Heel Nederland zoemt.                                              
logo Jaar van de bij

Vijf natuurorganisaties, KNNV, Bijenstichting, Nederlandse Bijenhoudersvereniging, EIS Nederland en IVN organiseerden in 2012 gezamenlijk acties om de bij te beschermen. Zij wilden hiermee aandacht vragen voor de noodzaak van een gezonde bijenstand en geven daarbij handreikingen aan publiek en overheden om BIJvriendelijk te handelen.
 In het Jaar van de Bij hebben we laten zien dat je met eenvoudige middelen de leefomstandigheden van de bij sterk kunt verbeteren.
In het kader van het Jaar van de bij zijn er prachtige voorlichtingsmaterialen over bijen gemaakt. Kijk daarvoor onder aan deze pagina.

Het 'Jaar van de Bij' heeft een vervolg gekregen via www.nederlandzoemt en www.bijenlint.nl. Kijk daar wat u kan doen voor de bijen in uw omgeving.meisjes_met_kaart
Meer weten over bijen? Kijk dan bij het brede aanbod van bijenboeken bij de KNNV UitgeverijBijen zijn belangrijke bestuivers en leveren daarmee een essentiële bijdrage aan onze wereldwijde voedselproductie en biodiversiteit. Een gezonde bijenstand is daarom van cruciaal voor het voortbestaan van de mens.
 Wereldwijd en zeker ook in Nederland zijn er zorgen over de bijenstand. De aantallen en vitaliteit van bijenvolken, met name van de honingbij, gaan ernstig achteruit. De wintersterfte bij honingbijen is de afgelopen jaren opgelopen van 10% tot maar liefst 30%. Het gaat daarbij niet alleen om de honingbijen. De gehele groep van wilde en solitaire bijen neemt rap in omvang af. Door het verdwijnen van de bij komt onze voedselproductie en biodiversiteit in gevaar. 

De oorzaken van deze afname zijn divers:
- door toedoen van de mens verdwijnt een groot aantal biotopen en nestgelegenheden
- er is een eenzijdig voedselaanbod ontstaan
- ook zijn bijen gevoelig voor ziekteverwekkers en gebruik van bestrijdingsmiddelen in onder andere de landbouw.Zelf aan de slag voor de bijen? Dat kan!

Maak een bijenhotel voor in de tuin. Ga zelf aan de slag of met de kinderen in de klas.
Bekijk hier de korte handleiding♦ De bijen schoolkrant 'Zoemers en Prikkers'
De KNNV schoolkrant met vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje. Inclusief opdrachtenbladen en een extra te bestellen docentenhandleiding.
Download de uitgebreide factsheet over de schoolkrant.

♦ Het bijen schoolpakket (à €22,50 excl verzendkosten)
Speciaal voor scholen en NME centra biedt de KNNV een bijen schoolpakket aan, met:
- 30 schoolkranten en opdrachtenbladen
- docentenhandleiding
- 5 zoekkaarten

♦ De Bijen determinatiekaart
Met tekeningen van de 20 meest voorkomende wilde bijen in de tuin. Prachtig geïllustreerd!
Op de achterzijde bouwmodellen voor een bijenhotel.

Bestellingen: Bureau@knnv.nl

 

Deel deze pagina