De leden van onze vereniging doen waarnemingen in de natuur. Deze worden verzameld voor onderzoek- en studiemateriaal.
De laatste waarnemingen van onze vereniging vindt u hier.

Vossenbroek

Matthijs Bootsma is coördinator van onze vereniging en geeft hier uitleg over de site:

Er is een aparte subpagina van www.waarneming.nl voor ons werkgebied. Deze is te vinden via: knnvepeheerde.waarneming.nl.
Op deze subpagina zijn eenvoudig alle waarnemingen die binnen ons werkgebied (de gemeenten Epe en Heerde met wat randgebieden) gedaan worden en ingevoerd worden op www.waarneming.nl te raadplegen en ook in te voeren. Dit zijn niet alleen waarnemingen van eigen leden, maar van iedereen die een waarneming in ons werkgebied doet en invoert.
Om waarnemingen te raadplegen is alleen internet nodig. Om ook zelf waarnemingen in te voeren, is het nodig om een account aan te maken. Dit kan eenvoudig via de knop “registreer”. Na het aan maken van een account kunnen waarnemingen ingevoerd worden. Dit kunnen recente waarnemingen zijn maar ook oude waarnemingen.


De website is erg geschikt om waarnemingen met elkaar te delen en te gebruiken als eigen waarnemingenboekje. Via “mijn waarneming.nl” zijn diverse lijsten te maken van ingevoerde eigen waarnemingen. Ook worden de waarnemingen gebruikt voor landelijke onderzoeken. Zo worden de gegevens gebruikt door SOVON, RAVON etc. Maar ook voor ecologische adviezen wordt waarneming.nl veel geraadpleegd om een inschatting te krijgen van de aanwezigheid van beschermde flora en fauna.
Uiteraard kan iedereen zien wat ingevoerd wordt en op welke locatie. Wil iemand dit niet dan is er altijd de mogelijkheid om de waarneming te vervagen of een embargo aan te geven voor een periode dat de waarneming niet zichtbaar mag zijn. Dit is bijvoorbeeld handig bij zeldzame planten, een kwetsbaar gebied, (roof) vogelnesten etc.
Op de website kan ook aangegeven worden dat je lid bent van de KNNV Epe-Heerde. Dit kan via de knop “mijn waarneming.nl” en dan lidmaatschappen. Het lidnummer hoeft uiteraard niet ingevuld te worden. Het aangeven van het lidmaatschap maakt het voor mij als beheerder van de subpagina gemakkelijker om contact op te nemen etc.Voor wie van dit medium gebruik wil maken om waarnemingen te raadplegen of door te geven is mijn advies: probeer het eens. Het is leuk om te zien wat er allemaal in ons werkgebied waargenomen wordt. Mijn ervaring is dat je hiermee met andere ogen rondkijkt als je ergens bent.

Deel deze pagina