Datum: 
zondag 7 februari 2021 10:00 tot 13:00
Type activiteit: 
Natuurwandeling

Wandeling de singel rond op basis van Audio-tour, 7 februari

 

Elk seizoen biedt de singel een aparte bekoring. De lente met het ontluikende groen, de zomer met de dichte begroeiing en zijn schaduwspel, de herfst met de vele kleuren en de winter met zijn silhouetten, vooral als er een pak sneeuw gevallen is. Om de wandelaar op z’n tocht met een andere blik naar de omgeving te leren kijken heeft de initiatiefgroep Vergroening Singel een audiotour ontwikkeld.

De audiotour kan op een smartphone geladen worden en vertelt in gesproken tekst en beelden het verhaal dat rond de singel opgetekend is. Het eerste doel van de initiatiefgroep was om de wandelaar te wijzen op hun verschillende projecten. Dat blijkt nodig te zijn, want zonder aanwijzingen kan men daar gewoon langs te lopen zonder ze te zien. Enerzijds goed omdat dit het bewijs is dat de aangebrachte voorzieningen, zoals drijvende eilanden en fauna uittreedplaatsen, niet storend zijn in hun omgeving. Soms heb je zelfs de bijgeleverde foto’s nodig om ze te vinden. De trap achter het Centraal Museum is niet zo moeilijk te ontdekken, maar dat het een kunstobject is en wat het doel ervan is, weten de meeste mensen niet. De audiotour legt het prima uit.

Niet alleen aan de projecten van de initiatiefgroep wordt uitleg gegeven, ook wordt tijdens de wandeling gewezen op typische Zocher details, op de structuur van de watergangen, waar en wanneer er singeldelen hersteld zijn en hoe dit is gebeurd. Aan de hand van foto’s kunnen planten worden herkend. De audiotour vertelt ook dat je sommige details niet kunt zien omdat het zich onder water afspeelt, maar dat ook dit van groot belang is voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Ook voor diegenen die denken de singel goed te kennen biedt de tour interessante informatie en een nieuwe kijk op de omgeving van de singel..

De tour kun je downloaden (https://izi.travel/nl/4cb2-groen-rond-de-singel/nl) op je telefoon. Scan de QR-code die je in het scherm van je computer ziet. De tour downloaden vanuit de App-Store of Play-Store kan ook. Je hebt dan meteen een reisgids met toeristische audiotours voor bijna 3000 steden overal ter wereld; het is even zoeken naar die éne in Utrecht!. Tijdens de wandeling heb je geen wifi meer nodig. De start van de tour is officieel op de Tolsteegbrug en loopt dan tegen de klok in rond de hele singel. Kom je bij een punt waarover info wordt verteld, dan start automatisch het verhaal. Het handigst is om oordopjes te gebruiken. De hele wandeling duurt ca 2 uur, maar kan ook afgebroken worden en later weer opgestart worden vanaf elk punt rond de singel.

Lies Koning van de werkgroep Vergroening Singels is ook bij deze audiotour aanwezig, zij kan nog meer toelichten.

Aanmelden voor zaterdag 6 februari bij activiteiten@utrecht.knnv.nl

Start: 10:00 uur op de Tolsteegbrug naast het Louis Hartloper Complex. Einde van de tour rond 13:00 uur.

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Tolsteegbrug naast het Louis Hartloper Complex, Ledig Erf, Utrecht
Contactpersoon: 
Renee Lommen, activiteiten@utrecht.knnv.nl
Vindt plaats in: 
Geschikt voor kinderen: 
Nee

Deel deze pagina