Excursie verslag naar de Tankenberg en Paasberg op 27 februari 2016.

Op deze prachtige winterse zaterdag onder een beetje vorstige omstandigheden hield de KNNV Vriezenveen een mooie wandeling naar de stuwwal van Oldenzaal bij de Tankenberg en Paasberg. Op een parkeerplaats net buiten Oldenzaal richting De Lutte werd er begonnen aan de wandeling met 12 deelnemers. Het eerste stukje ging langs een aflopende helling van de Tankenberg aan de noordzijde. Dit word omzoomd met oude eiken en beuken en schrale kleine weilandjes in een typische Twents coulissen landschap. Ook enkele “bronnen” en schrale vegetatie was hier veel te zien. Hierna ging het door meer een bosgedeelte van loofhout en naaldhout met veel Europese Lariks en Grove Den. Dit alles werd doorsneden van heldere bronbeekjes, die het water afvoeren van Tankenberg en Paasberg. Ook hier overal mooie doorkijkjes in een afwisselend hoevenlandschap. De tocht voerde ons hier uit komend over een “Tichelweg” wat vernoemt is naar het Tichelwerk =(steenbakkerij) Hierover vervoerde men vroeger de leem die men afgegraven had in de leemafgravingen aan de voet van de o.a. . de Paasberg. Ook zien we hier boerderij “Het Ticheler” aan de flanken van die zelfde Paasberg. We steken nu een kruising van zandwegen over en komen langs vele kikkerpoelen. Deze zijn enkele jaren geleden gemaakt om de biotoop van de boomkikker te herstellen in dit landschap omzoomd met veel Braamstruweel en Slee en Meidoorn. Ook hier weer veel glooiing en een oude Twentse boerderij “n Hanenakker” geheten origineel met geveltekens en een kapberg.

Via het boerenerf komen wij nu bij een leemhelling die ons voert naar de top van de Paasberg op 80 meter boven N.A.P. Onder het genot van een kop koffie hebben wij hier een geweldig uitzicht over het dal, de stuwwal van Ootmarsum, Singgraven, en het verderop gelegen Duitse landschap. Na deze korte pauze lijd ons de wandeling over een van de vele Lutterkerkkepaden van zand en gravel langs houtwallen naar boerderij “Het Reuver” met een zeer moderne ligboxenstal die totaal niet past in dit unieke Twentse landschap.( zeer jammer dat hier geen andere oplossing is voor bedacht). Hier langs slingerend met uitzicht over het dal van de Hoge Lutte komen even later bij een eeuwen oude Hessenweg nu Alleeweg genaamd. Dit was vroeger een belangrijke verbindingsweg tussen de Hanzestad Deventer en de Duitse Hanzesteden Bremen en Osnabrück.

 

Bij opnieuw een oude boerderij “Het Harbert ”genaamd ( komt van Herberg)  houden we even stil en kijken naar eeuwenoude Zomereiken en Tamme Kastanje bomen. We vervolgen onze route over de hessenweg door loofbos met veel beuken en kruisen opnieuw een drietal bronbeekjes die later zullen uitmonden in de Roelinksbeek. In de verte doemt opnieuw de Tankenberg op en wandelen nu langs een Koepel dit was het vroegere theehuisje van de Fa Ten Cate, en ontworpen door de bekende Twentse architect Jan Jans. Het einde van de tocht is nu in zicht we nemen nog een zogenaamde “Holleweg” en komen boven bij het landgoed Egheria waar een klein landhuis staat. Ook hier een mooi uitzicht over een stukje Oldenzaal en in de verte op een Mariakapelletje. Na dit aanschouwd te hebben dalen wij nu af langs het parkachtige landgoed naar de parkeerplaats voor het einde van onze excursie.

Eindconclusie: Een prachtig Typische Twents landschap met mooie stuwwallen veel glooiing in het landschap, mooie oude loofbossen, en schitterende oude boerderijen in een landschap wat Twente zo uniek maakt. verslag: Gerard Spit

 

 

Deel deze pagina