maandag 3 juni 2019

 

   

 

 

 NIEUWSBRIEF JUNI 2019 van KNNV afdeling Utrecht 

Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de  Bilt, Bilthoven, Vianen

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actueleagenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de website:https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j)

 

Activiteiten in juni  

Op zoek naar orchideeën in de buurt van Utrecht, 12 juni (19.00 – 22.00 uur)
Rondom Utrecht-stad zijn de afgelopen jaren maar liefst 8 orchi­deeënsoorten gevonden. Sommige soorten, zoals de rietorchisen de Brede wespenorchis, groeien plaatselijk in grote aantallen.Voor de Bijenorchis en de  Moeraswespenorchis moet je al beter de locaties weten en dat geldt ook voor de vroeg bloeiende Grote keverorchis.  

Resten er nog drie soorten: de Brede orchis wordt sinds twee jaar waargenomen in Nieuw-Wulven, maar steeds slechts één exemplaar. De Vleeskleurige orchis en het Hondskruid bloeiden op het Laagravense terrein, waar de asbestsanering begin vorig jaar heeft plaatsgevonden. We vrezen dat deze planten niet meer terugkomen, maar we gaan natuurlijk ko­mend seizoen wel een kijkje nemen! Joop ten Dam en Janine Mariën van de WEO  (Werkgroep Europese Orchideeën) zullen deze activiteit begeleiden. Zij gaan een mooie fietsroute opstellen om zoveel mogelijk verschillende orchideeën te zien. Het vertrekpunt is Koppelsteede (stadsboerderij in Lunetten).

Aanmelden voor 10 juni, activiteiten@utrecht.knnv.nl

 

KNNV weekend 14, 15 en 16 juni; Overijsselse Vecht (nog 1 plaats beschikbaar!)

 

Vlindercursus i.s.m. Vlinderstichting en Landelijke KNNV, 20 en 22 juni

De KNNV is partner van het project Jaarrond Tuintelling. In dit project vragen de soortenorganisaties en Vogel-bescherming aan tuineigenaren om jaarrond tellingen te doen in de tuin. Het project kent ook evenementen-tellingen. Het meest bekend is de Tuinvogeltelling in januari. Maar er zijn ook andere tellingen, zoals de vlindertelling in juli en de spinnentelling in september. De laagdrempelige minicursus 'dagvlinders in de tuin' van de KNNV is landelijk ontwikkeld. De cursus bestaat uit 1 bijeen­komst en een excursie. De afdeling Utrecht organiseert ook een minicursus dagvlinders.

Lezing: donderdag 20 juni, 20:00 tot 22:00 uur Griftsteede, van Swindenstraat 129, Utrecht

Excursie: zaterdag 22 juni, 12:00 tot 14:00 uur Landgoed Oostbroek, start bij Het Winkeltje van Oostbroek, Bunnikseweg 45a, De Bilt.

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 30.

Contactpersoon: Jeanne Huijssoon, jhuijssoon@tele2.nl, tel.06-44496581

Op de landelijke KNNV website komt een pagina met de informatie over deze minicursus, en voor iedere afdeling een aanmeldformulier. Opgeven via dit formulier is noodzakelijk.

 

Plantenexcursie Maximapark, 22 juni

Als je door het Maximapark loopt, kom je tal van wilde planten tegen. Dankzij de grote variatie aan milieuomstandigheden komen er meer dan 300 soorten voor. Wil je wel eens weten hoe die planten heten en waarom ze juist op die plek groeien? Loop dan op zaterdag 22 juni mee met de botanische wandeling verzorgd door Frans Coolen. De wandeling begint om 10:30 uur en duurt 1,5 tot 2 uur. We vertrekken vanaf de werkschuur van de Vrienden van het Maximapark aan de Alendorperweg 10a in Vleuten. Na afloop is er koffie en thee. De deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Renkums Beekdal, 30 juni

