Wandeltip Basse – Steenwijkerwold, 6,5 of 8 km

Let op:
Tijdens enkele weekenden in september worden er in Basse motor- en autoraces gehouden. Wie rustig wil wandelen kan er dan beter wegblijven. Wandelen is er op zo'n moment ook niet goed mogelijk.

Startpunt:

Buurthuus Basse, Basserweg 28A, 8342 TE Basse. Er is hier veel parkeergelegenheid. Je komt er als volgt. Neem op de A32 afslag 7, Steenwijk-Noord. Neem op de rotonde de eerste afslag, richting Oldemarkt. Even voorbij Witte Paarden met de bocht mee naar links. Bij hectometerpaal 8,6 linksaf. In Basse zie je aan de linkerkant een groot grasveld met daarachter het buurthuis en de parkeerplaats.

Routebeschrijving
We volgen grotendeels de rode route, maar wijken daarvan op enkele punten af. Onze route is daarom ook iets langer. Het is niet aan te bevelen om louter af te gaan op de routepaaltjes, omdat er soms eentje “kwijt” is.
a. Loop naar de weg en ga linksaf. Al gauw passeer je aan de rechterkant een landje waar gevlekte varkens lopen en waar een nestpaal voor ooievaars staat. Ooievaars nestelen er jaarlijks. Waar de weg naar rechts buigt, slaan wij linksaf, de Schapendrift. Hierlangs dreef men vroeger de schapen naar de heidevelden, onder anderen naar de Blesdijkerheide. De Schapendrift kan in het winterhalfjaar erg modderig zijn. Aan het einde linksaf, fietspad. In de houtwal langs het fietspad groeien hemelsleutel en vlasbekje. Loop na hectometerpaal 8,6 nog een meter of vijf door, sla dan rechtsaf, steek berm en weg over en loop over een smal paadje het bos in. Even goed kijken, maar het paadje is er beslist.

b. Na 40 meter bij een routepaaltje linksaf. We verlaten hier voor even de rode route. Langs dit pad zien we veel hulst en salomonszegel. Negeer het eerste pad naar rechts. Op de volgende driesprong bij een routepaaltje rechtsaf. Midden op de driesprong staat een amerikaanse eik. De vele braamstruiken wijzen erop dat er veel stikstof in de grond zit. Steek de klinkerweg schuin naar rechts over en vervolg de blauw-oranje route. Rechts is tussen de bomen door de kunstbunker te zien waar in de tweede wereldoorlog belangrijke kunst veilig werd opgeslagen. Langs het pad zien we blauwe bosbes, dalkruid en veel brede stekelvaren. Deze varen is te herkennen aan de zacht stekelige bladrand en de schubben op de steel die een donkere streep over het midden hebben. Aan het einde van het pad bij routepaaltje A54 linksaf naar de weg. Op de klinkerweg linksaf. Aan het einde rechtsaf, Paasloregel.

c. Na 200 meter bij een routepaaltje net voor de bosrand linksaf, een smal graspad op. Even verderop maakt het pad een draai naar rechts. De sloot waarlangs je nu loopt is de grens tussen Overijssel en Friesland. Aan de overkant is Friesland. In de bosrand veel bramen. Dus in augustus plukken maar. Aan het einde op de klinkerweg rechtsaf. Net voor de kruising zien we rechts twee grote bomen. Het zijn grauwe abelen, te herkennen aan de “Egyptische” ogen. In de eerste zit de nestingang van een grote bonte specht en aan de tweede hangt een vleermuizenkast met de spleetvormige opening aan de onderkant. Op het kruispunt rechtdoor. Links in de berm zien we veel opslag van ratelpopulier met het ronde en fladderende blad. Verder zien we sleedoorn, sporkehout (in de zomer met groene, rode en zwarte bessen, afhankelijk van het stadium) en een enkele boswilg (te herkennen aan het min of meer ronde blad als van een appelboom). Na bijna 300 meter vanaf de kruising tegenover een groen kastje linksaf, een paadje tussen bosrand en sloot. Volg het slingerende pad langs de bosrand tot het bankje.

d. Bij het bankje rechtdoor het bos in. Na ongeveer 100 meter bij het eerste zijpad linksaf. Negeer afslagen naar rechts. Aan het einde op de onverharde weg rechtsaf. Waar het asfalt begint rechtsaf, dan de grote weg oversteken en op het fietspad rechtsaf. Na 100 meter linksaf, de Molensteeg in. Direct achter het bord Molensteeg zie je een boom met daarop een bordje met opschrift “Wik's Woud Wandelpad”. Het is leuk om dit paadje even in te lopen. Na 50 meter kom je bij een privékapelletje. Het is niet aan te bevelen om op het bankje voor het kapelletje te gaan zitten. Beter kun je nog even enkele meters doorlopen. Daar staat op een platform een betere bank met uitzicht over een met houtwallen omzoomd grasland. Het is een rustieke plek als je het lawaai van de weg kunt buitensluiten. Weer terug bij de Molensteeg slaan we linksaf.

e. Aan het einde van de Molensteeg rechtdoor over de asfaltweg. Aan het einde rechtsaf. Na 100 meter zie je rechts de ingang naar Ooster Schultinge met een zitbank. Hier kun je ervoor kiezen de route te verkorten door rechtdoor over de weg naar Basse te lopen. De route is dan 6,5 km. Voor de 8 km ga je het pad schuin tegenover Ooster Schultinge op. Bij het eerste bosje links aanhouden. Even verderop maakt het pad een slinger naar links en daarna naar rechts. Aan het einde op de asfaltweg rechtsaf. Bij de afslag naar de Gheerdinge rechtdoor de Voshoek blijven volgen. Let op de enorme hulststruiken en de hoge adelaarsvarens. Aan het einde rechtsaf het dorp in.

Deel deze pagina