Datum: 
maandag 23 maart 2020 20:00
Type activiteit: 
Lezing

MAANDAG(!) 23 maart 2020

‘’Fossielen uit de Noordzee’’ is de titel van de lezing van vanavond.

De Noordzee is een groot sedimentair bekken dat zich in loop van vele miljoenen jaren vulde met sediment, een proces dat overigens nog altijd gaande is. Voornamelijk afkomstig van grote rivieren (Rijn, Maas, Thames, Elbe, maar ook de Eridanos), vormt dit sediment de bron van veel fossielen. 

In de lezing zal Jelle het hebben over fossielen die aan de rand van het bekken worden gevonden, vooral in Zeeland, waar Miocene groenzanden een rijke fauna met voornamelijk walvissen opleveren. Meer naar het centrum van het bekken worden jongere sedimenten gevonden, vooral uit de tijd dat de Noordzee droog lag: de dieren van de mammoetsteppe: wolharige mammoet, neushoorn, diverse andere herbivoren, als ook hyena’s, beren, leeuwen en de sabeltandtijger. (zie foto). Voor de vondsten zijn we grotendeels afhankelijk van de inbreng van de vele enthousiaste amateurs die ons land telt, die met hun gezamenlijke inspanning een belangrijke bijdrage aan de wetenschap leveren.

De bedoeling is dat in KOPPEL 4 van dit jaar een artikel over dit onderwerp verschijnt.

Dit is een KNNV-winterlezing die wordt gehouden in De Klincke, Kerkstraat 16 in Steenwijk op MAANDAG 23 maart. Aanvang 20:00 uur. Een grote opkomst wordt verwacht, reden om naar een grotere zaal uit te wijken. 

(Deze geologielezing vervangt dus de avond van dinsdag 14 januari, die we normaal gesproken in De Meenthe zouden hebben gehad.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
De Klincke: Kerkstraat 16, 8331 JC Steenwijk
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina