Groene tuinen in de Klaarbeek

Deze pagina is voor de nieuwe en huidige bewoners in de wijk Klaarbeek in Epe waarvan de bouw van de huizen in 2015 is begonnen.
Op 11 juni 2015 is een bijeenkomst op het terrein georganiseerd voor de bewoners waarbij wethouder Aalbers een toelichting gaf en de starthandeling voor de bouw verrichtte. KNNV was met een stand en informatiemateriaal aanwezig voor een eerste contact met de nieuwe bewoners.

Aalberskraam
De Klaarbeek is een moderne wijk die veel te bieden heeft. De wijk wordt opgebouwd met moderne materialen en met inzichten die in deze tijd gelden. De gemeente Epe die voor het openbaar groen verantwoordelijk is, houdt bij de inrichting rekening met de biodiversiteit. Biodiversiteit houdt in een zo groot mogelijke verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Menselijk gedrag kan dit evenwicht positief en negatief beinvloeden. Gezamenlijk kunnen we ook de biodiversiteit in ons dorp vergroten. Een voorbeeld hiervan is gebruik van verharding te compenseren met aanleg van groen elders in de tuin. vink

Zelf gaat u uw huis en tuin inrichten. De KNNV wil stimuleren dat u bij de inrichting ook rekening houdt met de eerder genoemde combinatie met de natuur en u daarbij helpen als u dat wilt. We hebben daarvoor foldermateriaal en ook tuinambassadeurs die u gratis advies kunnen geven op dit gebied. 

Op deze pagina vindt u tips en ideeen die u kunt gebruiken in de tuin. Er is een flyer ontworpen met mogelijkheden die u hier kunt inzien.vlinder

De gemeente houdt bij de inrichting van het openbaar groen rekening met de aansluiting op de natuur die er in de omgeving al is. De wijk heeft beekjes die een goede omgeving vormen voor insecten, vlinders, libellen en andere dieren. U kunt met de keuze van geschikte planten hierop aansluiten. En wie weet, komt er een egel op bezoek in uw tuin.
Onze tuinambassadeur Elly ter Stege wilt u daarbij graag helpen. U kunt ze een vraag stellen via het formulier op onze website of rechtstreeks bellen.
tuinambassadeurs

Hier een foto van tuinambassadeur Elly ter Stege (links).
Telefonisch is Elly bereikbaar op 0578-611595

KNNV Tuinambassadeurs hebben veel ervaring met natuurlijk tuinieren. Zij willen hun enthousiasme en kennis graag aan anderen overbrengen. Tuinambassadeurs weten hoe u meer natuur in de tuin krijgt en hoe de tuin aantrekkelijk gemaakt kan worden voor vogels, vlinders en andere dieren. Een tuinambassadeur geeft informatie over het natuurrijk en diervriendelijker inrichten van de tuin en kan vragen hierover beantwoorden.

We gaan in overleg met hoveniers in Epe om ze te vragen met de aanbieding van planten en materialen hierop in te spelen.
We geven het aan op deze pagina als er informatie is.
egel
Wilt u de natuur wat dichter in huis halen: we helpen u graag.
Uiteraard beslist u zelf.
We wensen u veel woonplezier als u in uw nieuwe woning terecht komt.

Informatie over dit onderwerp staat ook op de website van operatie Steenbreek. De Vlinderstichting geeft op haar website aan welke planten vlinders aantrekkelijk vinden. Meer weten van insecten in de tuin en de natuur? Het Kenniscentrum Insecten heeft zoekkaarten om te kunnen zien welke soort het is. Naast het zaaien of planten van geschikte bloemen is zelf makkelijk een bijenhotel te maken, waar de dieren graag gebruik van maken.

Op de bijenmarkt in Epe van 5 augustus 2015 stond Natuur in de tuin centraal in de evenementenstand van KNNV. Daarbij ook voorbeelden van planten die geschikt zijn om vlinders en bijen in de tuin te krijgen. Foto's Andrea Freund.

Bijenmarkt Epe 2

Bijenmarkt Epe 1

 

 

 

 

 

 

 

Op 5 november 2015 is in het gemeentehuis van Epe voor de nieuwe bewoners een informatiebijeenkomst verzorgd over Groene Tuinen. Drie hoveniers waren aanwezig met plantmateriaal en gaven voorlichting, de beide tuinambassaeurs waren er en er werden presentaties gegeven over de inrichting en het beheer van het openbaar groen door de Gemeente en een over hoe groene tuinen gerealiseerd kunnen worden en wat de voordelen zijn door Hein van Bohemen, tuinexpert. Een nuttige bijeenkomst volgens de bezoekers.  Als u niet op de bijeenkomst bent geweest, kunt u de tuinambassadeurs bellen voor informatie.


Infobijeenkomst1Infobijeenkomst2Infobijeenkomst3

Informatiebijeenkomst, fotograaf Wietske van Apeldoorn

 

Deel deze pagina