Datum: 
zaterdag 13 juli 2019 12:30
Type activiteit: 
Excursie - vlinders insecten

Zaterdag 13 juli - Vlinder en Libellenexcursie naar het Woldlakebos.

We gaan naar libellen en vlinders kijken in het Woldlakebos. Bij libellenliefhebbers staat het Woldlakebos bekend als DE hotspot voor deze soortengroep. In dit waterrijke natuurgebied met bosjes, trekgaten en open water vliegen in deze tijd van het jaar tal van vlinder- en libellensoorten. Van de vlinders kunnen we mogelijk de Zilveren Maan verwachten, maar ook de Grote vuurvlinder is zeker niet uit te sluiten. Verder komt er ook de Grote weerschijnvlinder er voor. Voor libellen is het er helemaal luilekkerland. Voor de maand juli zijn minimaal 14 soorten te verwachten waaronder zeldzaamheden als Groene glazenmaker (een soort die volledig afhankelijk is van schoon water met de plant Krabbescheer), Gevlekte glanslibel en de zich steeds meer uitbreidende Kempense heidelibel die tot een paar jaar geleden alleen bij de grens van Nederland en België bekend was. Ook komt er een bijzondere vorm van de Viervlek voor. Het is altijd weer spannend wat er gezien wordt! Wat helpt bij het observeren van insecten is het gebruik van een verrekijker met een korte scherpstelafstand. Maar ook gewone verrekijkers kunnen gebruikt worden. Vergeet verder niet om eten en drinken mee te nemen. Het is een hier en daar een vochtig terrein. Laarzen of bergschoenen zijn aan te bevelen.

Voor deze excursie vertrekken we om 12:30 uur vanaf het grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk). De excursie begint om 13.00 uur op de locatie van het houten bruggetje van de A.F. Stroinkweg (dit is het bruggetje aan de linkerkant van de weg wat je als eerste ziet komende vanuit het oosten vanaf de kruising van de A.F. Stroinkweg met de Woldlakeweg, 8371 TC Scheerwolde). Einde excursie ongeveer 16.00 uur. Bij slecht weer (en denk dan voornamelijk aan regen of erg harde wind) gaat de excursie niet door. Bij twijfel kan even gebeld worden met Willem-Jan Hoeffnagel (0521-857735).

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk). De excursie begint om 13.00 uur op de locatie van het houten bruggetje van de A.F. Stroinkweg
Contactpersoon: 
Willem-Jan Hoeffnagel (0521-857735).
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina