19 december 2015 de Eindejaarswandeling

Voorheen beter bekend als: Winterwandeling. Maar daar is de laatste jaren al steeds minder sprake van, en in deze bizarre decembermaand van 2015 al helemaal niet. Bijna dagelijks sneuvelt er wel weer een record voor dag- of nachttemperatuur. Of allebei.

Deze keer ging het weer “over de poal”, naar Itterbeck. Een jaar of tien geleden waren we daar ook al eens, toen in een zonovergoten kerstkaart. Deze keer liepen er een dikke 20 man en vrouw al keuvelend op een donkere dag door het heuvelende landschap. Dat er bovendien bijzonder groen uitzag, met nog tal van bloeiende planten. De liefhebbers van wintervogels kwamen minder aan hun trekken. Af en toe een groepje Sijsjes, daar moesten we het mee doen. Dat maakte meteen een lang lint van de wandelaars. De vogelaars voorop, in hun hang naar toch nog een winterse waarneming als Klapekster of Blauwe Kiekendief, maar dat zat er dus niet in. Achteraan de gebogen hoofden, voor de planten die van slag waren, zoals verschillende nog bloeiende kruiskruiden. Of paddenstoelen, niet vaak zal een stobbe met Gewoon elfenbankje op zoveel belangstelling hebben kunnen pochen.

De nazit was op het prachtige erf van Erve de Meester, van Anna en HermJan. Bijzonder is dan weer het verschijnsel waar veel mensen aan lijden: ze kennen ver weg de meest bijzondere plekken, maar dichtbij is veel voor hen een volslagen verrassing. KNNV’ers uit het hele land weten deze camping te vinden, maar veel plaatsgenoten kwamen hier voor het eerst. Anna had “de deel” van hun oude huis sfeervol aangekleed, en de glühwein en snert smaken naar we nu weten ook prima na lenteachtige omstandigheden. De snert was trouwens bereid door Siegfried en Gerlinde, die er zelf echter niet bij konden zijn. Beter zo als andersom hoorde je hier en daar, wat aangeeft dat het uitstekend heeft gesmaakt. Maar dat meenden we natuurlijk niet echt. De snert bleek wel wat aan de gladde kant, Gerrit viel bij het opscheppen een kom in de volle pan, en Hans was het slachtoffer, hij zat er het dichtst bij. Voor hem werd de uitdrukking: een groene kerst, heel erg werkelijkheid. Het onderkomen van HermJan en Anna kreeg zelf ook nog de nodige aandacht, zeker van een bouwvakker als Johan. Het is dan ook wel bijzonder te zien, dat aan zo’n mooi oud gebouw alleen maar een stukje nieuwbouw past dat aan alle kanten scheef is. Al met al een prachtige plek om het jaar af te sluiten! Alle dank voor de organisatoren van deze dag. 

 

verslag: Geert Euverman 

Deel deze pagina