Maandag 18 maart 20.00u Lezing in De Klincke, Kerkstraat 16, Steenwijk
Op deze avond verwelkomen we een medewerker van de 'Stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (RAVON)' als spreker. De lezing staat voornamelijk in het teken van de (bijzondere) amfibieën en reptielen die in de omgeving van Noordwest-Overijssel voorkomen of kunnen worden verwacht. Zo weten we dat bij de kikkers het 'groene kikkercomplex' ook echt complex is. Hoe onderscheiden we die drie soorten en waar kun je ze verwachten? Maar in onze natte gebieden omgeving komt ook de heikikker voor, die al vroeg in het jaar actief is. De padden die we meestal zien, zijn dat gewone padden of de zeldzame knoflookpad? Naast de kleine watersalamander wordt ook de bijzondere kamsalamander wel eens genoemd als bewoner van onze omgeving.
Bij de reptielen is de ringslang een algemene soort, die we in de moerasgebieden van Weerribben en Wieden tegen kunnen komen, maar ook in vijvers en vennen op de drogere zandgronden. Maar hoe het met de hazelworm en de adder staat, dat is niet helemaal duidelijk. Er komen weinig waarnemingen van deze soorten op waarneming.nl of andere portalen binnen.
Helaas, amfibieën en reptielen worden ook bedreigd, niet alleen door verlies van habitat maar ook door meer sinistere oorzaken. Diverse ziektes bedreigen amfibieënpopulaties in Nederland. Ook in de Kop van Overijssel liggen deze ziektes op de loer. Tijdens deze lezing zullen dus niet alleen de soorten in omgeving Steenwijk behandeld worden maar ook de diverse ziektes die hen bedreigen. Handvatten voor de groene vrijwilliger en groene professional om deze ziektes te voorkomen, melden en beperken worden tevens besproken.