zondag 30 september 2018

 

De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actuele agenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de vernieuwde website: https://www.knnv.nl/utrecht

Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j)

 

Activiteiten in oktober

 

Paddenstoelenexcursie van 23 september was uitgesteld tot 7 oktober.  Nu definitief afgelast in oktober. Waarom?

Nog steeds weinig paddenstoelen te zien; de deelnemers die zich voor 23 september opgegeven hadden, konden niet op 7 oktober. Even hebben we nog een nieuwe datum overwogen (14 oktober). Ik overlegde met de excursieleiders; Zij mailden:  “Ik denk dat we dit jaar de paddenstoelenexcursie maar moeten vergeten. Ook de 14e zal er niet veel staan, of de condities moeten de komende week drastisch verbeteren. (De weersvoorspelling lijkt daar niet erg op.)”

Mogelijk kunnen paddenstoelenliefhebbers wel mee op een excursie op  zondag 18 november in Bornia; in eerdere jaren werden  zo laat in de herfst daar nog veel paddenstoelen aangetroffen. Mocht dit zo zijn dan volgt in de nieuwsbrief van november meer informatie

 

Extra ALV: kiezen van nieuw bestuurslid: Donderdag 25 oktober 2018 19:30 tot 20:00

Hans Dupont, al sinds jaar en dag onze penningmeester wil (in verband met privéomstandigheden) zo spoedig als mogelijk zijn taak als penningmeester overdragen. Daarvoor is het nodig dat leden in een ALV een nieuw bestuurslid kiezen.

Als moment voor de extra ALV is gekozen voor 25 oktober, voor een tijdstip voorafgaand aan een lezing, zodat leden niet alleen voor de korte extra ALV hoeven te komen. 

Komt allen. Griftsteede, van Swindenstraat 129 (in Griftpark), Utrecht

Afmelden bij de secretaris. secretaris@utrecht.knnv.nl Frans Coolen

 

25 oktober presentatie invasieve exoten Maik Janssen (FLORON)

FLORON is in samenwerking met de NVWA bezig met een grote bewustwordingscampagne rondom invasieve exoten.

Maik Janssen van FLORON komt bij ons een lezing houden over verschillende invasieve exoten en hun problematiek en ook hoe je kunt bijdragen aan de bestrijding van invasieve exoten. De focus ligt vooral op flora, maar ook enkele invasieve diersoorten zullen aan de orde komen (denk bijvoorbeeld aan verschillende Amerikaanse rivierkreeften). Deze Floron lezing wordt eind van dit jaar via de website openbaar gemaakt, iedereen mag deze gebruiken. Naast de lezingen/presentatie is Floron bezig met het ontwerpen van verschillende flyers en een poster. Al het materiaal in het kader van dit project zal op een  website komen te staan, hiervoor wordt een nieuwe webpagina gemaakt (www.tuinernietin.nl) die later dit jaar online komt.

De KNNV-plantenwerkgroep komt bij het inventarisatiewerk regelmatig invasieve exoten tegen zoals Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw, maar er zijn nog vele andere soorten.  Wanneer we deze tegen komen in onze hooilandjes, wil de gemeente Utrecht dat snel weten, zodat zij maatregelen kunnen nemen. Ook buiten de hooilandjes wil de gemeente graag weten waar deze exoten staan

Opgeven: activiteiten@utrecht.knnv.nl of rwjanzen@hotmail.nl (voor plantenwerkgroep)

Plaats: Griftsteede, van Swindenstraat 129 (in Griftpark), Utrecht

Tijd:    20.00  -  21.30 uur

 

Overige activiteiten

 

 

Zaterdag 6 oktober Eurobirdwatch: vogeltelpost Jacobssteeg (aan de overkant van de Biltsche Hoek) vanaf 7.14 uur

Een groepje vogelaars telt in het najaar- op elke woensdag en elke zaterdag- vogels die naar het zuiden trekken. Op de Eurobirdwatch  op 6 oktober wordt in heel Europa tegelijkertijd geteld, zodat er een goed overzicht komt van aantallen en soorten vogels die trekken.

Er worden in deze periode veel overvliegende roofvogels verwacht. Will je mee observeren, ben je benieuwd hoe het er aan toe gaat, je bent van harte welkom. Naar verwachting zal de telpost tot ca 12.00 uur bemensd zijn.

 

De Stichting Brigida organiseert  op zaterdagmiddag 13 oktober 2018 het symposium: ‘Kansen en Bedreigingen voor het Noorderpark’.

Het symposium vindt van 14:00 tot 17:00 uur plaats  in de kerk van Westbroek. het richt zich op degenen  die zich betrokken voelen bij het wel en wee van het Noorderpark.  Denk daarbij aan bewoners, bestuurders, politici, ondernemers, agrariërs,  recreanten en last but not least, liefhebbers van natuur- en/of cultuurhistorie. (zie voor meer informatie over dit gebied russen Utrecht en Hilversum https://onlinemuseumdebilt.nl/13-oktober-2018-kansen-en-bedreigingen-voor-het-noorderpark/) Het programma en de wijze van aanmelden zullen eind september nader bekend gemaakt worden

 

Nacht van de nacht op zaterdag 27 oktober

Ditmaal voor de 14e keer.De Natuur en Milieufederaties roepen dan bedrijven en gemeenten op om de lichten te doven van gebouwen, kerken, straten en pleinen. En in het hele land vinden er honderden activiteiten plaats in het donker zoals nachtwandelingen, sterrenkijken, vleermuizen spotten ed. Afgelopen jaar was de Nacht van de Nacht groter dan ooit met 45000 bezoekers, 500 activiteiten en 200 gemeenten en bedrijven die de lichten doofden.  In de buurt van Utrecht zijn activiteiten o.a:

-Nachtsafari en picknick bij stadsboerderij Koppelsteede in Utrecht met Biologische vegetarische picknick bij de biologische boerderij ‘Noord Hollands Hof’  Programma is van 20:30 tot 22:00 Locatie Koppeldijk 115, Utrecht

Kom de big 5 spotten tijdens onze nachtdierensafari en geniet van een picknick in het donker!   Programma volgt nog. Houd http://www.utrechtnatuurlijk.nl in de gaten voor meer informatie.

-Nachtkanoen; Beleef deze unieke ervaring, kanoën door het donker, door Utrecht.

Wij bieden de mogelijkheid om zaterdag 27 oktober lekker te peddelen met de ondergaande zon door de mooie grachten en Singels van de stad Utrecht. Onderweg wordt uiteraard gepauzeerd bij één van de vele Utrechtse cafeetjes. Het einde van de tocht is een ware climax want je vaart onder allerlei donkere en lage bruggetjes door. Deelnamekosten: € 12,50 p.p.Opgave deelname: Info@rijnstroom.nl

-Nacht van de Nacht in Fort Maarsseveen. We tasten in het duister en beleven het donker…Echt donkere nachten goed zijn voor mens en dier. Laat het donker nu eens donker blijven en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens deze excursie. Misschien zien we wel uilen en/of vleermuizen en worden er spannende verhalen verteld. Programma  20:00 – 22:00 Adres Herenweg 3, Maarssen

-Molen de Ster – Rondleiding in het donker

Het volksgeloof verhaalt over geesten, heksen, duivels, tovenaars en weerwolven die zich in de nacht ophouden rondom de molen. Ga mee op avontuur in de pikdonkere houtzaagmolen en ontdek hoe dit bij de houtzaagmolen ging! Trek stevige schoenen aan en breng je zaklamp mee.

Inloop: 20:00u Rondleidingen: 21:00u, 22:00u en 23:00u

Kijk voor meer informatie en voor alle activiteiten in 2018 op www.nachtvandenacht.nl.

 

.

Lezingenreeks: Darwin & Drinks

van Norbert Peeters, botanisch filosoof
Slechts een enkeling weet dat Darwin zich na de publicatie van zijn meesterwerk “the origin of species”  ontpopt als baanbrekende botanicus. Met diverse boeken en tientallen artikelen over planten brengt hij een ware aardverschuiving teweeg in de plantkunde.

Norbert Peeters (website botanischefilosofie.nl) schreef in 2014 het boek Plantaardig. De planteigenaardigheden die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek voor dit boek leidden uiteindelijk tot zijn eigen debuut over de plantenleer van Darwin: Botanische filosofie (2016).

Norbert pleit voor een andere kijk op de plantenwereld. Het zit te veel in ons denken verankerd dat planten onderaan de rangorde van de levende natuur staan. Dit terwijl planten sluwe technieken toepassen om zich te vermeerderen, noodsignalen naar soortgenoten sturen en in hoge mate verleidelijk zijn. Hoog tijd voor een andere blik op al het groen om ons heen!
donderdag 25 oktober | Darwin: zaden

  • donderdag 29 november | Darwin: vleesetende planten
  • donderdag 13 december | Darwin: orchideeën
  • donderdag 31 januari | Darwin: klimplanten
  • donderdag 28 februari | Darwin: intelligentie van planten


Maak in zeven lezingen kennis met de groene kant van Engelands bekendste natuurvorser. Met Darwin als gids verkennen wij in de Botanische Tuinen van Utrecht de vorm van bloemen, de rol van insecten bij bloembestuiving, de bevruchting van orchideeën, de eetgewoontes van vleesetende planten, en het bewegingsvermogen en de klimtechnieken van planten. Zo ontdek je onder meer hoe planten paren zonder van hun plek te komen, hoe ze samenwerken met insecten, hoe ze prooien vangen en verteren zonder mond of maag, hoe ze bewegen zonder spieren en gewrichten, hoe ze de wereld waarnemen zonder zintuigen en hoe ze mogelijk zelfs intelligentie vertonen zonder centraal zenuwstelsel. 

Lezingenreeks (7x in totaal): nu nog 5 keer Ontvangst vanaf 19.00; Lezing 19.30 - 20.30 Drinks: 20.30 - 22.00  Kosten:  € 11,00 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje) Locatie: Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht

Inschrijven kan via onderstaande link. Je ontvangt dan binnen enkele dagen een bevestiging, je ticket (na betaling) en nog wat meer praktische informatie. https://www.utrechtsciencepark.nl/nl/over-het-park/agenda/lezing-darwin-...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina