Vol goede moed vertrekken we met 9 personen naar het Borkener Paradies. De weersomstandigheden lijken goed. Maar…….net over de Duitse grens begint het flink te regenen. Dit hebben we niet verwacht. Aangekomen op de plaats van bestemming wordt het droog en al snel komt de zon erdoor. Al snel zien we Vogelmelk, nog half in knop. Geert Euverman neemt even een zijpad en ziet tot zijn grote voldoening en voor het eerst van zijn leven een Bever zwemmen. Er volgt even een discussie of het echt een bever was, niet iedereen heeft hem gezien. Maar voor degenen die hem wel zagen is twijfel geen optie! Het was hem echt! We vervolgen het pad en verlaten dit verderop nog even weer om de prachtige Eiken te bekijken. Deze hebben een heel aparte vorm. Ontstaan door een Hudewald. Een als weide gebruikt bos. Doordat de takken werden afgezaagd om als voer voor de dieren te dienen ontstonden er heel aparte bomen. Een breed onderste gedeelte van de stam en daarna veel vertakkingen.

Nadat we weer teruggekeerd zijn naar de route zien we veel plantensoorten. Geel Walstro, Tripmadam (Sedumsoort) Knolboterbloem, Tijm, Viooltjes en Kruiskruid (met Rozenkevers) Diverse Blauwtjes worden ook waargenomen. Meerdere malen horen wij de Nachtegaal. Een Groene Specht zit lekker te pikken in het gras iets verderop. En weer ziet Geert Euverman iets bijzonders: een Visarend. Helaas weer een groep die dit niet kan delen. Teruggekomen bij ons beginpunt staan we nog een poosje bij de brug. Hopend de Bever nog weer te kunnen ontdekken. Helaas. Wel een Fuut met twee jongen op de rug en één in het water. De jongen worden gevoerd met vis. Ook de Gele Kwik wordt hier waargenomen. En in het water drijft het nest van Meerkoetjes met een paar al vrij grote jongen.

Drie van ons gaan nu terug. De rest vervolgt zijn weg naar het Bargerveen. Daar wordt in het zonnetje even brood gegeten. Gerrit laat op een folder zien welke route wij gaan lopen. Het is ondertussen warm geworden. De mensen met een trui met lange mouwen hebben een verkeerde keuze gemaakt. Ook in het Bargerveen zien we veel moois. Een totaal ander gebied als dat waar we vanmorgen waren. Vergelijken doen we niet. Van allebeide genieten we volop. De libellen vliegen in groten getale om ons heen. Ook heel veel viervlek libellen. Enkele van ons zien de bruine kiekendief. Gerrit had van Jans de Vries (SBB) toestemming gekregen om een pad in te gaan dat voor anderen niet toegankelijk is en wijst ons op een stuk dichtbij waar nog niet zo lang geleden mais werd verbouwd. Nu een mooi natuurgebied. We horen in de verte ganzen en verderop ontdekken we ze, een paar honderd Grauwe Ganzen. 

Al gauw zien we ook een Aalscholverkolonie in de bomen. We lopen langs een grote groep schapen. Het is een nat gebied met vennetjes en ziet wit van de Veenpluis. Ook weer veel Libellen en huidjes waar ze uitgekropen zijn. Ronde Zonnedauw is er ook volop. De lucht gaat er wat dreigend uitzien. Een kleine windhoos in een veld naast ons. Onderweg worden de nodige teken van de broeken geschud. 

Voldaan komen we terug bij de auto’s. Nog even wat drinken op de picknick banken en dan weer naar huis. Via een sightseeing route belanden we toch op de autobaan en komen voldaan terug in Vriezenveen. Complimenten voor de organisatie!

verslag: Loes Lievers.

 

Deel deze pagina