Verslag van de excursie naar het Zuidlaardermeer zaterdag 15-septenber 2018.

Op deze zaterdag zijn we om 7.00 uur uit Vriezenveen vertrokken met 8 personen, om in de omgeving van het Zuidlaardermeer  te gaan vogelen. Gerrit had de kijkpunten netjes op papier gezet en uitgedeeld zodat iedere chauffeur  bijgeval we elkaar kwijt zouden raken wist waar de bestemming lag. Qua weer voorspellingen waren wat buien in het vooruitzicht gesteld waar we onderweg 2x mee werden verrast. Verder is het de hele  dag droog gebleven. Bij Assen Noord hebben we de zwager van Wim opgepikt en zijn daarna naar Noordlaren gereisd voor ons 1ste kijkpunt aan de Mr. Kooiweg.

 

Hier moesten we een korte wandeling maken, langs de kijktoren, naar het eind van het pad. Onderweg al veel vogels waaronder tig Grote Zilverreigers en hun Blauwe soortgenoot. Ook waren daar Lepelaars en in een boom een Torenvalk met “eten”. Verder Krakeenden, Wintertaling, Grauwe Gans, Boerenzwaluwen, Aalscholver, Bruine kiek, etc.

Vervolgens na koffie en broodje te hebben genuttigd zijn we naar het 2e kijkpunt gegaan aan de Osdijk Onnen. Ook hier weer veel Gr. Zilverreigers en soortgelijke soorten als bij punt 1 Toch altijd weer andere verrassingen wan Tom ontdekte een Visarend die overvloog. Ook daar een Bosruiter en Kemphaan 

Het derde punt was in Onnen aan de Zuidelijke Hooidijk op het daar aanwezige gemaal dat tevens is ingericht als kijkpunt. Hier heerlijk in de zon weinig wind was het heerlijk vertoeven. Hier langs de toerit veel juveniele Witte Kwikstaarten. Na lang turen en spieden trof Jan een langs vliegende Zeearend in de verte, die daar in de Bosrand een zitplekje vond. Daar was hij voor iedereen goed zichtbaar met de telescoopkijker.

Als laatste kijkpunt zijn we over Foxhol naar Kropswolde gereden en vanuit de parkeerplaats aan de Strandweg naar de kijk hut van de Kropswolderbuitenpoler gelopen. Hier was de waterstand echter beduidend lager dan normaal gewend en was eraan vogels weinig waar te nemen.

 

Het was toen ca, 14.30 uur en er werd besloten huiswaarts te gaan zodat we vroegtijdig onder de douche konden. Al met al toch wel een leuke excursie dag met aan waarnemingen  totaal ruim 40 soorten.

Groeten Dick

Deel deze pagina