 en waarnemingen in het veld in 2020 konden op 35 plekken paartjes Steenuilen vastgesteld worden. Dit zijn er veel minder dan 30 jaar geleden toen er nog ruim 70 broedparen in dit gebied waren. De Steenuil heeft het moeilijk doordat zijn favoriete leefgebied verdwijnt. Kleinschalige landschappen, rommelige erven, oude schuren, knotbomen en hoogstamboomgaarden verdwijnen en daarmee ook het voedselgebied en de schuil- en nestplaatsen. En dit terwijl een Steenuil met weinig tevreden is, wat een paartje bewijst dat al jaren in het centrum van Wapenveld een plekje heeft. 

Met het plaatsen van de kasten hopen de KNNV Epe-Heerde en de vrijwilligers de Steenuilen een nieuwe plek te geven. De nestkasten zijn gemaakt door de medewerkers van EBC Zorg in 't Harde en zijn marterproof zodat Steenmarters geen kans krijgen om de nesten leeg te roven.

Wilt u zelf een nestkast bouwen, dan vindt u hieronder informatie over de plaatsing, het gedrag van de steenuil en bouwtekeningen (bijlagen).

afb

Enkele tekeningen

 

Deel deze pagina