zondag 2 augustus 2020

De KNNV en het IVN gaan de komende jaren samen met Naturalis en de Universiteit van Leiden onderzoek doen naar de soorten kevers die voorkomen in de duinen van Voorne. Het project staat onder leiding van professor Menno Schilthuizen, maar ook gerenommeerde onderzoekers als Aglaia Bouma (https://www.donner.nl/insectenrijk/aglaia-bouma/9789045038018) en Norbert Peeters (https://www.donner.nl/zoeken?keywords=Norbert+Peeters) doen eraan mee.

Extra bijzonder omdat het een onderzoek is met een voorgeschiedenis. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is er namelijk een uitgebreid onderzoek naar de kevers van Voorne gedaan, waarvan de resultaten toentertijd zijn vastgelegd in een serie artikelen. Eén van de onderzoekers en auteur was een jonge Menno Schilthuizen.
Dezelfde man die nu hoogleraar/onderzoeker is bij Naturalis en de Universiteit van Leiden. Hij heeft, naast talloze wetenschappelijke artikelen, ook een flink aantal populairwetenschappelijke boeken over evolutie op zijn naam staan. Nog in november 2019 heeft Menno een lezing bij ons gegeven over zijn boek Darwin in de stad.
Dit najaar verzorgt hij, samen met de twee genoemde experts, in twee weekenden zogenaamde minilabs. Daarin staan veldonderzoek, diverse vangtechnieken van kevers en de determinatie van de vondsten centraal. Elk weekend zullen er acht leden van de KNNV/IVN mee doen.
In 2021 gaan die deelnemers ook zelf aan de slag met veldonderzoek. In de loop van de tijd zullen we weten hoe groot de verschillen zijn tussen de Coleoptera populaties van 40 jaar geleden en nu.
In het kader van de biodiversiteit-problematiek is dat extra interessant. Recent onderzoek in Duitsland, Drenthe en Tilburg  (KNNV-onderzoek in de Kaaistoep) heeft immers al aangetoond dat insectenpopulaties daar de laatste 25 jaar schrikbarend achteruit zijn gegaan. Zal dat ook voor de kevers van Voorne het geval zijn?
Meer inhoudelijke informatie en korte verslagen over het verloop van het onderzoek zullen op onze website geplaatst gaan worden. Coördinator voor onze afdelingen is Jaap van Elst, bereikbaar via zijn email elst0471@planet.nl.

Deel deze pagina