Datum: 
zaterdag 18 mei 2019 12:30
Type activiteit: 
Excursie - vlinders insecten

Zaterdag 18 mei - Vlinder en Libellenexcursie naar het Kiersche Wijde.

We gaan naar libellen en vlinders kijken in het Kiersche Wijde. In dit waterrijke natuurgebied met bosjes, trekgaten en open water vliegen in deze tijd van het jaar tal van vlinder- en libellensoorten. Verleden jaar zijn in de maand mei 18 soorten libellen waargenomen en 8 soorten dagvlinders (gegevens op de website waarneming.nl). Tijdens een excursie in mei 2017 waren dat 11 soorten libellen, 11 soorten dagvlinders en 4 soorten nachtvlinders (voornamelijk rupsen). Bij de dagvlinders werd zelfs de zeldzame soorten Zilveren maan en Aardbeivlinder waargenomen. Ook het zeer fraaie Oranjetipje werd gezien. Bij de libellen waren het ook de kritische soorten zoals Bruine korenbout en Glassnijder die er gezien werden.

In tegenstelling tot de route die bekend staat als het Kiersche Wijdepad kiezen wij voor de route tussen de Veldweg en de Reeënweg. Dit gebied heet Kiersche Wijde West. Na afloop van de excursie is het zeker de moeite waard om ook het eigenlijke pad aan de andere zijde van de Lozedijk te lopen.

Wat helpt bij het observeren van insecten is het gebruik van een verrekijker met een korte scherpstelafstand. Maar ook gewone verrekijkers kunnen gebruikt worden. Vergeet verder niet om eten en drinken mee te nemen. Dat is zeker bij warm weer geen overbodige luxe. Het is een vochtig terrein. Laarzen of bergschoenen zijn aan te bevelen.

Het vertrek is om 12.30u op  het grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk) en begint om 13.00 uur op de parkeerplaats aan de Lozedijk in Wanneperveen (7946 LZ). Einde excursie is om ongeveer 16.00 uur. Bij slecht weer (en denk dan voornamelijk aan regen of erg harde wind) gaat de excursie niet door.

Bij twijfel kan even gebeld worden met Willem-Jan Hoeffnagel, telefoon 0521 857735.

 
Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk) en begint om 13.00 uur op de parkeerplaats aan de Lozedijk in Wanneperveen (7946 LZ).
Contactpersoon: 
Willem-Jan Hoeffnagel, telefoon 0521 857735.
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina