dinsdag 25 februari 2020

Van vrijdag 30 oktober t/m zondag 1 november 2020.

Vanwege het 90-jarig bestaan van onze KNNV afdeling wilden we een aansprekende meerdaagse excursie organiseren en denken deze hierin gevonden te hebben.

Nabij Diepholz, op zo’n 150 km afstand van Enschede ligt een aantal hoogveengebieden waar in het najaar tienduizenden kraanvogels verzamelen als tussenstop, om daarna door te vliegen naar Lac du Der in Frankrijk. Tussen en rond de hoogveengebieden liggen maisakkers waar de vogels op foerageren om -voor ze verder vliegen- op te vetten. Het mooiste spektakel is aan het begin van de avondschemering, wanneer de kraanvogels en ganzen de slaapplaatsen opzoeken.

Hieronder het programma zoals het er in grote lijnen zal uitzien.

Dag 1

Op 30 oktober om 12:00 uur vertrek vanuit Hellevoetsluis richting Diepholz. De verwachting is dat we om 16:00 uur aankomen bij hotel Haus Herrenweide. Na het inchecken vertrekken we naar de uitkijktoren van het Naturschutzgebiet Rehdener Geestmoor om het schouwspel van de binnenkomende kraanvogels te beleven. Wanneer de duisternis is ingevallen, gaan we naar een restaurant in de buurt. Hierna zoeken we ons hotel op voor de welverdiende nachtrust.

Dag 2

Vroeg op en na een snel ontbijt gaan we op weg naar Neustädter Moor Aussichtsturm, waar we kunnen genieten van de kraanvogels en ganzen, die de slaapplaatsen verlaten om naar de foerageergebieden te gaan. Wanneer we daar genoeg gezien hebben, gaan we de auto in om andere interessante vogelgebieden te ontdekken. Het gebied staat ook bekend om waarnemingen van ruigpootbuizerd, blauwe kiekendief, klapekster en nog veel meer mooie soorten. Als het weer het toelaat, kunnen we ook een mooie wandeling maken. Tussendoor zullen we ergens onze lunch nuttigen. Rond 16:30 uur gaan we weer richting één van de mooren om nog een keer het imposante fenomeen van de terugkerende kraanvogels mee maken. In grote groepen ( 100-300 ex.) zoeken zij de slaapplaatsen weer op. Daarna is het  tijd voor de avondmaaltijd en vervolgens gaan we naar ons hotel.

Dag 3

Weer snel ontbijten, uitchecken en pakken we de dag op dezelfde manier op als dag 2. Rond 14:00 uur zullen we het weekend afsluiten om aan de reis naar huis te beginnen.

De kosten bedragen € 178,-- voor een 2-persoonskamer, exclusief ontbijt. Dit ontbijt is bij te boeken voor € 6,-- p.p. Houd daarnaast rekening met een bijdrage in de brandstofkosten wanneer je met iemand meerijdt. Er zijn in Diepholz genoeg eetgelegenheden waar we voor een schappelijke prijs lekker kunnen eten.

Reageer snel. Er is een beperkt aantal kamers gereserveerd.
Aanmelden bij Jos Schreiner, j.schreiner@upcmail.nl

Deel deze pagina