maandag 4 november 2019

Nieuwsbrief November en December 2019 van 

KNNV afdeling Utrecht 

Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de  Bilt, Bilthoven, Vianen

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actueleagenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de website:

https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j.)

 

Activiteiten in november en december

2 november Natuurwerkdag 2019

Samen buiten aan de slag voor de wilde bij, vlinder, zandhagedis of de ijsvogel op de Natuurwerkdag! Maak zaterdag 2 november broeihopen voor de ringslangen, vogelwanden voor de ijsvogels of plant bloembollen voor de bijen.Het is leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen!

Kijk naar de locaties bij jou in de buurt: https://www.natuurwerkdag.nl/index-home.php

 

Actualisatie veldgidsgemeente Utrecht?

Volgend jaar komt er wellicht een actualisatie van de veldgids. Aanleiding is de vaststelling van de nieuwe gedragscode Vereniging Stadswerk door het ministerie. Een actualisatie van de Utrechtse leidraad is dan noodzakelijk. Een actualisatie van de veldgids zou meer bekendheid geven aan nieuwe beschermde soorten. Of dit een geschikt instrument is voor onze gemeentelijke collega's en aannemers zal volgend jaar onderzocht worden.

Bij deze de link naar de veldgids:

https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/parken-en-groen/groenonderhoud/Veldgids-beschermde-dieren-planten-2013.pdf

Wordt de veldgids veel door de MAGIE-leden, waaronder ook de KNNV, gebruikt? En zo ja, waarvoor?Dan neemt de gemeente dat mee in de overwegingen voor het wel of niet actualiseren van de veldgids. Reacties graag naar

liaoosterwaal@gmail.com; zij verzamelt eventuele reacties en stuurt ze naar het secretariaat van Magie-overleg

 

Overige activiteiten

 

Muizenweekend Utrecht

In het weekend van 15 t/m 17 november organiseert ZOUT (ZOogdierwerkgroep UTrecht) in samenwerking met de Veldwerkgroep een muizenweekend. Vanaf vrijdagavond tot zondagmiddag gaan we in de omgeving van Driebergen en Wijk bij Duurstede op zoek naar verschillende soorten muizenHet doel is te onderzoeken welke soorten muizen er in de omgeving voorkomen. Dit onderzoek vindt plaats met zogenaamde "life traps". Deze worden 's ochtends, 's middags en 's avonds gecontroleerd. Muizen worden na het vangen op soort gebracht en kunnen daarna weer vrijgelaten worden.Naast het muizenonderzoek zullen ook enkele wildcamera's geplaatst worden om te kijken welke dieren er nog meer in de omgeving voorkomen.Zaterdag overdag is er tijd voor andere activiteiten, zoals uilenballen pluizen en vindt er een presentatie over muizen plaats. 

Daarnaast is er ook de ruimte om zelf op pad te gaan of in de omgeving te wandelen. Benieuwd hoe het onderzoek naar muizen in de praktijk werkt of ben je geïnteresseerd in hoe muizen er van dichtbij uit zien? Meld je dan aan voor het muizenweekend 

door een e-mail te sturen naar zoogdierutrecht@gmail.com 

Datum: vanaf vrijdagavond 15 november 19.00 uur tot zondagmiddag 17 november 13.00 uur.

Verblijf: mogelijkheid tot 2 nachten verblijf in een huis van de Scouting Driebergen. Hierin zijn enkele slaapzalen aanwezig. Slaapspullen zoals slaapzak en kussen dienen zelf meegenomen te worden.

Kosten: €45,- incl. 2 nachten verblijf, drinken, tweemaal ontbijt & lunch en avondeten op zaterdag.

Kun je niet het hele weekend mee? Dan bedragen de kosten € 8,- voor een halve dag en €12,- voor een hele dag. Inclusief eten en drinken. Betaling vindt plaats na aanmelding.

 

'Denkplaats' over Groen in de Stad

Nog een uitnodiging: donderdag 7 november organiseert de Bibliotheek ism het Milieucentrum Utrecht een 'Denkplaats' over Groen in de Stad https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/agenda-2019/denkplaats-groenindestad.html.

Na een inleiding van Jeroen Schenkels over gemeentelijke ambities worden verschillende initiatieven voorgesteld en worden aanwezigen uitgenodigd hierover mee te denken, ook over hoe ieder in zijn/haar omgeving zelf aan de slag zou kunnen gaan. 

Het vindt plaats in het Karibucafé aan de Oudenoord, een erg leuke omgeving!

 

Wijkwijzer Noordoost Meetup uitnodiging 20 november

Sinds 2019 zijn er in veel wijken wijkinformatiepunten ontwikkeld. Zo ook in de wijk, Noordoost! De Wijkwijzer heeft als doel het versterken van onderlinge contacten en het vinden van aanbod en diensten in de wijk. Voor zowel bewoners(initiatieven) als organisaties. We bieden een online platform, zichtbaarheid en organiseren (netwerk)bijeenkomsten en meetups. Er is zo veel in de wijk aanwezig, fantastisch als jij mee wilt helpen om dit op de kaart te zetten! We vinden het belangrijk om te weten wat er speelt in de verschillende buurten en wat er volgens jou nodig om te vinden en verbinden in Noordoost. Graag nodigen wij jou uit voor de Wijkwijzer Noordoost Meetup 20 november tussen17:00 - 19:00 in Griftsteede. Van Swindenstraat 129. Natuurlijk zorgen wij voor een hapje en een drankje. Zien wij jou de 20e?

Wijkwijzer tot nu toe

We hebben het afgelopen jaar een online portal ontwikkeld (www.wijkwijzernoordoost.nl), dit is een verzamelplek voor bewoners en organisaties van de verschillende buurten van Noordoost. Hier kun je: een activiteit plaatsen en belichten, oproep doen voor vrijwilligers, zoeken naar mogelijke samenwerkingen in je buurt/wijk (themagericht), Een vraag of aanbod plaatsen. Aanmelden kan bij: wijkwijzer.noordoost@gmail.com. Graag voor 16 november. Stuur deze uitnodiging gerust door!

 

Landelijke Dag Sovon 30 november

Dit is een jaarlijks evenement voor alle actieve vogelaars in Nederland. Een bomvol programma met lezingen van topsprekers en meer dan 80 stands met boeken, optiek, reizen en vogelorganisaties uit heel Nederland. Mis het niet. Met Lezingen en workshops over vogelziekten, Rode Wouwen, Cetti's Zanger, meeuwenherkenning, de Marker Wadden en nog veel meer.

Vanaf 9.30 uur; Locatie: Congrescentrum De Reehorst in Ede; Kaarten voor de Landelijke Dag kosten 10 euro. Leden en vrijwilligers betalen 5 euro

 

 

 

Deel deze pagina