Watersipora subtorquata, een exotisch mosdiertje
Na een onstuimige wind uit het zuidwesten, spoelt soms riemwier, Himanthalia elongata, aan. Bij het zien van verse hopen van dit wier klopt mijn hart vol verwachting en ga ik op zoek naar de riemwiervoetjes. Dit leidde in het verleden soms tot leuke waarnemingen. Eind augustus was zo’n moment op het strand van Ouddorp. Tot mijn verrassing vond ik op één riemwiervoetje enkele opvallende, korstvormige kolonies van een mosdiertje. Bijzonder is de roodoranje rand van de kolonie terwijl de kern van de kolonie zwartbruin is. De zoïden zijn tamelijk rechthoekig, het frontale oppervlak heeft fijne poriën en een sinusvormige opening. Stekels, avicularia en broedkamers ontbreken. Navraag leerde mij de naam en het unieke van deze vondst. Voor zover ik weet is vorig jaar deze soort voor het eerst in Nederland gevonden, aangespoeld op een riemwiervoetje bij Egmond. Mogelijk is dit de tweede vondst.
Het betreft een invasieve soort, die voor het eerst in Europa is waargenomen in de Baai van Arcachon, in 1983. Inmiddels is Watersipora subtorquata ook bekend van Bretagne, Guernsey en de Middelandse Zee. De soort was eerder bekend van Australië, Nieuw-Zeeland en Californië.
Riemwier groeit niet in België en Nederland. Derhalve komt het door mijn gevonden exemplaar waarschijnlijk uit Noord-Frankrijk of Zuid-Engeland.
Katie van der Wende