Guy Mandeville

Een groepje van de KNNV onder leiding van Marijke Heijne is al enige tijd bezig met de inventarisatie van vissoorten in sloten en singels in Delft en omstreken. We vissen met een groot schepnet met kleine mazen van RAVON. Sommige soorten bekijken we in een cuvet. We fotograferen ze en brengen ze op naam. Daarna zetten we ze terug.
Hieronder een verslagje over hoe zo’n avond verloopt.

Op 5 juli 2012 gingen Marijke, Paul, Frank en ik vissen bij de kinderboerderij de Balijhoeve in Zoetermeer, een slootje gelegen bij een woonwijk. Aan het begin van het slootje stond zoveel riet dat vissen zonder waadpak daar onmogelijk was. Een meter of tien verder zag je in het water waterplanten groeien. Er zwom een school van ongeveer 100 voorntjes. De eerste keer dat we hier gingen vissen, twee weken geleden, ving ik hier een stuk of 20 blankvoorntjes en een snoekje. Het was toen snel afzien van het vissen vanwege overkomend noodweer. We wachtten in de auto tot het op zou klaren. Dit gebeurde pas toen we terug naar huis gingen.

De tweede keer ving ik hier tussen de waterplanten twee baarsjes van ± 5cm. Verderop in de sloot vingen we niets. Er was weer een flinke rietkraag, maar nog met open stukken. Nog verder in de sloot was het onmogelijk vissen met de netten, omdat het er bijna helemaal was dichtgegroeid met waterlelies en gele plomp. Wel gingen Marijke en ik nog even naar de overkant van het slootje, waar ik vanaf een bruggetje mijn net door het water haalde en in één keer ±25 tiendoornige stekelbaarsjes ving. Hier stond veel krabbenscheer te bloeien met witte bloemen.
Na een half uur vissen gingen we kijken wat we gevangen hadden. Paul bekeek sommige visjes in het cuvet. De baarsjes waren prachtig om te zien: rode vinnen en een rugvin met sterke stekels, bruin met groene strepen aan de zijkant en een robuust uiterlijk. Verder viel het op dat we veel bootsmannetjes vingen. Ook vingen we een libellenlarve, maar de soort bleef onbekend. Onder in de emmer zaten kleine diepslakjes, poelslakken en nog een andere soort slak.

Op 19 juli 2012 gingen we vissen in Rijswijk aan de Kooijweg. In de sloot was veel algengroei. Hier voelen de rivierkreeftjes zich thuis. Er zaten er aardig veel. Rivier-kreeftjes kunnen zich snel achterwaarts bewegen. Er zijn meerdere soorten, sommige marmerkleurig anderen met rood. Ze zijn ze verschillend van formaat. Ook vingen we hier drie giebeltjes en heel veel tiendoornige stekelbaarsjes. De kleine modderkruiper was afwezig, evenals de bittervoorn en de zeelt. Wel aanwezig waren de blankvoorntjes.
Voor het determineren van vissen zijn er zoekkaarten die ons stapsgewijs verder helpen door “ja” of “nee” te antwoorden tot we de vissoort vinden. Ook is er een boekje van RAVON ’Herkenning van zoetwater-vissen’. De juvenielen zijn moeilijker te determineren dan de volwassen dieren.

Deel deze pagina