dinsdag 5 juli 2016

Twenterand, wies met de patries

Gemeente Twenterand, verschillende lokale organisaties én bewoners slaan de handen ineen om de patrijs te beschermen.

Twenterand is wies met de patries. Waarom? Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Ook in Twenterand hebben veel planten en dieren het moeilijk. Zo ook de patrijs, een soort dat hoort bij het landschap van de gemeente Twenterand. De patrijs leeft jaarrond in Nederland en heeft dan ook een landschap nodig waar voldoende voedsel, nest- en schuilgelegenheid is. Dit vindt hij in een landschap waar verschillende types akkers en graslanden dicht bij elkaar liggen. Zoals in de gemeente Twenterand. Een landschap dat helaas verdwijnt. De gemeente Twenterand, verschillende lokale organisaties zoals de IVN,KNNV, ANV Land&Schap, de Wildbeheereenheid, Landschap Overijssel, basisscholen in de gemeente en bewoners slaan daarom de handen ineen en hebben de patrijs geadopteerd. Tegelijk met de adoptie van de patrijs in de gemeente Twenterand, heeft de gemeente Hof van Twente de steenuil geadopteerd.

Met deze adoptie willen de samenwerkende partijen bekendheid geven aan de patrijs en het landschap weer aantrekkelijk voor hem maken. Want is het landschap geschikt voor de patrijs, dan help je ook veel andere planten en dieren in ons mooie Twenterandse landschap. De patrijs is daarbij het direct herkenbare symbool.  

Adoptie van de patrijs

De gemeente Twenterand heeft het voortouw in de adoptie genomen en heeft de verschillende lokale partijen bijeengebracht om inhoud te geven aan de adoptie. Noodzakelijk, vindt wethouder Ben Engberts. “De patrijs is een prachtige soort die voorkomt in de gemeente Twenterand. Hij houdt van het Twenterandse landschap en heeft dit nodig. En met de patrijs nog veel meer andere dieren die hier leven. Het is goed dat we met deze adoptie de handen ineen slaan en onze krachten bundelen om de patrijs en zijn leefomgeving te beschermen.” In een kernteam wordt nagedacht over hoe de patrijs beschermd kan worden en vooral ook hoe alle inwoners van Twenterand meer betrokken kunnen raken bij de patrijs. “Met deze adoptie hopen we dat de patrijs bij alle inwoners tussen de oren komt,” aldus Irma Roelofs, directrice van basisschool de Rehoboth en lid van het kernteam. “Het is dan heel logisch dat we kinderen meenemen in dit verhaal. Zij nemen de positieve energie mee naar huis en steken hier hopelijk anderen mee aan. Veel kinderen hebben nooit een veldleeuwerik gehoord, die zijn we al bijna kwijt. Dit mag niet gebeuren met onze patrijs. Kinderen zijn onze toekomst, hopelijk kunnen zij bepalend zijn in de toekomst van de patrijs.”

Aantrekkelijk landschap

De patrijs is een zogenaamde standvogel die het hele jaar rond in hetzelfde gebied leeft. “Dit vraagt veel van deze plek,” aldus Bert Aman, lid van het kernteam en adviseur bij ANV Land&Schap. “In relatief kleine gebiedjes moeten voldoende dekking, voedsel en nestplekken te vinden zijn. We willen grondeigenaren dan ook stimuleren om aan randenbeheer te doen en niet al het gras weg te maaien. Zo ontstaan strookjes met kruiden en grassen die in de bloei komen te staan. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar daar haalt de patrijs ook zijn voedsel vandaan zoals kevertjes, spinnetjes en zweefvliegen. Maar ook door bermen langs wegen minder te maaien en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, helpen we de leefomgeving van de patrijs te verbeteren.” Het kernteam buigt zich in de aankomende maanden over het maken van een uitgebreid beschermingsplan waarin nog veel meer maatregelen staan die we samen kunnen nemen om het leefgebied van de patrijs te herstellen.

(foto's Gerrit Schepers) 

Deel deze pagina