De Zoogdierwerkgroep

Het aantal soorten zoogdieren valt in het niet bij het aantal planten, vogels, insecten en paddenstoelen op Voorne. Toch is het leuk om met zoogdieren bezig te zijn.
Onze kleine maar actieve werkgroep verzamelt gegevens over alle zoogdiersoorten zoals over  ree, bunzing, bever en dergelijke maar we zoeken zelf ook actief. Alle gegevens komen ten goede van de natuurorganisaties en de Nederlandse databank voor flora en fauna. (NDFF)
Onze werkgroep is nog niet zo heel lang actief, we zijn opgericht op 2-2-2000. Er valt dus nog veel te ontdekken in ons werkgebied.

Vleermuizen:
Soms worden er uitvliegende vleermuiskolonies geteld en we tellen de vleermuizen in winterslaap. In de zomer struinen we door landgoederen op zoek naar rosse vleermuizen.
Af en toe bezoeken we alle kerkzolders op zoek naar sporen van deze nachtdieren, een leuke manier om niet alleen met vleermuizen bezig te zijn maar ook om op plekken te komen waar je normaal niet zo gauw komt.

Muizen:

 

Ieder najaar organiseren we een paar intensieve muizenvang sessies. Met lifetraps proberen we muizen in het veld te vangen, zo kun je spitsmuizen, ware muizen en woelmuizen over je handen laten lopen. (pas op, ze bijten wel)

 

Braakballen:

Ger heeft weer heel wat kerkuilnesten bezocht afgelopen voorjaar en dus ook weer veel braakballen verzameld.
Onder leiding van Ger en Jan Alewijn gaan we deze pluizen op zoek naar alle prooidieren die op Goeree Overflakkee voorkomen.
 
De avonden worden zoals vanouds in het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap gehouden.
Materialen zijn aanwezig.
De avonden starten stipt om 19.30 uur en we stoppen om 21.30 uur.
Halverwege houden we een korte pauze met koffie en een koekje.
 
Ook mensen die nooit braakballen hebben geplozen zijn van harte welkom, er is altijd wel iemand bereid om uitleg te geven en mee te helpen.
 
We pluizen de volgende data in 2020:

07/01

21/01

04/02

18/02

03/03

31/03

Coördinator: Jan Alewijn Dijkhuizen: janalewijndijkhuizen@kpnmail.nl

Deel deze pagina