Datum: 
maandag 21 januari 2019 20:00
Type activiteit: 
Lezing

Maandag 21 januari 20.00u in de Klincke, Lezing Slakken

Vanavond staan de slakken in onze samenleving centraal. Aanleiding voor dit onderwerp is het artikel van Rolf Kranenburg in de Koppel van oktober 2018, dat de interesse voor slakken wekt. Iedereen ziet wel eens slakken door het gras schuiven. In de tuinen en dan bij vochtig weer komen we de huisjesslakken tegen en als het lekker nat weer is, dan laten de naaktslakken zich ook goed zien. Bij de KNNV verscheen de veldgids 'Slakken en mossels'. Een veldgids die na wat inleidende tabellen in compacte beschrijvingen de soorten die in ons land voorkomen behandelt. De auteur van deze veldgids, Bert Jansen, vertelt graag over deze interessante groep en zal ons inwijden in de leefwijze van diverse soorten. De soorten die in onze omgeving voorkomen, zullen niet aan de aandacht ontsnappen. Daar zijn ze vast niet snel genoeg voor. We gaan er vanuit dat u na het bijwonen van deze lezing anders denkt over de wereld van de slak (dé slak bestaat niet), anders dan over die vieze, slijmerige beesten die de planten in je tuin kaal vreten. Maar deze lezing richt zich volledig op het slakkenleven en gaat niet over de wering of bestrijding ervan. Dat is een hoofdstuk apart.

Voor de pauze wordt het leven van de landslakken en de soorten van het (zoete) water onder de loep genomen. Na de pauze zal met behulp van een microscoop en een loeplamp determinatie van een aantal soorten plaatsvinden. De spreker neemt een aantal voorbeelden voor deze activiteit mee en mocht u zelf slakkenhuisjes mee willen nemen, dan kunnen die ook voor de soortbepaling worden gebruikt.

Een boekje van de schrijver over de slakken in de provincie Flevoland met soorten die ook in onze omgeving te verwachten zijn, zal voor € 20,- op deze avond te koop zijn.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Gebouw De Klincke, Kerkstraat 16, Steenwijk
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina