Datum: 
zaterdag 18 april 2020 09:00
Type activiteit: 
Excursie

Zaterdag 18 april - Bezoek aan eendenkooi Haasjes

Vandaag bezoeken we eendenkooi Haasjes bij Hasselt. Het beroep van kooiker is een typisch Nederlands beroep. Eenden werden vroeger gevangen 'voor de pot', maar dat is tegenwoordig voor kooi 'Haasjes' niet meer aan de orde. Uit cultuurhistorisch oogpunt wordt de kooi gerestaureerd en onderhouden, zodat zowel de kooi als het vak van eendenkooiker in de toekomst kan blijven bestaan en de kennis over dit mooie vak niet verloren gaat.

In de kooi is ook een vogelringstation gevestigd. Hier worden voor het onderzoek naar trekvogels verschillende soorten gevangen en geringd. Nadat er verschillende gegevens ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek over de gevangen vogels zijn genoteerd, krijgen zij hun vrijheid weer terug. De gegevens gaan een centrale databank bij het Vogeltrekstation in, waar een analyse van vangst- en terugmeldgegevens plaats kan vinden.

Het derde onderwerp in het kooibos is een bijenstal. Over de honingbij is ook veel te leren tijdens deze excursie. Ga mee en laat u verrassen door de veelzijdige onderwerpen in de eendenkooi.

We vertrekken om 09.00 uur van het grote parkeerterrein (P+R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk).  Daar zijn we rond 12.30 uur weer terug.  De kosten voor toegang tot de kooi bedragen € 6,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar € 2,50). Er kunnen 20 personen mee, dus opgave is verplicht. Dit kan bij Ton Bode, bij voorkeur via de e-mail: voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl of 0521 512074

 

 
Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
het grote parkeerterrein (P+R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk).
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina