Verslagen van de excursie  naar de Engbertsdijksvenen op 11 maart 2017

verslag van jeugd lid Robin Geugjes,

We gingen met de auto naar de Engbertsdijksvenen. We hebben eerst nog even naar de padden en salamandertjes uit de paddenopvang gekeken, hier was weer het nodige werk verricht om deze beestjes veilig naar de overkant te zetten. Daarna gingen we het bos in Gerrit en Johan hadden opdrachten langs de route gezet met vragen aan de hand van mooie foto’s. Na al heel wat vogels gezien te hebben, kiekendief, buizerds, ganzen, wulp, zilverreiger, zijn we een afgesloten gebied in geweest waar eigenlijk geen mensen mogen komen. 

Hier proberen de kraanvogels in alle rust een mooi plekje te vinden om te broeden. Helaas zagen en hoorden we ze niet, wel zagen we een aantal reeën lopen. Onderweg de nodige sporen van de wilde zwijnen gezien, een aantal waren de nacht ervoor gemaakt. Ook hebben we weer een mooie uitleg over het gebied van Johan gekregen en wat planten en grassoorten ontdekt in het gebied. Naast de eerder genoemde vogels ook nog gespot: snip, koperwiek, kraai, graspieper , gekraagde roodstaart, geelgors en ik zal er vast nog wel wat vergeten zijn.  groetjes, Robbin. 

 

Verslag door Gerard Spit,

Het is 11 maart en er staat een excursie gepland naar ons eigen pareltje ”De Engbersdijksvenen”. Deze ochtend gaan we samen met onze jeugdafdeling om hun ook meer van de natuur te laten beleven in ons eigen Natura 2000 gebied. De deelname was niet al te groot, maar bij de ingang in de Pollen waren toch ook nog enkele deelnemers gekomen zodat we een leuke groep hadden.

De weergoden waren ons goed gezind deze morgen : een zonnetje , weinig wind , en een aangename voorjaars temperatuur. Bij het uitstappen werden we meteen al blij verrast want Herman (onze voorzitter) was i.v.m. de Paddentrek druk in de weer om Amfibieën over te zetten. We kregen dan ook een leuke uitleg van hem en mochten zelfs nog Padden, Kikkers (bruine en groene) en Watersalamanders vasthouden en bekijken. Na deze bijzondere en onverwachte voorlichting gingen we voorzien van verrekijker, en vogeltelescoop het natuurreservaat in.

Voor de kinderen was er ook nog een zoekopdracht uitgezet aan de hand van foto’s en vragen. Dit alles werd op een leerzame manier aan elkaar gepraat bij elke opdracht door Johan. We liepen door Berkenbosjes langs weilanden, en oude veenputten en zagen zeer veel aan flora en fauna wat boeide. Samen met de kinderen werd er onderweg ook gekeken door de vogeltelescoop naar vogels, en vele soorten werden gespot ,en opgezocht in een vogelboek. Dit alles met een ervaren vogelaar. Na enige tijd kwamen wij bij een slagboom met een bord Verboden Toegang. Hier wachtte Gerrit ons op en vertelde het een en ander over de Kraanvogels die nu al twee jaar hier broeden. Hierna mochten we met toestemming van S.B.B. en de strikte voorwaarde als wij “stil” waren het gebied betreden. We liepen hier een klein rondje om enkele verschraalde graslanden en spotten hier ook weer vele vogels zoals Blauwe Kiekendief, Geelgors, Roodborsttapuit, Grote Zilverreiger, Graspiepers, Rietgors, Buizerds, Roodborst, Kieviten, Spreeuw, Watersnippen, en nog vele soorten meer. Ook hadden we gehoopt om de Kraanvogels te zien, maar jammer genoeg werden ze niet gespot, wel werd door Gerard eenmaal de alarm roep gehoord. Wat we ook zeer veel zagen waren de vraatsporen van Wilde Zwijnen die hier en daar als bulldozers te keer waren gegaan. Gigantische stukken weiland en paden waren om gewoeld op zoek naar voedsel. Na deze bijzondere wandeling over verboden gebied waar velen nog nooit eerder waren geweest, kwamen we na ruim een uur weer op openbare wandelpaden. Ook de tijd had niet stil gestaan en met nog enkele mooie opdrachten in het verschiet liepen we richting uitgang.  Bij aankomst op de parkeerplaats was dan ook de eindconclusie: Dat de kinderen en de senioren een leerzame ochtend hadden gehad, en dit alles was perfect voorbereid door Johan en Gerrit, hiervoor hartelijk dank. (verslag Gerard Spit)

 

Deel deze pagina