Vogelexcursie Dümmersee en Diepholz op 26 oktober 2019.      

Het is de laatste zaterdag van Oktober. Op het programma van de KNNV staat :  Kraanvogels kijken in omgeving Diepholz. Het weer lijkt goed : Droog , af en toe zon , wind: W 4/5 : met een temperatuur van 15 gr oplopend naar wel 20 gr, tjonge het kan niet beter voor deze dag. Bij het vertrek om 7.30 uur in Vriezenveen viel de deelname enigszins tegen : 12 personen. Maar ondanks dit gingen we op weg richting Diepholz.

Ons eerste vogelgebied zou de Dümmersee worden (een groot binnenmeer ten zuiden van Diepholz). Na 2 uur rijden hier aangekomen bij het  info centrum eerst koffie met een boterham en de eerste vogels spotten.  Daarna ging het over kleine weggetjes door het natuurgebied rondom de Dümmersee. In het voorjaar is het hier volop genieten van vele weidevogels, maar nu was het enigszins rustig aan vogels. Soorten die we zagen waren: Graspieper, Buizerd, Witte Kwikstaart, Grote Zilverreigers, Torenvalken, Kol en Rietganzen, Spreeuw en Kramsvogels, om er maar enkelen te benoemen. Nadat dit natuurgebied doorkruist was ging de rit naar de observatietoren gelegen pal aan de Dümmersee.

Eenmaal op de toren kon het observeren beginnen en spotten wij vele soorten: Kuifeenden , Wintertalingen, Tafeleenden, Smienten, Wilde eenden, Pijlstaarten, Slobeenden, en 1 Brilduiker man. Ook Aalscholvers, Doodaars, Fuut, en Meerkoet ontbraken niet. Maar als uitblinker spotten wij in een dode boom een  Zeearend. Het was een eerste of tweede jaars vogel die zich geweldig liet bekijken in het zonlicht. Enkele deelnemers hadden deze grote roofvogel nog nooit eerder gezien, dit was natuurlijk geweldig voor hen.

Hierna ging de tocht via boerenlandweggetjes richting Diepholz. Onderweg veel Hout en Holenduiven, Koolmezen en Huismussen bij boerenerven. Maar ook Sperwer en een mooie klucht Patrijzen die opvlogen uit een koolzaadakker, 12 stuks om precies te zijn. Zo gaandeweg kwamen wij in Diepholz en namen de bundestrasse naar Vechta. Halverwege gingen wij een keer rechts uit de flank bij een klein boeren landweggetje “ An der Dadau” genaamd. Nu kon het spotten naar Kraanvogels beginnen, je rijdt nog geen kilometer en de eerste “kranen” heb je al in de kijker.

Dit landbouw gebied met kleine en grote akkers is een voormalig turfgebied met veel maisteelt. Nu de granen en mais van het land zijn is hier nog voldoende voedsel voor deze Kraanvogels die op doortrek zijn naar Frankrijk en Spanje om te overwinteren. Wij doorkruisen dit gebied van wel 50 km2 over allemaal kleine boerenlandweggetjes. Overal zie je Kraanvogels waar je maar kijkt kleine groepjes grote groepen we hebben zeker wel 10.000 exemplaren gespot. Wat geweldig je weet niet wat je ziet, alleen dicht benaderen is er niet bij, de vogels zijn zeer waakzaam, met het minst of geringste gaan ze op de wieken en strijken iets verder weer neer. Ook werden hier nog: Blauw kiekendief, Sperwer, Veldleeuweriken, Koperwieken, Grote Lijsters, en opnieuw Patrijzen gespot, maar ook veel Torenvalken.

Als de tijd dan begint te dringen en het is tegen 16.00 uur dan moet je als sluitstuk van de dag naar een van de gebieden waar de Kraanvogels slapen en rusten. Een zo’n gebied heet het “Redenermoor” ook een voormalig turfgebied wat nu een wettelijk natuurgebied is met Heide, Berken, en veel Pijppestrootje. En natuurlijk veel veenplassen waar de Kraanvogels met hun voeten in het ondiepe water slapen. Dit doen ze voor nachtelijke predatoren zoals de vos.

Eenmaal hier aangekomen heb je een klinkerweggetje dwars door het gebied de “Moordammer” geheten. Hier zet je de auto neer en kijkt over een immens gebied en bent in afwachting van invallende Kraanvogels. Als het dan begint te schemeren vallen de vogels met tien en honderdtallen in het natuurgebied naar beneden en beginnen luidkeels te trompetteren. Dit fenomeen gaat door tot de duister invalt. En als het dan pikkedonker is, en stil, dan hoor je alleen nog de roep van die majestueuze Kraanvogels. En dan weet ik mijn dag kan niet meer stuk en keer ik tevreden huiswaarts.

Verslag:Gerard Spit

Deel deze pagina