Datum: 
zaterdag 1 juni 2019 08:45
Type activiteit: 
Natuurwandeling

Zaterdag 1 juni - Wandelexcursie Oude Venen.
We rijden naar het dorpje De Veenhoop, tien kilometer ten westen van Drachten, en lopen 800 meter naar een voetveer over de Wijde Ee. Dit stukje, deels door het dorp, is al meteen heel vogelrijk. We kunnen er tientallen soorten noteren. We steken de Wijde Ee over en maken vervolgens een rondwandeling om de Jan Durkspolder. Een graspad voert door rietlanden waar we weer heel andere vogels zullen horen. We komen langs een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de polder die deels onder water is gezet. Aan de noordkant van de polder bezoeken we twee vogelkijkhutten, de ene heel klein, de andere riant groot met uitzicht over het water. Hier zullen we geoorde futen zien en lepelaars die er een kolonie hebben. Op de terugweg lopen we door ruige graslanden die afgewisseld worden door moerasbosjes met gagel.
Tenslotte steken we met het pontje weer over naar De Veenhoop. Het hele gebied is zeer vogelrijk (op 22 mei 2017: 67 soorten geteld), maar ook zijn er veel insecten, in het bijzonder libellen. Ook de plantenliefhebbers zullen aan hun trekken komen. De wandeling is in totaal 8 km lang en alleen te doen voor mensen die goed ter been zijn.
We vertrekken om 08.45 uur per auto van het grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk). We zijn tussen 16.00 en 17.00 weer terug in Steenwijk, dus proviand mee voor onderweg. Het aantal deelnemers is beperkt tot 15. Daarom opgave verplicht bij Theo van de Graaf, telefoon 0521 587345 of email: tvandegraaf123@gmail.com  Er geldt een meerijdvergoeding van 5 ct/km en het pontje kost 2 x € 1,50.

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk).
Contactpersoon: 
Theo van de Graaf, telefoon 0521 587345 of email: tvandegraaf123@gmail.com
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina