Datum: 
zaterdag 23 juni 2018 13:30
Type activiteit: 
Inventarisatie - vlinders insecten

 

Zaterdag 23 juni: Zoektocht naar Insecten, Spinnen en ander Kriebelbeestjes op de Blesdijkerheide. KNNV.

In dit vrij kleine, maar geweldig gevarieerde terrein met z’n loofhout, dennenbossen, heide en ruigtezomen wemelt het van het onbekende leven. Onder stukken valhout, achter losse boomschors en onder plantenresten houden zich verschillende soorten miljoenpoten, pissebedden en keverlarven schuil, die er uitzien als levende fossielen en doen denken aan het oeroude leven van honderden miljoenen jaren geleden. Over zon beschenen bladeren lopen vreemd uitziende rovers, zoals schorpioenvliegen, goudoogjes en sluipwespen. En in de bladeren ontdekken wij slingerende gangen, blazen en andere vraatsporen van dwergmotten, vliegjes, wespjes en kevertjes.

Met een beetje geluk, als het weer ons gunstig gezind is, wiekelen er over de heide en langs de struiken verschillende vlindersoorten. Misschien dat we op het kale zand een prachtig gekleurde roofkever en zijn even roofzuchtige larven in actie kunnen zien. Wilde bijtjes, anders dan honingbijen ongevaarlijk voor de mens, hebben er hun nestgangen gegraven en vliegen af en aan. Spinnendoders leggen er hun holen aan, en zoeken de omgeving af naar kleine wolfspinnen als voedsel voor hun larven. Een beetje zon en wij zien deze snelle lopers tussen de planten door rennen, of zich lekker in de zon zitten opwarmen. Het wordt een ontdekkingstocht door de weinig bekende wereld van het kleine, met wie weet een aantal onverwachte ontmoetingen. 

Verzamelen rond 13.30 op het parkeerterrein bij de ingang van de Blesdijkerheide ter hoogte van Friese Veldweg 9, 8398 ET Blesdijke. Omdat veel van deze kleine beestjes van mooi weer houden, is het bij minder goed weer aan te raden om op de zaterdagochtend contact op te nemen met de excursieleider: Ben Prins tel. 0521-350300.      

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Verzamelen rond 13.30 op het parkeerterrein bij de ingang van de Blesdijkerheide ter hoogte van Friese Veldweg 9, 8398 ET Blesdijke.
Contactpersoon: 
Ben Prins tel. 0521-350300.
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina