maandag 1 juli 2019

 

   

 

 

 NIEUWSBRIEF JUNI 2019 van KNNV afdeling Utrecht 

Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de  Bilt, Bilthoven, Vianen

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actueleagenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de website:https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j)

Activiteiten in juli en augustus

Juli/augustus: idee voor een eigen excursie?! De Eemlijn

Ontdek Eemland en ‘t Gooi per fiets en fietsboot, wandel, fiets en relax bij ons aan boord. U stapt op en af op één van de opstapplaatsen van uw keuze. Indien u met de fiets bent zetten wij deze op het benedendek en geven deze op de plek waar u uitstapt weer met u mee.

 

Tijdens de vaart heeft u vanaf het bovendek een prachtig uitzicht over de Eemvallei en de Gooise uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug.

Vertrek uit Amersfoort om 10,00 uur, soms heeft de boot Spakenburg als eindbestemming, soms  Huizen, alwaar ca 13.30 uur aankomst, Tussen door kun je ook uitstappen, bijvoorbeeld in Eemdijk.

De boot wordt door vrijwilligers gevaren en is niet duur. In de periode van van 15 juni tot 14 september vaart de boot dagelijks.

In mei, juni en oktober is er de mogelijkheid om de boottocht te combineren met een vogelexcursie van natuurmonumenten. Voor meer informatie zie de site eemlijn.nl

 

Uit de nieuwsbrief van de plantenwerkgroep: er zijn nog plaatsen!

Zondag 14 juli Zwanenwater o.l.v. boswachter  in samenwerking met IVN

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare met uitzichten vanaf duintoppen, bloemrijke duinvalleien, heideveldjes en moerasbosjes. Blikvangers zijn de twee duinmeren. Je ziet het allemaal langs de twee wandelroutes. Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18de eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

Het Zwanenwater heeft kleurrijke duinvalleien.

Orchideeën groeien met duizenden tegelijk langs het wandelpad. Liefst tien soorten bloeien er van mei tot juli, van de zeldzame groenknolorchis tot de welriekende nachtorchis. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte Parnassus, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratalaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemenweelde trekt volop vlinders en insecten aan.

De boswachter die ons rondleidt, is een kenner van de vegetatie in dit natuurgebied.

Aanmelden bij: Richard Janzen tel: 06-81758445               rwjanzen@hotmail.nl

Voor 6 juli opgeven zodat in week 27 alle deelnemers de deelnemerslijst kunnen krijgen zodat er afspraken over gezamenlijk rijden gemaakt kunnen worden.

De toegang kost €7 euro. Dit kan betaald worden bij het Zwanenwater.

Verzamelen               In onderling overleg met de deelnemers

Datum en tijd                        Zondag 14 juli 11.00 – 13.00 uur

 

Vlindertelling; Van 6 tot en met 28 juli 2019, doe mee!

Hoe werkt het?

*  Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.

*  Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.

*Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

 

Tips om vlinders te tellen

-Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur 's ochtends gaan tellen, of na 17 uur.

-U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.

-In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken.

 -Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.

 -Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog.

Je kunt je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief.

 

 

Overige activiteiten

Nacht van de vleermuis 2019

Deze nacht worden er her en der in het land vleermuisexcursies gehouden.Net als wij houden vleermuizen erg van zwoele zomer avonden dus meld je aan en kom er achter welke soorten er zich in jouw omgeving bevinden .De Nacht van de Vleermuis 2019 is in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019

zie de websitewww.nachtvandevleermuis.nl

Ook bij ons in de regio worden verschillende excursies georganiseerdop 23 augustus een in Maarssenbroek zie website IVN vecht en plassen en op 24 augustus een excursie op Ledig Erf te Utrecht

 

Deel deze pagina