maandag 6 mei 2019

 

   

 

 

NIEUWSBRIEF MEI 2019 van KNNV afdeling Utrecht 

Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de  Bilt, Bilthoven, Vianen

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actuele agenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de vernieuwde website: https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j)

  

Activiteiten in mei

De Zouweboezem: vogels kijken, zaterdag18 mei

De Nationale Vogelweek 2019 vindt plaats van 11 t/m 19 mei. De Zouweboezem tussen Lexmond en Ameide (voormalige ge­meente Zederik) werd gegraven tussen 1370 en 1373 om het overtollig water op te vangen uit de polders in de Vijfheerenlan­den. Nu is het natuurgebied met onder andere rietmoerassen, wil­gengrienden en elzenbroekbos. Het gebied is niet groot, maar zeer rijk aan vogelsoorten zoals purperreiger, zwarte stern, blauwborst, snor, rietzanger, koekoek en bruine kiekendief. Verder natuurlijk weidevogels en watervogels bij de plasjes langs de Lek en op open water in het gebied.

We verzamelen om 9:15 uur bij de bushalte op platform C2 aan Jaarbeurszijde. Vandaar vertrekt om 9.25 bus 90 (Arriva) richting Rotterdam. Uitstappen: Boezemweg in Sluis. Wellicht kunnen we afspreken om mee te rijden met auto's. Als je met de auto komt kunnen we afspreken bij de parkeerplaats aan de Boezemweg.

Opgave voor donderdag 16 mei; activiteiten@utrecht.knnv.nl

 

Nog 1 plaats beschikbaar voor KNNV weekend Overijsselse Vecht, 14, 15 en 16 juni

Voorlopig programma: Aankomst op vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur. 's Avonds gaan we er nog op uit; mogelijk nachtzwaluwenop de Lemelerberg. Ons programma is dat we een dag Engberts­dijkvenen bezoeken en de andere dag het Varssenerveld. We verblijven deze drie dagen in het Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek, gelegen tussen de coulissen van houtwallen en essen in het Twentse landschap.De kosten voor dit weekend zijn ca 75 euro. Bij het maken van deze nieuwsbrief is er nog 1 plek vrij. Dus meld je zo spoedig mogelijk aan bij activiteiten@utrecht.knnv.nl Voor meer informatie zie CONVO-wintereditie pag 9-10. Ook op www.knnv.nl/afdeling-utrecht

 

Overige activiteiten

Velt Utrecht activiteit: Bijendrieluik deel 2 - Lezing wilde bijen 22 mei

Luc de Bruijn is docent biologie bij de Hogeschool Utrecht en zeer ervaren natuurkenner. Hij zal samen met Rinus Sommeijer  (imker, bioloog en bijenexpert) deze avond verzorgen. Luc weet als gepassioneerd natuurkenner mensen te boeien.  Voor de pauze zal Luc gaan vertellen over de verschillen tussen de honingbij en solitaire bijen. Wat zijn bijen en hoe is hun levenswijze? En hoe kunnen we ze helpen?  Na de pauze maken we kennis met de verschillende bijengroepen van heel dichtbij, letterlijk zelfs, want  er zijn microscopen.Toegankelijk voor leden en niet-leden van Velt.

Wanneer: 22 mei 2019 van 19:15 tot 22:00

Plaats: Amateurtuin Vereniging De Pioniers (Kögllaan (fietsingang aan fietspad Oosterspoorbaan, P bij de achteringang aan de Sartreweg) 30, 3571 PZ Utrecht)

Prijsinfo: ledenprijs: € 5,00,  kosten niet-leden € 7,50

Verantwoordelijke: afd. Utrecht Velt (veltutrecht@hotmail.com 030-6067387)

Thema's: Moestuin, Siertuin, Fruit, Kruiden, Voeding, Andere en Grootfruit

Alleen bij te wonen na opgave via emailadres veltutrecht@hotmail.com

 

Nieuwe folder van vogelbescherming; Folder: Huiszwaluw zoekt (onder)dak

De onderzoeksresultaten van het Jaar van de Huiszwaluw volgend later. Maar één onderdeel van dit huiszwaluwjaar was ook om de soort breed onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Daartoe hebben we samen met Sovon een voorlichtingsfolder gemaakt, te downloaden via bovenstaande link.  Deze is te gebruiken om eigenaren met een huiszwaluwkolonie voorlichting te geven en hen handvatten te bieden om de vogels te helpen. 

Maar wellicht kennen jullie mensen die minder blij zijn met de nesten aan hun huis? We hopen dat deze folder helpt om ze ervan te overtuigen dat huiszwaluwen het beschermen waard zijn. Het broedseizoen voor de zwaluwen staat voor de deur en we hopen dat jullie weer willen helpen om deze folders daar te krijgen waar ze nodig of gewenst zijn.

 

Deel deze pagina