Datum: 
zaterdag 23 mei 2020 10:30
Type activiteit: 
Excursie - vlinders insecten

Zaterdag 23 mei – Vlinder- en Libellenexcursie naar het Hamspad bij de Weerribben.

We gaan nu eens naar een plek van de Weerribben waar we de laatste jaren nooit heen zijn geweest. Het Hamspad is een fietspad aan de westkant, met veel potentie om vlinders en libellen waar te nemen. Ook andere insecten zijn te verwachten. Langs het fietspad is een vrij brede strook met natuurlijke vegetatie die gelijkmatig over gaat in poelen, petgaten, bosjes en graslanden. De afwisseling in biotopen zal zijn weerslag vinden in de soorten die er waar te nemen zijn.

Vlindersoorten die we kunnen verwachten zijn: Kleine vuurvlinder, Oranjetipje, diverse andere witjes en misschien ook de Zilveren maan. Van de libellen zijn Sierlijke witsnuitlibel, Gevlekte witsnuitlibel te verwachten, die beiden in Nederland behoorlijk zeldzaam zijn. Verder natuurlijk een aantal wat gewonere soorten zoals Smaragdlibel, Viervlek, Azuurwaterjuffer en Variabele waterjuffer.

Het gebied is goed te belopen zeker aangezien er een verhard fietspad langs loopt. We hopen natuurlijk op mooi weer want dan vliegen vlinders en libellen het best.

We vertrekken om 10.30 uur van het grote parkeerterrein (P+R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk).  We zullen ongeveer 15.00 uur weer terug zijn. Wat helpt bij het observeren van insecten is het gebruik van een verrekijker met een korte scherpstelafstand. Maar ook gewone verrekijkers kunnen gebruikt worden. Vergeet verder niet om eten en drinken mee te nemen.

Wel even het volgende: we parkeren op locatie aan de Pollesteeg die aansluit op de Blokzijlerdijk (dit is ongeveer 2 km. ten zuidoosten van Blankenham). Van deze locatie is het ongeveer 1 km lopen over het fietspad naar het excursie punt.

Bij slecht weer (en denk dan voornamelijk aan regen of erg harde wind) gaat de excursie niet door. Bij twijfel kan even gebeld worden met Willem-Jan Hoeffnagel (0521-857735).

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
het grote parkeerterrein (P+R) aan de noordzijde van het NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk).
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina