Algemene Excursie Hof Espelo Zaterdag 17 Maart 2018

Op deze bitterkoude zaterdag vertrekken wij vanaf het Manitoba plein en binnendoorrijden wij richting Enschede, met 3 auto’s en 10 leden. Wij gaan langs het voormalig militair vliegveld waar 2 joekels van vliegtuigen, een Jumbo en DC 10 klaar staan om gesloopt te worden, en komen we op de parkeerplaats bij Hof Espelo. Bram Jongsma is vandaag onze excursieleider en hij kent het landgoed op zijn duimpje.

Het is deze morgen bijzonder koud en er waait een vrij stevige wind, dus de lange onderbroek komt deze dag goed van pas!

Wij beginnen deze wandeltocht bij het voormalig koetshuis waar nu het infocentrum in is gevestigd. Bram begint vakkundig over de wetenswaardigheden te vertellen van dit landgoed. Het is ontstaan in het jaar 1215 en behoorde toe aan de Proosdij van het kapittel van Sint Pieter te Utrecht en wordt doorsneden door 2 beken, de Leutings- en de Eschbeek. Anno 2010 staan op het landgoed nog zeven boerderijen en het landhuis. Sinds 1984 is Landschap Overijssel eigenaar van het 150 hectare grote gebied. Het bestaat uit oud loofbos afwisselend met kleine akkers,vochtige hooilanden en beekdalen gelegen in een licht heuvelend kenmerkend Twens landschap.

Wij struinen stevig door om niet al te koud te worden, blijkbaar hebben de vogels en dieren er ook onder te lijden want wij komen deze morgen niet veel tegen. Bij een weiland treffen wij een dode buizerd aan en tevens zit er in de berm een zieke kraai die je normaal gesproken zo niet tegen komt, Het vermoeden komt naar boven dat hier vergiftiging in het spel is. Wij komen verder nog oude fragmenten tegen die achter gebleven zijn uit de 2e wereldoorlog.

Ook is hier door een voormalig landheer een zogenaamd sterrenbos aangelegd, bestaande uit een regelmatig patroon van 8 lanen die in een middenpunt bijeen komen. Vanuit dit middelpunt kon de landheer en z’n jachtvrienden de herten, wilde zwijnen en ander wild neerschieten die opgejaagd werden door zogenaamde horigen (in de middeleeuwen waren"horigen" boeren of "cijnsboeren" die aan hun land verbonden waren. Zonder dit te bezitten en dus met bepaalde verplichtingen aan de landbezitter). Deze zogenaamde sterrenbossen komen in ons land wel vaker voor.  

Bram vertelt dat het gebied uit 2 delen bestaat, het Landgoed en de Wildernis waar wij nu in gaan wandelen. Deze bestaat uit een glooiend heide terrein, oude vliegdennen en geurig gagelstruweel . Hier komen wij ook een grote groep kramsvogels en koperwieken tegen die bezig zijn om hun kostje bij elkaar te krijgen voor de aanstaande terugtocht richting het noorden waar wij nu de kou van voelen. Aan onze tocht komt een einde, wij lopen weer richting het landhuis maar in een veldje voor het landhuis worden wij nog verrast door een klein groepje putters die zich te goed doen aan zaden van de teunisbloem.

Na dit aanschouwd te hebben lopen wij nog een blokje verder en komen weer bij het koetshuis annex info centrum. Ondanks de kou en gure wind was dit toch een inspirerende excursie, mede te danken aan de zeer vakkundige en brede uitleg van Bram.

Bram namens de groep bedankt hier voor! En allen tot een volgende keer.

verslag: Hans de Groot 

Deel deze pagina