Datum: 
zaterdag 26 mei 2018 08:30
Type activiteit: 
Evenement

Uitgaansdag op zaterdag 26 mei 2018
Brabantse Biesbosch
 

Uitgaansdag speciaal voor leden en donateurs van IVN en KNNV Het Gooi.

Bezoek het zoet water getijdenlandschap van Nationaal Park de Brabantse Biesbosch. Beleef in het Biesbosch Museum het turbulente ontstaan van het unieke natuurgebied. Vaar in de fluisterboot door kreken waar andere rondvaartboten niet kunnen komen. Verbaas je over de oude en nieuwe moerasbossen op de Jantjesplaat.
Geniet van de vogelrijkdom.

Vertrek zaterdagochtend 26 mei 2018 om 8.30 uur met de bus van Eemlandreizen vanaf de grote parkeerplaats van station Bussum Zuid. Thuiskomst omstreeks 19.00 uur

Koffie in Spieringsluis. Na een uur rijden vanaf station Bussum Zuid is het de hoogste tijd voor koffie/thee (naar behoefte) en een stuk gebak. We worden verwacht in een restaurant in Spieringsluis. Je consumptie is al betaald.
Na de koffie rijden we direct door naar het Biesbosch Museumeiland, slechts enkele bus minuten verder. Het museum opent om 11.00 uur. Als we dan volgens plan naar binnen gaan hebben we anderhalf uur de tijd om rond te kijken in het binnen- en buitenmuseum. Er is veel te zien.

De Biesbosch is ontstaan in november 1421 tijdens de Sint Elisabethvloed. Hevige storm zorgde voor extreem hoge waterstanden. Dijken braken door en 40.000 ha polderland verdween onder water. Er ontstond een zoet waterbinnenzee met een getijdenslag van 2 meter. Eb en vloed zetten eeuw in en eeuw uit sedimenten af, afkomstig van Rijn en Maas. Door aanslibbing ontstonden er kleine eilanden. Ook werd er volop ingepolderd, daar zijn we Nederlanders voor. Zo nam land geleidelijk de plaats in van water. Dat ging lang min of meer goed. Maar klimaatverandering en de hoge waterstanden van 1993 en 1995 zetten de vigerende gedachten over veiligheid op hun kop. Het water moest meer ruimte krijgen. In de Biesbosch werden grote stukken boerenland ontpolderd om het water van Rijn en Maas meer stromingsruimte te geven. Waterberging in het jargon. Het landschap van de Biesbosch veranderde in korte tijd ingrijpend. Het werkte, want tijdens de extreme hoogwaterperioden van afgelopen winter konden uitgestrekte stukken land gecontroleerd onder water worden gezet, waardoor het rivierpeil bovenstrooms aanzienlijk zakte.
 
Sinds 1970 is de getijdeslag door het afsluiten van het Haringvliet sterk afgenomen. Nabij het Biesboschmuseum is het verschil 20 á 40 centimeter. Als binnenkort de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet zal de waterdynamiek toenemen. En dat is een mooie winst voor de natuur.

Het huidige Nationaal Park De Biesbosch is sinds 2015 ongeveer 10.000 ha groot. 

Fluisterboot. Vertrek om 12.30 voor een vaartocht van vijf kwartier door de Biesbosch. Vertrekpunt is de steiger naast het museum.

Wandeling over de Jantjesplaat met oud en nieuw getijden moerasbos.
Na het afmeren bij het museum stappen we de bus in voor de korte rit naar Spieringsluis, we gaan er een mooie wandeling maken. De polders Jantjesplaat en Catharinapolder zijn voormalige landbouwpolders die deels zijn ontpolderd en teruggegeven aan de natuur. Oude kreken zijn uitgegraven. Diep en ondiep water wisselen elkaar af. Het gebied staat onder invloed van het getij en dat is ideaal voor dieren die baat hebben bij een dynamisch milieu, zoals Noordse woelmuis, Bever, Lepelaar, Zilverreiger en Zeearend maar ook planten als Driekantige bies en Spindotter.
Door het moerasbos loopt een redelijk begaanbaar pad, dat na regen wat sompig kan zijn. Maar met stevige schoenen aan kan dat ons niet deren. Wil je de wandeling onderbreken om uit te rusten, dan zijn er onderweg banken. Het pannenkoeken restaurant is nooit ver weg en gemakkelijk terug te vinden.

Pannenkoekenbuffet in Spieringsluis
Het pad over de Jantjesplaat begint en eindigt bij het restaurant in Spieringsluis waar we eerder koffie hebben gedronken. Rond 16.00 uur kunnen we na de wandeling direct aanschuiven voor het pannenkoeken buffet. Te beginnen met een kop soep met stokbrood en kruidenboter. De versgebakken pannenkoeken kan je zelf garneren met ingrediënten als honing, stroop, suiker, appel, ananas, gember, spek, ham, stoofvlees, etc. De kosten van het pannenkoekenbuffet zijn voor eigen rekening á € 15,75 p.p. De drankjes die je gebruikt moet je zelf halen en afrekenen aan de bar.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
parkeerplaats van station Bussum Zuid
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina