Verslag van de Nachtzwaluw excursie in de Engbertsdijksvenen op 10 juli 2019 

9 mannen en vrouwen trokken op 10 juli om 21.30 uur olv Gerrit de Engbertsdijksvenen in. Met een wat dreigende wolkenlucht was het geen optimale avond voor de Nachtzwaluw (Caprimulgus europareus). Een week eerder was het weer een stuk beter, maar toen voetbalden de oranje vrouwen.

Onze avond begon niet spectaculair met het waarnemen van diverse nesten van de Eikenprocessierups op de Eiken bij de ingang. Lopende richting de Pluus constateerde Herman bij de waterpeilbuis dat het grondwater weer is gezakt.

Dat gaat dit jaar nog spannend worden. In de verte spoot de sproei-installatie van een boer aan de oostkant het water rond over zijn gewassen. Een kleine 100 meter voorbij de werkschuur konden we rechts van het pad genieten van vele tientallen brede Wespenorchissen (Epipactus helleborine) en van 20-30 Sint-jansvlinders of Bloeddropjes (Zygaena filipendulae). Er was enige discussie of dit een dag- of een nachtvlinder is. Het blijkt een dagactieve nachtvlinder te zijn.

Ongeveer gelijktijdig werd links in het open veld een Ree gespot en een groepje van 2 volwassen Wilde zwijnen met een onbekend aantal jongen. Het groepje rende in volle draf van zuid naar noord richting Kloosterhaar. Een prachtig gezicht!

Weer 100 meter verder aan de rand van het bos lukte het Gerrit om een Nachtzwaluw te verleiden te reageren op een lokgeluidje. Het snorrende of ratelende geluid van de Nachtzwaluw, dat we later op de avond nog een paar keer zouden horen, is werkelijk heel bijzonder. Je moet het een keer gehoord hebben! Het was inmiddels een stuk donkerder geworden. We hebben een klein rondje gelopen en konden daarbij in het begin 1 keer de Nachtzwaluw in zijn vlucht waarnemen. Degenen die hem voor het eerst zagen verbaasden zich over de grootte. Hij is vergelijkbaar met Torenvalk en Koekoek.

Op het eind van de excursie werd nog het geluid van een Kerkuil gehoord. Hij heeft zijn nest in de oude boerderij.
Al met al een zeer geslaagde avond met mooie waarnemingen.

Met dank aan Gerrit!

Verslag: Wim H  (Het was een mooie avond!) 

Deel deze pagina