Verslag vogelexcursie Oldambt-De Dollard en midden Groningen 15 juni 2019

7 uur 's morgens vertrek vanaf Manitobaplein. Het wordt een grijze dag ±20 graden, een beetje broeierig en er wordt veel regen verwacht. Ik word opgehaald door Gerrit en samen halen wij Alex op en rijden dan naar het Manitobaplein waar wij een enthousiaste groep vogelaars verwachten! Helaas, maar na 10 minuten wachten komt gelukkig Ben zich nog melden. Dus met 1 auto rijden wij naar het hoge noorden, richting Nieuw Scheemda.

Onze vaste notulisten lieten deze morgen ook verstek gaan, deze taak moet ik dan maar vervullen. Net buiten Nieuw Scheemda tussen de graan- en aardappelakkers komen wij aan in het broedgebied van de Grauwe kiekendief en zien direct het eerste mannetje Grauwe kiek. Een prachtig exemplaar, maar vliegt snel over, te snel om een camera te pakken. Verder vliegt hier nog zijn Bruine soortgenoot over en een Gele kwikstaart meldt zich nog in de regen.

Wij als nazaten van de Rusluie laten onze dag hierdoor niet verpesten en gaan verder via Midwolda en Finsterwolde waar de regen met bakken uit de lucht valt. Nu rijden we door een gehucht genaamd ”Hongerige Wolf”. Van een architect hebben ze hier nog nooit gehoord en de provinciale welstand heeft hier ook nog wel een beetje werk liggen, Het hoogtepunt van de lokale architectuur was wel een aangebouwde volière aan de voorgevel, vanuit de luie stoel in de voorkamer kun je zo de kanariepietjes of illegale vogeltjes bewonderen. 

Verder rijden wij via Ganzendijk naar de Reiderwoldepolder. Om meer diversiteit te creëren in dit monotone landbouwgebied zien wij tussen de tarwe- en aardappelakkers met af en toe luzernevelden grote stroken kruiden en bloemrijke akkerstroken die voor de nodige insecten en muizen moeten zorgen. En zo te merken werpt het al zijn vruchten af want de Kieken laten zich meerdere malen zien! In deze polder worden de Roodborsttapuit, Blauwborst Graspieper en Veldleeuwerik gespot. De tocht wordt voortgezet naar Nieuwe Statenzijl, beter bekend van de ”Kiekkaste”. Ook hier regent het maar maken we toch een wandeling langs de spuisluis en de zeedijk en zien Boerenzwaluwen, Zilvermeeuw, Lepelaars en Bergeenden, verder is het hier ook rustig. Dan maar verder via de Carel Coenraadpolder en de Johannes Kerkhovenpolder naar de Breebaartpolder en Punt van Reide, hopende dat wij hier een beetje meer zien. Maar omdat het nog regent besluiten we maar eerst in Termunten de plaatselijke visboer te plunderen, de nieuwe haringen glijden met een lekkere zilte smaak feilloos naar binnen en de gebakken doen er niet voor onder! ’’Erg lekker !’’

Bij de Breebaartpolder zien we dat de oude vogelhut aan de dijk is afgebroken, maar in het najaar komt er een nieuwe en laten wij hopen ook een betere. Wel is er een mooi schelpenstrand aangelegd als broedplaats voor de Kluten en Kleine plevieren. Wij maken hier weer een wandeling over de dijk en komen hier de Rietgors, Blauwborst, Kievit, Putter en Lepelaars tegen. Een 2-tal Koekoeken doen hier hun best wie het hardst "koekoek" kan roepen! Aan het strand liggen een 40 tal Zeehonden met jongen te slapen, er liggen een paar flink uit de kluiten volwassen exemplaren bij, deze jongens kunnen wel 350 kg schoon aan de haak wegen.

We besluiten de kust te verlaten om bij Tetjehorn aan de noordkant van het Schildmeer een rondje te lopen maar komen niet verder dan de houten uitkijktoren en zien hier niet veel, wel worden wij door een wandelaar er op attent gemaakt dat op een afstand van 90 meter een paartje Steltkluten met jongen moet zitten en kunnen deze aanschouwen met mijn teleschoop! Bij het Dannemeer komen wij meer tegen waaronder de Winter- en Zomertaling , Krak en Slobeend. Ook zien wij hier een grote groep Lepelaars die samen achter de visjes aanjagen, prachtig om te zien!

Het weer knapt tegen 3 uur een beetje op en de zon laat zich zien. Dit komt goed uit want wij hebben ons verplaatst naar Onnen waar wij naar het Onnerpolder gemaal rijden. Hier zijn een aantal Witwangsterns aan het jagen boven de sloten en kunnen deze van dichtbij bewonderen en fotograferen even als een Gele kwikstaart. Rondom het gemaal zwemmen een groot aantal Geoorde futen waarvan sommige met jonkies op de rug ,ook top om te zien. En Alex en Gerrit filteren er nog een Zwarte ibis uit.

 

Dan de laatste stop richting de palingboer op de Osdijk, hier is weinig te zien. Wij hopen nog op de plaatselijke Zeearend maar deze komt helaas niet opdagen. Gerrit rijdt nog even ter afsluiting met z’n gelandewagen de steile dijk op voor een beter overzicht maar dit mocht ook niet baten. De koek is op en "wie goat ne hus"! Gerrit geeft z’n auto de sporen en tegen zessen zijn wij thuis. Al met al en ondanks de regen hebben wij 55 soorten gezien en toch weer mooie momenten beleefd en daar gaat het om!

Groeten , Hans de Groot

Deel deze pagina