Een heel bijzonder gebied! Waardevol door de aanwezigheid van natte hooilanden, sprengen met schoon bronwater en een gevarieërd bos. In het landschap is nog de erfenis zichtbaar van de voorlaatste ijstijd, toen smeltwater van het landijs het dal uitschuurde. Nu domineren meerdere beken het gebied, omzoomd door een relatief steile oostwand en een meer glooiende westrand. In 2006 heeft de gemeenteraad van Renkum besloten het industrieterrein Beukenlaan te ontmantelen en aan de natuur terug te geven: herstel van het lager gelegen beekdal. Het beekdal kan zich nu volledig gaan ontwikkelen tot ecologische verbindingszone van de hoog gelegen Veluwe naar de ui­terwaarden van de Nederrijn. Leden van de KNNV-

afdeling Wageningen inventariseren het gebied en volgen de ontwikke­lingen. We hebben een kenner van dit gebied, lid van KNNV-afdeling Wageningen, Eric Mincke bereid gevonden om ons rond te leiden in dit prachtige beekdal. De wandeling zal rond de 3 uur duren. Na afloop kunnen we nog gebruik maken van de horeca naast het informatiecentrum, voor wie dat wil. 

Zondag 30 juni: om 11.00 uur verzamelen bij het informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenseweg 170, Renkum.

Opgave: vóór 25 juni bij activiteiten@utrecht.knnv.nl

 

Overige activiteiten

Open Tuinendag Utrecht 2019

Op zaterdag 29 juni 2019 vindt de negende Open Tuinendag Utrecht plaats. Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Iedere tuin heeft een uniek karakter, of het nu gaat om grote tuinen van instellingen of kleine particuliere tuinen, verborgen hofjes en pandhoven, tuinen met een sobere architectuur, of tuinen met beelden en vijvers. De Open Tuinendag Utrecht geeft een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. Net buiten de oude binnenstad zijn dit jaar ook weer tuinen opengesteld aan de Maliebaan, waaronder de aaneengesloten tuinen achter de monumentale panden Maliebaan 12 t/m 18.

Nieuwe tuinen

Nieuw is de particuliere tuin achter de eclectische villa aan Maliebaan 7 met berceau, tuinhuis en vijver. Huis en tuin zijn rijksmonument. Ook enkele huizen aan de Nieuwegracht doen dit jaar voor de eerste keer mee, waaronder nummer 159 met een geheel ommuurde achtertuin. Bijzonder is de daktuin bij een appartementencomplex aan het Vredenburgplein; hier, op het dak van Hoog Catharijne, bloeien in de zomer verschillende soorten sedum in een veelkleurig palet. Deze tuin is bovendien interessant vanwege zijn isolerende eigenschappen en bijzondere afwateringssysteem. De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproute.

Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is onder meer verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. : 030 – 2360004 of 

via infovvv@utrechtmarketing.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

 

 

Velt-activiteiten:

15 juni 2019 – Workshop Sierlijk en Kruidig

Tijd: 10.00 tot 13.00 uur

Plaats: Tuinderij de Groene Steen op Boerderij Nieuw Bureveld (Universiteitsweg 1, 3732 HX De Bilt)

door Janneke Steenmans Prijs: € 2,50 voor leden, € 5,00 voor niet-leden.

In de moestuin is nog veel meer te beleven dan alleen maar groenten. Tijdens deze tuinwandeling leer je heel wat eetbare onkruiden herkennen. Want onkruiden zijn veel meer dan ongewenste kruiden. We bekijken ook de 

tuinkruiden en proeven eetbare bloemen. In de tweede helft van de workshop zorg je samen voor een (on)kruidige salade oogst uit de tuin. Die we als afsluiting gezamenlijk als lunch gebruiken. Maximum aantal deelnemers: 15. 

Zelf meenemen: brood of spread voor de gezamenlijke lunch.

 

29 juni 2019 – Rondleiding over Drachtplanten Tijd: 10.30 tot 12.00 uur (je bent welkom vanaf 10.15 uur) 

Plaats: Kwekerij de Bijenkans - Groenekanseweg 142 in Groenekan (Groenekanseweg 142, 3737 AJ Groenekan) 

Prijs: gratis.

Waar kun je beter kennis maken met drachtplanten (planten die nectar en/of pollen leveren) dan op Kwekerij De Bijenkans, een kleinschalige kwekerij. Hier worden op biologische wijze tuinplanten gekweekt die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Daarnaast is het een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. Guido van Rijkom geeft ons een rondleiding en al onze vragen over de samenleving tussen planten en bijen worden beantwoord.

Bijlage: 

Deel deze pagina