Pluk de dag ......... en ook vaak een bloemetje!

door Jos van Koppen

Ik jog nu al vele jaren met enige regelmaat een rondje vanuit huis langs de Vliet tot de Hoornbrug bij Voorburg en dan langs Ypenburg weer terug via het fietspad en de laatste jaren een kleiner rondje vanuit huis via de Brasserskade tot even voorbij de kynologenvereniging waar het bedrijventerrein met de oude gebouwen van vliegveld Ypenburg ligt over het fietspad en terug. Daarbij is mijn snelheid langzaam genoeg om ook een blik links en rechts van het pad te werpen. Daarbij valt de groei en bloei van een aantal planten mij uiteraard op. Met een fototoestel in de zak is een foto snel gemaakt, want het gaat mij niet meer om een pr, maar meer om het behoud van een gezonde conditie.

veldboeket van Jos 2
Ik probeer bij het maken van foto's te focussen op 'wat bloeit er voor het eerst dit jaar'. Mijn waarnemingen stuur ik in voor de wekelijkse mail naar de KNNV [Natuurlijk Delfland]


Op het moment dat de bloei weelderig te noemen is keer ik weleens terug op mijn schreden, maar dan per fiets met een flinke tas en knipschaar om van al dat bloeiende moois ook binnenshuis iets te hebben. Zo heb ik in de loop der jaren menig veldboeket mee naar huis gebracht. Heel af en toe bestond dat veldboeket uit slechts een soort: margrieten. En een paar soorten lenen zich niet ook niet voor een grote diversiteit. Zo heb ik ooit een aantal 'stelen' van de biezensoort die langs mijn pad voorkwam meegenomen. Tegen een witte muur functioneert dat goed. Ze blijven ook lang stevig. Hetzelfde geldt voor zeggen. De lange 'sigaren', lisdodden dus, kunnen eigenlijk ook het beste met enkele exemplaren bij elkaar als decoratief object in de kamer geplaatst worden. Wel oppassen dat je niet voor langere tijd weg gaat omdat ze het toch wel uit schijnen te houden, want ..... als ze 'rijp' zijn scheurt de sigaar open en komt er ontzettend veel voortplantingspluis naar buiten! Dat is in de huiskamer niet nodig en al die pluizen zijn moeilijk te verwijderen. Bij de eerste scheur: ... onmiddellijk de steel met sigaar verwijderen dus. Ik stoot me niet tweemaal aan die steen.
Het verzamelen van de bloemen om tot een mooi kleurrijk veldboeket te komen kost vanzelfsprekend meer tijd dan bij een bloemist een boeket halen. Bij een bloemist heb je bijna altijd de zekerheid dat de bloemen geruime tijd mooi in bloei blijven. Bij exemplaren uit het open veld weet je niet altijd hoe lang de plant al bloeide, maar je kunt door ervaring toch wel een beetje inschatten of het een redelijk vers dan wel exemplaar 'op leeftijd' is.


Veel bloemen in het gebied waar ik verzamel zijn geel van kleur. Ik probeer dat te mengen met witte, blauwe, paarse en rode bloemen. Anders wordt het zo saai. Alleen bij margrieten, die toevallig langs mijn pad een aantal weken volop in bloei staan, laat ik een 'volop wit' boeket ontstaan. Eigenlijk denk ik tijdens mijn joggingrondje al een beetje welke bloemen ik voor het veldboeket ga gebruiken. Ook over de lengte van de stelen heb ik zo mijn eigen voorkeur. Korter dan 20-25 cm worden ze niet. Zilverschoon tref je in mijn veldboeketten dus niet aan en ook geen madeliefjes. Enkele plantensoorten lijken een korte stengel te hebben, maar bij nadere beschouwing kun je toch tot een behoorlijk lange 'stengel' komen. Dit is bijvoorbeeld bij klaver en hondsdraf het geval. Als er meerdere bloemen verspreid over de stengel voorkomen is soms de hoeveelheid groen blad een belemmering voor een fraai gezicht.


Een klaproos zul je bij mij niet aantreffen in het boeket. Dat komt omdat een klaproos binnen de kortste keren verwelkt. Zijn penwortel geeft hem blijkbaar voldoende weerbaarheid -ook in droge periodes- om voldoende water naar boven te krijgen, maar ... eenmaal los hiervan is binnen een half uurtje de bloem verlept. Ik geloof zelfs dat het niet helpt als je een klaproos na afsnijden direct in het water zet. Er zijn ook jaren waarin ik slechts een enkel veldboeket maak/pluk. De oorzaak is dan soms dat er te weinig variatie aan soorten is. Een mooie bos margrieten plukken lukt wel altijd. De laatste lange droge zomers hebben niet bijgedragen tot een stimulans om weer eens lekker aan de slag te gaan om een fraai, veelkleurig boeket uit de streek samen te stellen.
Kortom: bloemen schijnen van mensen te houden, maar ik houdt het op mijn liefde voor het veldboeket! Neem vaker wat bloemetjes mee uit beemd en veld.

veldboeket van Jos 1

Tot slot: natuurlijk zitten er tussen al die planten ook dieren. Bijna altijd insecten. Dan zie je ineens bladluizen op de uitstaltafel of mieren of soms ook een sprinkhaan of kever als je gaat rangschikken en bijknippen. Het zij zo. Je kunt ze altijd tezamen met de bladeren die je voor het mooie gezicht verwijdert of de resten van afgeknipte stelen weer buiten terugplaatsen, al zal dat voor de mieren die je in feite uit hun kolonie hebt gehaald weinig helpen. Misschien worden ze opgenomen in een toevallig aanwezige nestpopulatie van dezelfde soort, maar dat schijnt moeizaam te gaan.
Als bijlagen heb ik een aantal veldboeketten die ik gefotografeerd heb bijgevoegd en ook een lijst met plantensoorten die ik gebruikt heb voor de veldboeketten in de loop van een aantal jaren. Ik wens de lezer veel herkenbaars en wellicht is het een aansporing om zelf ook (weer ?) eens te werken aan een veldboeket. Het verzamelen en sorteren duurt, zoals reeds gezegd, langer dan kopen bij de bloemist, maar ...... de voldoening duurt ook langer.

 

LIJST MET IN VELDBOEKETTEN GEBRUIKTE PLANTEN

Apart geplaatst:
Lisdodde, Biezen en Zeggen

In boeketten:
Agrimonie, Akkerwinde, Andoorn, Avondkoekoeksbloem, Beemdooievaarsbek, Biggenkruid, Bijvoet, Bitterzoet, Blaassilene, Boerenwormkruid, Boterbloem, Cichorei, Dagkoekoeksbloem, Duizendblad, Fluitenkruid, Haagwinde, Havikskruid, Heelblaadjes, Honingklaver gele, Honingklaver witte, Jacobskruiskruid, Kaasjeskruid, Kattenstaart, Klaver rode, Klaver witte, Kruiskruid, Look zonder look, Luzerne, Margriet, Marjolein wilde, Melde, Morgenster, Narcis, Pastinaak, Salomonszegel [wit en rood], Slangenkruid, Vergeet-mij-nietje, Vlasbekje, Teunisbloem, Wikke, Wilgenroosje, Zeepkruid.

Deel deze pagina