woensdag 16 mei 2018

 

 

 

NIEUWSBRIEF

MEI 2018

van

afdeling Utrecht

 

Gemeente Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de  Bilt, Bilthoven, Vianen

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actuele agenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de vernieuwde website: https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j

 

Activiteiten in mei

Zaterdag 19 mei vogels in Biesbosch

Zo’n duizend jaar gelden ontstonden de oeverwallen en de zandruggen tussen de Maas en de Merwede  met daarop kleine agrarische gemeenschappen. Bij de noordwesterstorm november 1421 overstroomde dit gebied en bleef het daarna grotendeels onbewoond. Wel werd het gebruikt voor rietteelt, wilgenhakhout en als hooiland. Het gebruik is er nu volledig op gericht om de natuur zo veel mogelijk ruimte te geven. Sinds een paar jaar broeden er twee paartjes visarenden en de zeearend is al langer een vaste bewoner.  Maar ook wespendief en ruigpootbuizerd zijn er te spotten.

Op zaterdag 19 mei gaan we een poging wagen.

Vertrekpunt is 10.00 uur BiesboschmuseumEiland in Werkendam. We zijn rond 15.00 uur weer terug. Het snelste is met de auto: Het vertrekpunt is zeer moeizaam bereikbaar met openbaar vervoer.

Aanmelden uiterlijk dinsdag 15 mei bij activiteiten@utrecht.knnv.nl (geef s.v.p aan of je kunt beschikken over een auto/en de ruimte voor eventuele meerijders )

 

Activiteiten Plantenwerkgroep:

‘Valse Vrienden’ Wessel Meijer (donderdag 17 mei 19:30 – 21:30)

Plaats: Griftsteede, van Swindenstraat 129 (in Griftpark), Utrecht

Opgeven: tot dinsdag 15 mei   rwjanzen@hotmail.nl

Centraal staan soortparen die in het veld verwarring kunnen wekken. Nu zijn er erg veel soorten die op elkaar lijken. De nadruk ligt daarom op soorten die je relatief vaak tijdens veldwerk tegenkomt, en op soorten waar in de praktijk relatief veel fouten mee worden gemaakt. Heb je zelf een soort(paar) waar je vaak problemen mee hebt? Neem een exemplaar (liever enkele exemplaren) mee, dan kunnen we proberen ze samen op naam te brengen. Iedere deelnemer krijgt een “Valse-vrienden”-boekje mee naar huis, dus kom vooral en neem een loep en een flora mee!

 

Opfriscursus Zeggen Patrick Lansing (donderdag 24 mei 19:30 – 21:30)

Plaats: Griftsteede, van Swindenstraat 129 (in Griftpark), Utrecht          

Opgeven: tot dinsdag 22 mei   rwjanzen@hotmail.nl

Nederland kent 140 soorten cypergrassen (Cyperaceae) waarvan de meerderheid zeggen (Carex spec.). Ze lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, totdat je goed gaat kijken.  Patrick Lansink, beroepsinventariseerder en coördinator van Floron district Utrecht,  komt in zijn werk dagelijks vele soorten zeggen tegen. Hij zal ons meenemen in de wereld van deze would be grassen. We gaan aan de slag met echt materiaal. De nadruk zal liggen op soorten die we in de hooilandjes tegenkomen.

Neem een loep en een flora mee.

 

Overige (inventarisatie-activiteiten) plantenwerkgroep

* Inventariseren hooilandje Blauwkapel (zaterdag 12 mei 9.30-13.00 uur)

Verzamelen: Fort Blauwkapel, verzamelplaats Kapelweg 69

*Hooilandje ‘Mesdaglaan’ (zaterdag 26 mei 9.30 – 13.30 uur ; vervolg op 15 april

Verzamelen: hoek van de Mesdaglaan en Lodewijk Napoleonplantsoen bij de Prinsenbrug.

 

De Excursie Natuurvriendelijke oever (NVO) Galecopperwetering o.l.v. Maik Janssen gaat NIET door op 25 mei maar is verplaatst naar zaterdag 16 juni 9.30 – 13.30 uur

Deze excursie is een vervolg op de presentatie van Maik Janssen op de ALV van KNNV Utrecht. Meer informatie in de komende convo en de nieuwsbrief van juni


Overige activiteiten

Grifsteede Natuurcollege 8 mei: de kleine watersalamander

Wim de Wild (Ravon, werkgroep Utrecht) vertelt bijzonderheden over

deze knappe salamander. Wie wil, kan na de pauzeborrel mee op excursie naar de paddenpoel in het Griftpark. Als we geluk hebben, laat de kleine watersalamander zich deze avond zien!

Stadsboerderij Griftsteede (Griftpark, Van Swindenstraat 129)

Dinsdag 8 mei 20.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.45 uur)

Vrijwillige bijdrage. Aanmelden via www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten

 

 

 

 

ZOUT

@ZOogdierUTrecht

 

      Volgen      

 

ZOUT Zoogdieren Utrecht Werkgroep voor vrijwilligers die actief zijn in de Provincie Utrecht - Provincie Utrecht

Nationale Vogelweek van 12 t/m 21 mei

Tijdens deze week  kun je op veel plekken in Nederland meedoen met vogelexcursies, exposities en nog veel meer. https://www.vogelweek.nl/alle-activiteiten Op de kaart kun je zoeken op plaats, datum, soort activiteit of op trefwoord. Veel plezier!

 

 

Uit de nieuwsbrief van vogelbescherming “red de rijke weide”

Red 10 m2 Rijke Weide voor 5 euro

Alleen in weides vol bloemen, kruiden en insecten kunnen grutto's en andere weidevogels veilig broeden en hun kuikens grootbrengen. Maar er zijn veel te weinig van die Rijke Weides. Elke meter telt, dus help mee!

100.000 m2

 

 

Huidige stand: 47.900 m2

Elke meter telt!
Red 10 m2 Rijke Weide voor €5,-

Samen gaan we ervoor zorgen dat weidevogels niet uit het Nederlandse landschap verdwijnen. Elke meter telt om onze weidevogels te redden! Help ons zoveel mogelijk meters om te vormen van eentonige weilanden naar bloemrijke weides.

Red hier 10 m2 Rijke Weide

 

Deel deze pagina