Verslag KNNV dag van de veldbiologie 2018. Op zaterdag 13 oktober.

Op deze dag konden vooral jong, maar ook oud en alles wat daar tussen in zit, kennis maken met de natuur rondom het “Herman Jansenpark”.

De opzet hiervoor was laagdrempelig zodat iedereen, ook zonder kennis, hier aan mee kon doen. Deze dag werd georganiseerd om de KNNV landelijk maar uiteraard ook onze afd. Vriezenveen meer bekendheid te geven maar bovenal mensen kennis te laten nemen van natuur zo dichtbij.

Binnen de vereniging waren zo’n 11 man (ieder met z’n eigen specialisme) en 2 dames van de educatieve kruidentuin voor de catering gemobiliseerd om de korte wandelingen te begeleiden en dorstigen te laven met koffie, thee of “fris”. De bedoeling was om eens te kijken wat er allemaal aan soorten vogels, planten, paddenstoelen, vlinders, insecten, spinnen en wat dies meer zij aanwezig was op dit populaire wandelgebied. Locatie: educatieve kruidentuin, oude zwembad, hertenkamp, volkstuincomplex en Oude Kerkhof. 

We hebben het toch vrij breed en groot opgezet met allerlei documentatie en determinatie materiaal. O.a. naslag werken, veldgidsen, determinatie tabellen, binoculairs en computers met internet verbinding om de gevonden soorten (als dat even zo niet lukte) een naam te geven. De verwachtingen met betrekking tot de opkomst waren wel realistisch, maar je weet maar nooit! Het zouden er wel geen honderd worden, hoewel het weer wel zeer uitnodigend was om een wandeling onder begeleiding van een natuurliefhebber te maken.

100 % zon, weinig wind en een temperatuur van zo’n 27 ºC., en dat voor half oktober!

Geïnteresseerden konden komen van 09.00 uur tot 16.00 uur. Uiteindelijk zijn ca. 8 kinderen met hoofdzakelijk oma’s, die toevallig met hun kleinkinderen het hertenkamp bezochten en aan het eind gelukkig nog een gezin, moeder, vader en 2 kinderen geweest. Toch een beetje een desillusie voor de organisatie en begeleiders! Verder hebben we nog een naam van een jongen die langs kwam om naar zijn sport te gaan. Hij was wel geïnteresseerd in vogels en had nu geen tijd. Maar als we een keer een vogelexcursie organiseren zou hij wel gebeld willen worden. Dus helemaal voor niks is het allemaal niet geweest!

Er zijn in totaal ongeveer 170 species gezien. Bijzonder was dat er door de zeer warme herfst nog steeds een aantal vlindersoorten in de lucht waren maar dat door de droogte zeer weinig paddenstoelen zijn gezien en de locatie voor waterdiertjes ongeschikt was geworden. Ook de vogels lieten het een beetje afweten en de planten waren grotendeels uitgebloeid.

Wat is nu de oorzaak van zo’n lage opkomst?! P.R. niet goed? Het heeft wel in 4 lokale weekbladen gestaan! Locatie niet interessant genoeg? Het was laagdrempelig opgezet. Een verkeerd tijdstip? Het weer was goed en de actie was verdeeld over de hele dag. En als het desinteresse is, is dat zorgwekkend!!! Na evaluatie kijken hoe we het een volgende keer nog beter kunnen doen!

Een aantal waargenomen soorten: IJsvogel, Boomklever, Grote bonte specht, Groene specht, Kramsvogel, Kleine brandnetel, 3 soorten boterbloem, Moerasvaren, Ruwe smele en diverse soorten exoten o.a. Roodwangschildpad, Reuzenbalsemien enJapanse duizendknoop. Verder Kleine vuurvlinder, Citroenvlinder, Bont zandoogje, Tweetandschildwants, Hoornaar, Oranjerode stropharia, Vliegenzwam, Oranje bekerzwam, Spaanse aak, Egelantier en Hondsroos.

 verslag:Johan Niphuis.

Deel deze pagina