Kort verslag van het KNNV weekend 2018, Nationaal Park Lauwersmeer 22-24 juni 2018

Door Rinus Sommeijer

Na de laatste voorgaande jaren met weekend-excursies naar Zuid Beveland, Zuid Limburg en Retranchement bij Sluis, gaan we nu naar het Lauwersmeer. KNNV-Utrecht gaat tot in de uitersten!

Het Lauwersmeer is een paradijs voor natuurliefhebbers, immers ongekende vogelrijkdom en bijzondere kleurrijke flora. Nou, ons luxe verblijf heet dan ook “Dreamlân” (Droomland). Het is midden in de polder gelegen bij Kollumerpomp, aan de zuidwestelijke rand van het Lauwersmeergebied.

We komen vrijdagmiddag om vier uur aan. Enkelen waren de vorige dag al gearriveerd. Naast vier keurige appartementen, elk voor 4 personen, is er een gemeenschappelijke ruimte met een grote keuken, grote eettafels en een lounge hoek. Bij de begroeting op het terras kunnen we ook kennis maken met een paar tot heden onbekende Utrechtse knnv-ers. Terwijl we tot ver over de weilanden kunnen uitkijken vliegen boerenzwaluwen en huiszwaluwen om ons heen. In een grote vlierstruik zien we zwermen putters en een grote bontespecht.

Het is gezellig, maar we moeten al vroeg aan de avondmaaltijd. We genieten van de super lekkere soep (bieten-capucijners), gemaakt door Nel van Meijeren, met een keur aan soorten kaas en brood.

Dan gaan we naar de Ezumakeeg, aan de westkant van het Lauwersmeergebied. We komen eerst door Dokkummer Nieuwe Zijlen waar enkele deelnemers goede herinnering hebben aan een kunstcafé bij de sluis. Hier is ook een groot oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan verzetstrijders die in april 1945 omkwamen bij de strijd om het behoud van de brug bij Dokkummer Nieuwe Zijlen.  De Ezumakeeg, een noordzuidweg van ongeveer 1,5 km, wordt wel de “vogelboulevard” genoemd. Met de (stevige) wind, en de zon, in de rug beginnen we bij de comfortabele Sylkajút kijkhut op het zuidelijkst punt en daarna kijken we op twee andere plekken. Bij aankomst zien we langs de rand van het water direct een flinke groep casarca  eenden. Wat zijn die opvallend. Iets verder weg zwemmen groepen met honderden krakeenden, in beginnende rui. Verder zien we vlak bij grutto’s, fraaie zwarte ruiters, tureluurs, bonte strandlopers en bontbekplevieren. Prachtig zijn ook de vele kemphanen, de mannetjes al met gereduceerde “leeuwenkragen” maar nog wel bont gekleurd. Iedereen is enthousiast over dit indrukwekkende begin van ons weekend.

Als we terug in Dreamlan zijn en voorzien van een warm drankje legt Grietje ons met de kaart op tafel iets uit over het gebied en over waar we morgen naar toe gaan.

Zaterdag gaan we naar de oostkant. Tijdens de eerste wandeling door het Lauwersoogbos zien we schitterende orchideeënweides. Bij het bedrijfsgebouw van Staatsbosbeheer kunnen we onze boterhammen opeten en met de aanwezige boswachter overleggen over moeilijk te determineren orchideeënsoorten. De forse noordwester komt tamelijk koud over het meer gewaaid. En door de wind zien niet veel vogels.

Na onze avondmaaltijd in Dreamlan, deze keer betrokken van de plaatselijke chinees in Kollum, gaan de meesten nog naar een gebied waar gewoonlijk veel baardmannetjes te zien zijn. Maar ook die blijken meer beschutte plekken te verkiezen boven de rietpluimen. Er worden wel enkele andere interessante vogels gezien, en heel even wordt een zingende wielewaal gehoord.

Zaterdagavond worden er sterke verhalen verteld en genieten we van een drankje. Lia legt uit hoe we morgen moeten opruimen en hoe te vertrekken uit Dreamlan. De meeste deelnemers willen zondag nog wel mee op excursie. We zullen dan nog een bezoek brengen aan het buitendijkse gebied van Paesens en Moddergat.

Het dorpje Paesens is een bijzonder mooi karakteristiek plaatsje. De naam is  bij de ouderen onder ons nog bekend van “De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat” een poëtisch vpro muziekprogramma uit de jaren negentig van Wim Bloemendaal. De naam voor het programma was gekozen vanwege het weidse uitzicht hier vanaf de dijk. Het uitzicht is inderdaad weids en we zien het eiland Schiermonnikoog in de verte. Bij de parkeerplaats is een oorlogsmonument met een enorme mijn, ter nagedachtenis van de mannen die na de oorlog omkwamen bij een mislukte demontage van een aangespoelde mijn.

De schorren zijn mooi maar het weer is niet gunstig voor onze vogelwaarnemingen, veel wind en grauwe lucht. Na onze wandeling lunchen we bij de auto en nemen dan afscheid.

Dit was een bijzonder geslaagd KNNV weekend. We hebben heel veel vogels en bijzondere planten kunnen zien en ook veel van elkaar kunnen leren. Voor de meesten was het een eerste kennismaking met dit spectaculaire gebied. Heel veel dank aan de organisatoren Grietje Vlasma, Lia Oosterwaal en Paul Damoiseaux.

 

De lijsten resp. met waargenomen vogelsoorten, samengesteld door Jules Klees, en met bijzondere plantensoorten (ihb orchideeën), samengesteld door Paul Raadschelders zijn te vinden op de KNNV-Utrecht website 

Deel deze pagina