Datum: 
zaterdag 14 maart 2020 08:30
Type activiteit: 
Inventarisatie - vogels

Zaterdag 14 maart: Leeuweriken in de Kale Duinen

We maken een rondwandeling van 6,5 km door de Kale Duinen bij Appelscha, mooi, maar niet heel gemakkelijk, vanwege het rulle zand hier en daar. In deze tijd van het jaar laten boomleeuweriken zich overal in het gebied zien en horen. Soms zingen ze vanaf een kale tak hoog in een boom, soms stijgen ze op en draaien dan al zingend cirkels hoog in de lucht. Hun zang klinkt als een lang aangehouden lulululu enz. Na deze wandeling vergeet je dit nooit weer. Het aardige is dat ook veldleeuweriken aanwezig zijn, die zich anders gedragen en andere geluiden produceren. Met wat oefening is het verschil al gauw heel duidelijk.
Verder is er een goede kans dat we raven aantreffen en met wat geluk zien we een klapekster. In deze tijd van het jaar laat de klapekster zelfs zijn zang weleens horen, hoewel hij hier niet broedt. Dat geldt wel voor de tapuit, die het als broedvogel in 2019 juist heel goed gedaan heeft in dit gebied. Wellicht treffen we al enkele teruggekeerde exemplaren aan.
Een veel voorkomend insect hier is de driehoornmestkever, vooral te zien in het vroege voorjaar en de herfst. Hij is een belangrijke en gemakkelijke prooi voor de klapekster. Bij warm weer zijn misschien ook al grijze zandbijen actief.
Op een enkele plek treffen we massaal rood bekermos aan, geen mos, maar een korstmos. Ook het ruig haarmos is nu op zijn mooist, vooral de mannelijke planten met hun rode “roosjes”. Er is genoeg te zien, al was het alleen maar dat prachtige landschap.

Vertrek: 8.30uur  vanaf de  grote parkeerplaats bij NS-station Steenwijk, overkant spoor, aan de Eesveense kant , ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk. We zijn pas halverwege de middag terug in Steenwijk, dus neem proviand mee voor onderweg. Het aantal deelnemers is beperkt tot 12. Daarom opgave verplicht bij Theo van de Graaf, bij voorkeur per e-mail: tvandegraaf123@gmail.com. Of anders per telefoon: 0521-587345. 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
8.30uur vanaf de grote parkeerplaats bij NS-station Steenwijk, overkant spoor, aan de Eesveense kant , ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk
Contactpersoon: 
Theo van de Graaf, bij voorkeur per e-mail: tvandegraaf123@gmail.com. Of anders per telefoon: 0521-587345.
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina