Paddenstoelenexcursie Eerde. Zaterdag 20 oktober 2018.

Ik stond nog te twijfelen, wel of niet gaan.
Door extreme droogte van de afgelopen tijd zouden er toch wel niet veel paddenstoelen zijn. Aan de andere kant had ik de laatste tijd al een paar excursies gemist en had wel zin om weer eens mee te gaan. Excursies van de KNNV blijven leuk. Je leert ook van elkaar. Het weer was ook uitsteekbaar, bijna geen wind, na 09.30 uur volop zon en temperaturen oplopend van 5 tot 15 ºC. Herman (paddenstoelen specialist) leidde deze excursie, en met 8 deelnemers hadden we een mooie groep.

De verrekijker had ik ook meegenomen want als de fungi het zouden laten afweten zijn er altijd de vogels nog, hoewel ik door het missen van hoge tonen ook menig vogeltje mis. Gelukkig was Jan er ook! Door hem kregen we nog een aantal mooie vogelwaarnemingen. 

Terug naar de paddenstoelen. De groep was verzekerd voor determinatie door Herman, maar ook Elly en Bram kan kennis m.b.t. deze discipline niet ontzegd worden. De start was op de parkeerplaats bij het kasteel en we liepen op paden en struinden deels door het bos. Een route die Herman ’s woensdags ervoor uitgezet had langs locaties waar hij de meeste en bijzondere paddenstoelen verwachtte. Ondanks onze lage verwachtingen waren we aan het einde van de excursie toch nog verbaasd over het aantal verschillende soorten die ik had genoteerd: totaal 38 soorten. De meeste paddenstoelen waren wel in meer of mindere mate verdroogd, maar ze waren er wel! En nog best wel een paar mooie soorten.

Valse cantarel, Dennenvoetzwam, Zwartgroene melkzwam, een Doolhofzwam waarvan Herman de leeftijd op min. 10 jaar schatte, Breedplaatwortelzwam, Heksenboleet en Roodporiehoutzwam. Een Grote sponszwam met een gemeten diameter van 45 cm! En de Gesteelde lakzwam die in Nederland verre van algemeen is maar in het Eerderbos een relatief meer voorkomende soort is. Ter afsluiting nam Herman ons nog mee naar een 3-tal grote oude (omgewaaide) beuken waarop tientallen Tonderzwammen zaten.

Het lijstje van gesignaleerde vogels was als volgt. We openden met Kruisbekken! En verder Vink, Merel, Houtduif, Goudhaantje, Boomklever, Buizerd, Grote zilverreiger, Kool- en Pimpelmees, Zwarte mees en op de slotgracht lagen nog Wilde eend en Mandarijneend ( 10 ♂ en1♀). Aan sporenplanten merkte Bram Bospaardestaart, Dubbelloof, Koningsvaren en Groot laddermos op.

Om het paddenstoelenlijstje af te maken; Mosklokje, Krulzoom, Kastanjeboleet, Rimpelende melkzwam, Fraaisteelmycena, Trechterzwam, Spekzwoerdzwam, Helmmycena, Gewoon zwavelkopje, Botercollybia, Nevelzwam (ook heksenkringen), Muizenstaartzwam, Vliegenzwam, Braakrussula, Eekhoorntjesbrood, Honingzwam, Hertenzwam, Echte- en Platte tonderzwam, Rode zwavelzwam, Berijpte russula, Witte bultzwam, Biefstukzwam, Bittere kaaszwam, Dennevlamhoed, Grote stinkzwam (al op grote afstand te ruiken), Reuzenzwam, Aardappelbovist en Stobbezwammetje. Al met al toch weer een mooie excursie.

verslag van Johan Niphuis met foto's:van Elly Nijhuis


Deel deze pagina