Datum: 
donderdag 29 oktober 2020 20:00
Type activiteit: 
Lezing

De stikstofcrisis, overlast van eikenprocessierups, bosbranden in Australië maar ook de achteruitgang van vlinders en veel andere insecten in de tuin. Alles wijst op afname van de biodiversiteit. Maar hoe is die neergang te verklaren? Boswachter Henk-Jan van der Veen vertelt hier uitgebreid over tijdens de lezing: In het voetspoor van ecoloog Prof. Dr. Chris van Leeuwen, biodiversiteit in het licht van zijn relatietheorie

Tijdens deze lezing gaat Van der Veen in op het begrip biodiversiteit. Wat houdt dit in, hoe werkt het en welke processen en factoren zorgen voor een afname, dan wel toename van biodiversiteit? En wat is de rol van de mens hierin?  Van der Veen verduidelijkt deze vragenaan de hand van de Relatietheorie van Chris van LeeuwenDeze theorie bevat tal van interessante beschouwingen over natuur, zoals grensmilieus, dynamiek en de ‘Wet van behoud van ellende’. 

100e geboortedag

Deze lezing is tevens een ode aan het werk van Chris van Leeuwen. In 2020 is het 100 jaar geleden dat hij werd geborenVan Leeuwen was befaamd vanwege zijn enorme veldkennis over plantengroei en vegetaties en ontwikkelde in de jaren 60 en 70-er jaren de RelatietheorieZijn inzichten zijn nog steeds richtinggevend in het huidige natuurbeheer en waardevol bij herstel van de biodiversiteit in de toekomst. 

Samen met Westhoff heeft Van Leeuwen de drie delen Wilde planten geschreven die in de jaren 70 en 80 een groot publiek hebben bereikt.

Ook in de vijf delen van de Vegetatie van Nederland” is de visie van Van Leeuwen terug te vinden.

Over de spreker

Henk-Jan van der Veen werkt als boswachter bij Staatsbosbeheer in Friesland. Als student Natuurbeheer maakte hij eind jaren tachtig voor het eerst kennis met de Relatietheorie en de werking van ecosystemen. Hij fotografeert, schrijft en vlogt over zijn belevenissen in de natuur en is een boeiend verteller. Ook schrijft hij regelmatig voor het BoswachterblogFryslân. Zijn bijdrage over de Relatietheorie van Chris van Leeuwen is te vinden via:

https://www.boswachtersblog.nl/fryslan/2018/10/12/pieter-winsemius-en-de-wet-van-behoud-van-ellende/

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Zij-ingang Milieuraad, wijkcentrum De Weijenbelt, Campherbeeklaan 82a, 8024 BZ Berkum / Zwolle
Kosten: 
-
Contactpersoon: 
Elja van Dongen
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina