Datum: 
zaterdag 10 maart 2018 09:00
Type activiteit: 
Natuurwandeling

Mossen in de laagveenverlanding 

 

Rood schorpioengras

 Mossen in de laagveenverlanding 

10 maart 2018 9:00-13:30 u.

In eerdere jaren hebben we aandacht besteed aan de mossen in terreinen waar in de winter riet gesneden wordt. Op zaterdag 10 maart ligt de nadruk op trilvenen en veenmosrietlanden, die in de zomer gemaaid worden, maar we zien zeker ook rietland en moerasbos. De trilvenen en veenmosrietlanden in de Noodwesthoek en aansluitend Friesland genieten internationaal bekendheid vanwege de bijzondere plantengroei met veel elders zeldzame soorten. Een mooie kans om van de bijzondere mossen daarin eens een paar mooie en ook voor leken goed herkenbare typen zien! En nog wel in flinke tapijten ook, misschien ook hier en daar mossen met sporenkapseltjes. Hoewel het nog vroeg in het jaar is, zal er vast ook al wel ander planten- en dierenleven zijn. Mocht er ijs of sneeuw liggen, dan zijn er meestal toch ook wel plekken, waar nog veel van de mossen te zien is en soms ook interessante aspecten van het waterregiem, zoals “bevroren peilverschillen” en plekken waar warmer water van onder de kraggen toestroomt.

Laarzen sterk aanbevolen. Wie een loupe,  ter beschikking heeft, kan daar veel plezier van beleven.

We vertrekken om 9:00 uur van de  parkeerplaats aan de Eesveense kant van station Steenwijk. Het tweede verzamelpunt (9:30 uur) is het parkeerplaatsje aan de Koningin Julianaweg aan de rand van de polder Wetering Oost, vlakbij de samenkomst met Wetering Oost en, aan de Weerribbenkant, Hoogeweg en Heuvenweg.

Opgave voor de excursie (Geert van Wirdum, geert@jolicoeur.nl, 0521-521106) is niet verplicht, maar wordt wel zeer op prijs gesteld. Belangstellenden, die zich aanmelden, krijgen vooraf nog bericht. 

 

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
parkeerplaats aan de Eesveense kant van station Steenwijk
Contactpersoon: 
Geert van Wirdum, geert@jolicoeur.nl, 0521-521106
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina